Κοινό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ. Νοτοπούλου Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κ.Βέττα Τομεάρχης Τουρισμού

Γ. Γαβρήλος  Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης 

 

 Η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού κ. Βέττα Καλλιόπη και οι  Βουλευτές Αργολίδας και Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχες Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Γαβρήλος και Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και την Υπουργό Τουρισμού, σχετικά με αδιαφορία που έχουν επιδείξει απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Η ερώτηση βασίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, με την οποία οι εργαζόμενοι στον κλάδο διαμαρτύρονται για την άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να επαναφέρει τη χρονική ισχύ του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα (δηλ. στους 5 μήνες) και  καταγγέλλουν τη μη καταβολή του επιδόματος μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες στον επισιτισμό-τουρισμό. Παράλληλα, καταγγέλλουν και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού, στην έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων μετεκπαίδευσης.

Οι Βουλευτές καλούν τους συναρμόδιους Yπουργούς να ανταποκριθούν στα αιτήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς:

1. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

2. Τουρισμού

Θέμα: «Τεράστια τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό, την ώρα που παραπέμπεται στις καλένδες η δημόσια μετεκπαίδευση»

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Γαβρήλος και Κατερίνα Νοτοπούλου καταθέτουν ως αναφορά, το από 7.3.24 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό  – Τουρισμό, όπου καταγγέλλεται ότι περίπου 80.000 εποχικά εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, είτε από τον Δεκέμβριο του 2023, είτε από τον Γενάρη του 2024 έως τον Μάιο – Ιούνιο που θα αποκτήσουν ξανά εισόδημα, καθώς το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να απορρίπτει την επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα (δηλ. στους 5 μήνες). Παράλληλα, ζητούν την επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία, την έκδοση της εγκυκλίου για δυνατότητα διατήρησης του ταμείου ανεργίας σε όσους πραγματοποιούν 12 ημερομίσθια το μήνα ενώ, ειδικά για το επίδομα μητρότητας καταγγέλλουν ότι δεν ισχύει για τις εποχικά εργαζόμενες καθώς έχουν σύμβαση ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενες να μην είναι δικαιούχες. Η Π.Ο.Ε.Ε.Τ. τέλος καταγγέλλει ότι ενώ από Σεπτέμβριο του 2023 έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα μαθήματα μετεκπαίδευσης, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα παρακολουθήσουν, και να αποκτήσουν επιπλέον τυπικά και ουσιαστικά εφόδια, η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων αναβάλλεται συνεχώς

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Νοτοπούλου Κατερίνα