Στις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα που φέρνει το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ ως προς το παιδαγωγικό πλαίσιο προσχολικής αγωγής, αναφέρθηκε μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.
Όπως τόνισε, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ αποδείχθηκε ανεπαρκές, παρόλα αυτά στο νέο πρόγραμμα δεν προηγήθηκε- όπως θα έπρεπε- ένας εθνικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να υπάρξει μια πρόταση που θα έχει συνδιαμορφωθεί με την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εκπαιδευτικούς, τους δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου στήριξε την άποψη των φορέων για αλλαγή του όρου σταθμού σε «κέντρο προσχολικής αγωγής και φροντίδας» και στάθηκε ιδιαίτερα στον « ανιχνευτικός έλεγχος της γνωστικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων μέσω ψυχομετρικού εργαλείου", από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις καθώς όπως δήλωσε, προβλέπεται να μετατρέπεται ο βρεφικός σταθμός σε μια μορφή υβριδίου με ΚΕΔΑΣΥ, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται στο υπο εξέταση σ/ν ούτε ποιο είναι αυτό το "εργαλείο".
«Έθεσα ερώτημα και μου απαντήθηκε ότι δεν υπάρχει αυτό το εργαλείο και θα δημιουργηθεί στην πορεία. ‘Αρα δεν είναι σταθμισμένο. Ποιος θα το χορηγεί; Παιδαγωγός, ψυχολόγος; Ψυχολόγος και μάλιστα με ειδικές γνώσεις θα έπρεπε». Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, η προβλεπόμενη από το ν/σ επιμόρφωση των σημερινών παιδαγωγών, προκειμένου να μπορούν να συνεπικουρούν το ειδικό προσωπικό για την πρώιμη διάγνωση στους παιδικούς σταθμούς, δεν προσδιορίζεται ούτε ως προς τα χαρακτηριστικά της, ούτε στο πότε και στο πως θα γίνεται, ούτε στο πώς θα χρηματοδοτείται.
Όσον αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα, η Κατερίνα Νοτοπούλου εξέφρασε έντονο προβληματισμό καθώς αυτό διαφαίνεται ότι αφορά 120 σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς, όταν αυτή τη στιγμή οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί είναι γύρω στους 1.200 πανελλαδικά και κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με τα κριτήρια αυτής της επιλογής.
«το πρόβλημα της προσχολικής φροντίδας και αγωγής χρειάζεται άλλη προσέγγιση. Εθνικό διάλογο, στοχευμένο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» δήλωσε.