Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα «Να διευκρινιστούν άμεσα οι δραστηριότητες εναπόθεσης απορριμμάτων που αναπτύσσονται εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου» επιβεβαιώνει την εναπόθεση εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου προϊόντων εκσκαφών που προέρχονται από τα έργα κατασκευής της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (flyover).
Απάντηση έστειλε και το Υπουργείο Εσωτερικών επισυνάπτοντας έγγραφο της Αντιπεριφέρειας Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, η οποία δηλώνει ότι «ουδεμία ενημέρωση έχει επ’ αυτού».
Είναι γνωστό ότι τα προϊόντα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), τα οποία αποτελούν διακριτό ρεύμα αποβλήτων και η διαχείρισή τους οφείλει να γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ως προς αυτό, θέταμε συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία το ΥΠΟΜΕ δεν απαντά με σαφήνεια, αρκείται μόνο στην επίκληση υποβολής Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή (ΔΙ.ΠΑ) για την αδειοδότηση του συγκεκριμένου χώρου ως εργοταξιακού, συνοδού του κυρίως έργου.
Στα ερωτήματα εάν η διαχείρισή τους γίνεται με βάση τις αρχές που διέπουν τη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων (αποβλήτων), εάν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης το οποίο προβλέπει τη δημιουργία χώρου εναπόθεσης εντός του πρώην στρατοπέδου, εάν λήφθηκε υπόψη το νέο ΓΠΣ Πολίχνης και οι χρήσεις γης που αυτό προβλέπει για το Καρατάσιου και ποιους όρους περιβαλλοντικής προστασίας προβλέπει απάντηση δε δίνεται.
Αξίζει να σημειωθεί και η παραδοχή του Υπουργείου ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) παραχώρησε εντός του Καρατάσιου έκταση 44 στρεμμάτων στο ΥΠΟΜΕ, το οποίο στη συνέχεια την παραχώρησε στην Κέδρηνος Λόφος ΑΕ (κατασκευάστρια κοινοπραξία) «διαχωρισμένη α) σε τμήμα έκτασης εμβαδού 14 στρεμμάτων για την κατασκευή προσωρινής εσωτερικής οδού για την εξυπηρέτηση της ταχείας πρόσβασης των ασθενοφόρων προς το 424 ΓΣΝ και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και β) σε τμήμα έκτασης εμβαδού 30 στρεμμάτων για την δημιουργία προσωρινής εγκατάστασης εργοταξίου για την ανάπτυξη υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και την προσωρινή τοποθέτηση των υλικών, για τις ανάγκες του έργου». Και πάλι για τους όρους και τη διάρκεια παραχώρησης το ΥΠΟΜΕ δεν αναφέρει τίποτα παρόλο που τα ερωτήματα τίθενται με σαφήνεια.
Πέραν όλων των άλλων δημιουργείται θέμα και με την παραγωγή σκόνης από τη μεταφορά, εναπόθεση και παραμονή των συγκεκριμένων αποβλήτων σε έναν χώρο που γειτνιάζει με δύο Νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το 424 ΓΣΝ.
Τελικά η κυβέρνηση το μόνο που λαμβάνει υπόψη της είναι η εμμονή της να προχωρήσει σε ένα έργο που από την αρχή ήταν γνωστό ότι παρουσιάζει προβλήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεν είχε μελετητική ωρίμανση και ποτέ δε δικαιολογήθηκε επαρκώς η πρόκρισή του έναντι του εξωτερικού δακτυλίου.