Την ώρα που ο Τουρισμός έχει ανοίξει και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον σχεδιασμό της, οι άνθρωποι του κλάδου καλούνται διαρκώς να βρίσκουν μόνοι τους απαντήσεις.
‘Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν,κυρίως οι νησιωτικές περιοχές, είναιη διενέργεια διαγνωστικών τεστ των τουριστών κατά την επιστροφή στην χώρα τους.
Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, οι τουριστικοί προορισμοί, θα είναι αδύνατο να καλύψουν το πλήθος των τεστ που θα απαιτηθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σαντορίνης που σύμφωνα με δημοσιεύματα και τοπικούς φορείς του Τουρισμού, το νησί μπορεί να εξυπηρετεί 200 – 300 άτομα ανά ημέρα για την διενέργεια μοριακού τεστ (PCR). Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, όταν θα αυξηθεί η πληρότητα στα ξενοδοχεία εκτιμάται ότι θα χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος για 1.000 – 1.500 άτομα/ημέρα τα οποία δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με τις υφιστάμενες δομές.
Αν συνυπολογιστεί η απαίτηση για τεστ σε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως οι μικρές κρουαζιέρες, προκύπτει μια σειρά ζητημάτων για τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις.
- Έχει φροντίσει να υπάρχει επάρκεια διαγνωστικών τεστ σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και ιδιαίτερα τους νησιωτικούς;
- Οι νησιωτικοί μας προορισμοί διαθέτουν τις απαραίτητες δομές, τα εργαστήρια και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να υποστηρίξουν καθημερινά τεστ δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων;
- Ή θα πρέπει οι τουρίστες να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω άλλων προορισμών; Με επιπλέον κόστος για τους ίδιους, που θα είναι αποτρεπτικό;
Η Ελληνική Κυβέρνησηδεν εξασφάλισε συνταγογράφηση των τεστ για μόνιμους κάτοικους, δεν εξασφάλισε τη δυνατότητα για δωρεάν τεστ των τουριστών, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, και δεν φρόντισεγια την επάρκειατους για την περίοδο που όλοι ευελπιστούμε ότι θααυξηθεί η τουριστική κίνηση.