Εν εξελίξει περιπέτεια η οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου
Στη συζήτηση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας
Με την απερίφραστη καταδίκη του χθεσινού περιστατικού χειροδικίας και ξυλοδαρμού στον χώρο της Βουλής, δείγμα της ακροδεξιάς φασίζουσας νοοτροπίας, ξεκίνησε την τοποθέτησή της η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας, βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγήτρια στο ν/σ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Την απογοήτευσή της για την ανεπάρκεια του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και τα κρίσιμα ερωτήματα της προς την ηγεσία του Υπουργείου, επανέλαβε η Κατερίνα Νοτοπούλου κατά την β’ ανάγνωση, στην επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου για την «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, έκανε λόγο για την υδροκέφαλη διοικητική δομή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς την απαραίτητη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους.
Επανέλαβε την απουσία της περιγραφής του συνολικού αριθμού των απαιτούμενων θέσεων εργασίας και των ειδικοτήτων, καθώς και την απουσία οργανογράμματος, ενώ έθεσε, μετ’ επιτάσεως, και την ερώτηση για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η άσκηση παράλληλων καθηκόντων από τους υπαλλήλους που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σχετικά με το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», επανέλαβε ότι πρόκειται για το πρόγραμμα που λειτούργησε για πρώτη φορά στις ημέρες διακυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, αποτέλεσε παράδειγμα καλής πρακτικής σε ξένες χώρες και το οποίο, αν και μοναδικό εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης, αντί να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί, απλά παρέμεινε κι αυτό θύμα των καθυστερήσεων.
Η Κ.Νοτοπούλου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την πρόθεση διεύρυνσης των δικαιούχων του προγράμματος και την πρόβλεψη για άτομα που εμφανίζουν πολλαπλές ευαλωτότητες. Επισήμανε δε, την ανυπαρξία πρόβλεψης για διυπουργική συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, γι ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Επανέφερε το ζήτημα ανεπαρκούς στελέχωσης των δημοσίων Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίες βρίσκονται «σε οριακό σημείο», φέρνοντας ως παράδειγμα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη τη χώρα, τα οποία λειτουργούν με 30 μόνιμους κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους 30 από το επικουρικό προσωπικό και προσωπικό COVID που αυτή τη στιγμή παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις και με συμβάσεις παράτασης.
Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε, γι άλλη μία φορά, σε συνέχεια και κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε, το θέμα της χρηματοδότησης και τον κίνδυνο που καιροφυλακτεί για το πρόγραμμα ΚΔΑΠ ΑμεΑ από 22 ετών και άνω, ένα πρόγραμμα, ένα δικαίωμα- κατάκτηση του αναπηρικού κινήματος εδώ και χρόνια.
Αναφορικά με τις πολιτικές νεολαίας επεσήμανε πως η νεολαία αποκλείστηκε από τη συζήτηση και πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικές για τη νέα γενιά, επαναφέροντας τα ερωτήματα για προγράμματα που έχουν μείνει στα χαρτιά.
Η Κ. Νοτοπούλου εξέφρασε, τέλος, για πολλοστή φορά, την έντονη αντίθεσή της στην υπαγωγή της παιδικής προστασίας, στο σύνολό της, ως αντικείμενο και αρμοδιότητα, στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ τόνισε την ανάγκη σύστασης ειδικής γραμματείας ώστε η προστασία του παιδιού και των συμφερόντων του να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησε με την παραδοχή ότι η σύσταση και η οργάνωση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βασίστηκε και χτίζεται πάνω σε μια εθνική προσπάθεια θυμίζοντας ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας έθεσε τα θεμέλια, πάνω στα οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να χτίζει, μέχρις στιγμής, δυστυχώς, για την ελληνική κοινωνία, τα γκρεμίζει.