Νομοσχέδιο -παράδειγμα - κακής νομοθέτησης χαρακτήρισε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου σχολίασε πως μέσα σε 4,5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει 9η φορά τον Ποινικό Κώδικα και 13η φορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω τροποποιήσεις αναχρονιστικές.
Ψιλά γράμματα για εσάς ότι αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι εκπαίδευση, αγάπη και συμπερίληψη.
Αναφέρθηκε στο άρθρο 29 με το οποίο διευρύνεται το πεδίο των περιπτώσεων όπου μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή ένας ανήλικος καθώς τα παιδιά άνω των των 15 ετών θα οδηγούνται στη φυλακή για κάθε κακούργημα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές) και όχι, όπως σήμερα, αν αυτό στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή εμπεριέχει στοιχεία βίας.
Μίλησε ακόμη για τη διεύρυνση του ορίου του ποινικού σωφρονισμού των ανηλίκων, από 8 σε 10 έτη, καθώς και τη μείωση του ανώτατου ηλικιακού ορίου για την ευμενέστερη ποινική μεταχείριση των νεαρών ενηλίκων, από τα 25 στα 21 έτη.
Επικαλέστηκε, μάλιστα,την τοποθέτηση, κατά την ακρόαση των φορέων, του εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος υπογράμμισε πως η διεύρυνση των περιπτώσεων εγκλεισμού ανηλίκων σε καταστήματα κράτησης είναι ιδιαίτερα προβληματική. Τόσο λόγω των συνθηκών στα ελληνικά καταστήματα κράτησης, όσο και εξαιτίας της αντίθεσης με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά και τους σχετικούς κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για τη προστασία των ανηλίκων που στερούνται της προσωπικής τους ελευθερίας.
Χωρίς είδη προσωπικής υγιεινής οι γυναίκες κρατούμενες
Η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε ακόμη στις συνθήκες κράτησης στις γυναικείες φυλακές, όπου οι κρατούμενες στερούνται τα απολύτως απαραίτητα είδη προσωπικής τους υγιεινής τις ημέρες της έμμηνου ρήσης τους και τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι πολιτικές επανένταξης και προγράμματα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Δεν είμαστε «η Τουρκία του Ερντογάν» Άμεση εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
Σχολιάζοντας τις διατάξεις που αφορούν την πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε, πως η κυβέρνηση αδιαφόρησε, επιδεικτικά, για την εκθεση της GREVIO , του Δεκεμβρίου του 2023, που εξέτασε για πολλούς μήνες τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας δεν εφαρμόζει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ των υπολοίπων, 71, κατά κύριο λόγο, αυστηρών συστάσεών της, «ενθάρρυνε έντονα τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις διαβουλεύσεις με ένα φάσμα οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι απόψεις και οι εμπειρίες τους στο σχεδιασμό νόμων, πολιτικών και μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.», όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κάλεσε προς διαβούλευση καμία, απολύτως, γυναικεία οργάνωση.
Τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις του Ν 4800/2021 όξυναν τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις μέσα στις οικογένειες, εκτόξευσαν την ενδοοικογενειακή βία διόγκωσαν τον αριθμό των οικογενειακών υποθέσεων .
Τέλος, αναφέρθηκε στο θεσμό της ποινικής διαμεσολάβησης για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης , όπου με τις υπό συζήτηση διατάξεις ζητείται από το θύμα και το θύτη βίας ή κακοποίησης να συνδιαλεγούν στο ίδιο τραπέζι. Ανέδειξε, μάλιστα, το πρωτοφανές της σύνδεσης του παγίου αιτήματος για αποζημίωση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας από κρατικό ταμείο αποζημίωσης, αποκλειστικά και μόνον με το θεσμό της ποινικής διαμεσολάβησης, στερώντας ουσιαστικά από τα θύματα το δικαίωμά τους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.
Για μία ακόμη φορά γυρνάτε την πλάτη στη συζήτηση για τη θεσμοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία».
Με αφορμή τη γυναικοκτονία στο Ηράκλειο πριν από μόλις μια εβδομάδα, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέφερε την ανάγκη της αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία επικαλούμενη την αντίστοιχη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Όσο κι αν τηρείτε «σιγή ιχθύος» για τις γυναικοκτονίες, τη στιγμή που συμβαίνουν επικίνδυνα, στην Ελλάδα, εμείς δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά, ιδίως της γυναικοκτονίας».