Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας της 8ης Μαρτίου, η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» και η Επικεφαλής Κατερίνα Νοτοπούλου και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ά Θεσσαλονίκης, μέλος της επιροπής Ισότητας της Βουλής κάλεσαν σε   σε  συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα. εκπροσώπους συλλογικοτήτων και οργανώσεων με δράση στην πόλη, μέλη φεμινιστικών οργανώσεων, εκπροσώπους επαγγελματικών, επιμελητηριακών, συνδικαλιστικών και ακαδημαϊκών φορέων της Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση συμμετείχε η ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ισότητας Femm Έλενα Κουντουρά παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Σύμφωνα με το UN WOMEN με τον σημερινό ρυθμό, η ισότητα των φύλων στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας δεν θα επιτευχθεί για άλλα 130 χρόνια.Μόνο το 26 τοις εκατό όλων των εθνικών βουλευτών είναι γυναίκες.

Οι συμμετέχουσες μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες αλλά και τον     προβληματισμό σχετικά με την ισότητα των φύλων στη Θεσσαλονίκη και συζητήθηκαν τα  στερεότυπα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς στην πόλη.

Κοινός τόπος η  ανάγκη θέσπισης νομοθετικών μεταρρυθμίσεων υπέρ της ισότητας των φύλων αλλά και άρσης όλων εκείνων των διακρίσεων που εξακολουθούν να κυριαρχούν στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο.


Ενώ οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος στην κοινωνία ελάχιστο είναι το ποσοστό που βρίσκεται σε ηγετικές και διευθυντικές θέσεις και φυσικά στην πολιτική ζωή οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σεξισμό και δολοφονία χαρακτήρα.

Τα παραδείγματα που μας φανερώνουν την ανυπαρξία της πολυπόθητης αυτής ισότητας στην καθημερινή ζωή πληθαίνουν. Αρχικά υπάρχει  διαφορετική αντιμετώπιση στον εργασιακό χώρο λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Δευτερευόντως, η πατριαρχική κοινωνία βασίζεται σε  έμφυλους διαχωρισμούς και στερεότυπα που αναπαράγονται και συχνά επιβάλλονται μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στο διαδίκτυο.
• η τοπική κοινωνία εξοικειώνεται με την αναπαραγωγή σεξιστικού λόγου και ρητορικής μίσους και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο.

Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη πλήττει κυρίως τις γυναίκες, η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται ενώ τα περιφερειακά τμήματα της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας παραμένουν υποστελεχωμένα. Κοινή διαπίστωση η έλλειψη επαρκών δομών για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας ή πρόνοιας για τις ευάλωτες γυναίκες.  Ειδικά εκείνες που βιώνουν πολλαπλές ευαλωτότητες όπως να είναι προσφύγισσες, με ασθένεια, με αναπηρία, μονογονεικές, είναι αβοήθητες από την Πολιτεία.  Ταυτόχρονα η φτώχεια και η αισχροκέρδεια πλήττουν κυρίως τις γυναίκες ενώ δεν υπάρχει κρατική μέριμνα ούτε για τα απολύτως απαραίτητα όπως τα προϊόντα περιόδου!

Φυσικά αναφέρθηκαν με επίταση τα προβλήματα που προκύπτουν από το νόμο της συνεπιμέλειας , έναν νόμο επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια όπως κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Κοινό αίτημα η νομοθετική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία αλλά και η νομική κατοχύρωση του γάμου για όλα τα πρόσωπα.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μία εύκολη πόλη για τις γυναίκες και τους πολλαπλούς ρόλους που αυτές φέρουν, είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όσες ασχολούμαστε με την πολιτική, οφείλουμε να ασκούμε ενωμένες  πιέσεις.
Πιέσεις για την λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την δημιουργία ενός δομημένου κοινωνικού κράτους, με προβλέψεις και διευκολύνσεις για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην δημόσια σφαίρα.

«Καμία δεν είναι μόνη»!
Καμία δεν είναι μόνη γιατί είμαστε όλες μαζί!