Χαιρετισμός στα Greek Hospitality Awards 

 

Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι μαζί σας, και αυτή τη χρονιά, στον καταξιωμένο θεσμό Greek Hospitality Awards, που επιβραβεύει το καλύτερο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού, την μοναδική ελληνική φιλοξενία.

Θέλω να σας συγχαρώ για την επιτυχημένη διοργάνωση.

Κυρίως όμως θέλω να συγχαρώ τους επαγγελματίες του κλάδου, που εν μέσω αλλεπάλληλων δυσκολιών και κρίσεων, για τρίτη συνεχή χρονιά από την αρχή της πανδημίας, επιδίωξαν και πέτυχαν να κρατήσουν ψηλά τον πήχη της ελληνικής φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα όμως, η σκέψη μας είναι και σε εκείνες τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να σταθούν όρθιες και σε εκείνους τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να βιώνουν αγωνία και ανασφάλεια.

Διότι οι οικονομικές πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Και όπως και αν διαμορφωθούν τελικά τα φετινά οικονομικά μεγέθη σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι βέβαιο ότι η διασπορά των εσόδων θα είναι ικανοποιητική για το σύνολο των ελληνικών προορισμών και επιχειρήσεων του τουριστικού οικοσυστήματος.

Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με την οξύτατη ενεργειακή κρίση  και αλυσιδωτές ανατιμήσεις που επηρεάζουν άμεσα  το κόστος των ταξιδίων, αλλά και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Και φυσικά έχουμε μπροστά μας την κλιματική κρίση, που είναι υπόθεση όλων μας.

Είναι επομένως ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι η στήριξη των εργαζομένων και επιχειρήσεων θα είναι επαρκής, ουσιαστική, και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, ώστε ο κλάδος να ανταπεξέλθει στις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις και να ανακάμψει σταθερά.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΑΠΙΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ».

Πρέπει να είμαστε διαρκώς έτοιμοι και ευέλικτοι να απαντήσουμε  στις προκλήσεις που προκύπτουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Όλοι μαζί, οφείλουμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που να απαντούν στο τρίπτυχο:

«Βιωσιμότητα σε συνδυασμό με την αποδοτικότητα - Τεχνολογική Ετοιμότητα- Σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης».

Να σχεδιάσουμε μαζί τις λύσεις τόσο απέναντι στις έκτακτες συνθήκες και κρίσεις, αλλά και  για τις παθογένειες και τα χρόνια προβλήματα στους προορισμούς μας, που χρειάζονται μία βιώσιμη, συμπεριληπτική αναπτυξιακή προοπτική.

ΔΕΝ έχουμε περιθώριο άλλης καθυστέρησης.

Φίλες και Φίλοι,

Η επόμενη ημέρα στον ελληνικό τουρισμό πρέπει να στηριχθεί σε ένα ιεραρχημένο σχέδιο με επίκεντρο ένα νέο μοντέλο ΑΕΙΦΟΡΟΥ τουριστικής ανάπτυξης, που θα στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και της ικανότητάς του να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, σε ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ προορισμούς, με ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ δραστηριότητες και ΕΠΑΡΚΕΙΣ θέσεις εργασίας.

Να αναπτύξουμε νέα τουριστικά πεδία. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ

Να επενδύσουμε σε πράσινες υποδομές.

Να αναβαθμίσουμε την τουριστική εκπαίδευση και να στηρίξουμε επαγγελματίες και εργαζόμενους στην ανάπτυξη των νέων δεξιοτήτων που επιτάσσει η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Για να πετύχουμε σε αυτό το  φιλόδοξο, αλλά απολύτως αναγκαίο εγχείρημα για την επόμενη ημέρα στον ελληνικό τουρισμό και τη χώρα μας,  βασικός πυλώνας παραμένουν οι  άνθρωποι του τουρισμού που είναι η δύναμη πίσω από το εθνικό τουριστικό μας προϊόν.

Σε αυτούς αξίζουν όλα τα βραβεία και μαζί τους θα περάσουμε από το σχέδιο στην πράξη για το μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα για μία ακόμη φορά να συγχαρώ τους φετινούς νικητές.