Καταθέσαμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις στην επιτροπή για τη βελτίωση του ν/σ
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, δεν παρουσιάζει πολιτική πρόταση για καμία από τις αρμοδιότητες του αλλά εξαντλείται σε διατάξεις τυπικού χαρακτήρα.
Την αγωνία της εξέφρασε η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας, βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγήτρια στο ν/σ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατά την ακρόαση των φορέων στην επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου για την «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».
Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής έθεσε κρίσιμα ερωτήματα στους φορείς σχετικά με τις διατάξεις του Σ/Ν όπου επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης που αφορούν στα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας, της στεγαστικής και δημογραφικής κρίσης, της παιδικής προστασίας αλλά και των πολιτικών για τη Νεολαία.
Στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής στη συζήτηση κατ´ άρθρο, επανέλαβε ότι το πρώτο Ν/Σ έπρεπε να δώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και λύσεις, διαπιστώνεται όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διαθέτει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας. Τo- Υπουργείο μάταια καλείται να στηρίξει με κοινωνική πολιτική αφού είναι οι πολιτικές Μητσοτάκη που γεννούν τις ανισότητες.
Ειδικότερα έκανε λόγο για θετικές μεν διατάξεις τις χαρακτήρισε όμως σταγόνα στον ωκεανό για τις σύγχρονες ανάγκες.
Σχετικά με τη διεύρυνση ωφελουμένων στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» τόνισε ότι πρόκειται για ρύθμιση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα που ζήτησε διευκρινίσεις για το τι πρόκειται να γίνει με οικογένειες δικαιούχων που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορείς της γενικής κυβέρνησης, να υπάρξει επικαιροποιημένη καταγραφή της αστεγίας και εθνική στρατηγική για την εξάλειψη της αστεγίας έως το 2030 σύμφωνα με τη δέσμευση της χώρας. Ζήτησε τη δέσμευση της υπουργού για διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος στα 20 εκ για τα δυο έτη και εξειδικευμένα σχέδια για ανθρώπους με εξαρτήσεις ή προβλήματα ψυχικής υγείας .
Σχετικά με τη διεύρυνση του προγράμματος χρηματοδότησης για την δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας, η Κ.Νοτοπούλου θύμισε ότι είχαν δοθεί voucher χωρίς να υπάρχουν όμως οι θέσεις και κάλεσε την αρμόδια Υπουργό να δοθεί περισσότερη μέριμνα για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ που διαβιούν κάτω από όριο φτώχειας είναι περίπου 6 χιλιάδες.
Για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας : δε μπορούμε να μιλάμε για Κοινωνική προστασία όταν δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση των ΚΚΠ φέρνοντας ως παράδειγμα τα προβλήματα των δομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΠ Θεσσαλονίκης και κάλεσε την αρμόδια Υπουργό να προβεί άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις καθώς όλες οι δομές βρίσκονται «στα όριά τους», σύμφωνα και με την τοποθέτηση του ΣΚΛΕ.
Επεσήμανε πως η νεολαία αποκλείστηκε από τη συζήτηση και πως δεν έχει πολιτικές για τη νέα γενιά η κυβέρνηση.
Σημείωσε πως επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για τις απίστευτες καθυστερήσεις στα θέματα υιοθεσίας και αναδοχής τονίζοντας ότι πρέπει να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες.
Σε ότι αφορά στην τροποποίηση διατάξεων που αφορούν συνθέσεις ΔΣ επεσήμανε πως την ώρα που τα ζητήματα παιδικών κακοποιήσεων έχουν πάρει τέτοια διάσταση και απασχολούν σε βάθος την ελληνική κοινωνία θα περίμενε κανείς σημαντικές αλλαγές στην εποπτεία και τον έλεγχο των δομών από το κράτος, και όχι να συνεχίζεται η ανάθεση των ελέγχων σε εσωτερικές επιτροπές των φορέων.
Στα άρθρα 11, 12 και 13 η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε έντονη αντίθεση υπογραμμίζοντας πως με αυτές τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει τις πολιτικές για το παιδί.
Υπάγεται η παιδική προστασία, στο σύνολό της, ως αντικείμενο και αρμοδιότητα στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Ενώ θα έπρεπε να συσταθεί ειδική γραμματεία ώστε η προστασία του παιδιού να είναι απόλυτη προτεραιότητα, στελεχωμένη με επαρκές προσωπικό
Αντίστοιχα, εμείς, δήλωσε, προτείναμε τη σύσταση ενός Υφυπουργείου για τη στεγαστική πολιτική. Σε ότι αφορά στη δημογραφική πολιτική είναι πολυεπίπεδο φαινόμενο χρειάζεται στρατηγική η οποία μέχρι σήμερα ακόμη δεν υπάρχει.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν στη σύσταση του Υπουργείου παρότι περιλαμβάνει τόσους κρίσιμους τομείς.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής υπογράμμισε δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας αλλά εξαντλείται σε διατάξεις τυπικού χαρακτήρα.
"Κυρία Υπουργέ θα μου επιτρέψετε να κλείσω με το εξής σχόλιο στην χθεσινή σας παρατήρηση.
Είπατε, λοιπόν, ότι ο «άθλος», όπως τον παρουσιάσαμε για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σε χρόνια κρίσης, τη μνημονιακή περίοδο, κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα δεν καταγράφηκε. Και, μάλιστα, τονίσατε ότι το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε και δεν άφησε αποτύπωμα, φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πράγματι, θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι κανένα κόμμα δεν έχει το προνόμιο της κοινωνικής πολιτικής.
Οι πολιτικές που εφαρμόζει αποδεικνύουν τη μέριμνα για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, για την βούληση για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό που έχουμε δει είναι μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση.
Οπότε σας καλώ, εφόσον κι η ίδια αναγνωρίζετε ότι η χάραξη εθνικής στρατηγικής για άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής είναι υπόθεση όλων μας, να κάνετε την αυτοκριτική σας και να συνεργαστείτε με όλους μας στην κατεύθυνση αυτή".