10.2.2021

Τεράστιο πλήγμα δέχονται ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στα τουριστικά λεωφορεία εξαιτίας της πανδημίας, η κυβέρνηση όμως αδιαφορεί.

Λεωφορεία σε ακινησία και οδηγοί καταδικασμένοι στην ανεργία και την ανέχεια.

Εργαζόμενοι και εργοδότες στα τουριστικά λεωφορεία παραμένουν εκτός ρυθμίσεων των μέτρων ανακούφισης,με μηδενικό έργο και μηδενικές εισπράξεις. Αυτό που ζητούν είναι η οικονομική στήριξή τους από την Πολιτεία με ΜΗ επιστρεπτέες ενισχύσεις, ανάλογες των απωλειών που έχουν υποστεί, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα εργαλείο χρηματοδότησης.

Ζητούν

-Επιδότηση και όχι δάνεια καθώς, διαβλέπουν ότι δεν θα είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν τα επόμενα χρόνια. Άμεση καταβολή του αναλογούν ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, με ένταξη των σχετικών ΚΑΔ τους σ αυτή ,αλλά και στις επόμενες. Πάγωμα πληρωμής τρεχουσών οφειλών και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως την επιστροφή των επιχειρήσεων στην ομαλότητα ή τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2021.  Μείωση των τελών κυκλοφορίας.
-Ξεκάθαρο νομοθετικό διαχωρισμό του έργου των τουριστικών γραφείων και των ΚΤΕΛ, και αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ίση αντιμετώπιση από την πολιτεία λόγω της επιγενομενης πλήρους απελευθερωσης των υπεραστικών συγκοινωνιών της χώρας, με ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου και στα τουριστικά λεωφορεία Ένταξη της αντικατάστασης των τουριστικών λεωφορείων με άλλα νέας τεχνολογίας, σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης.Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων (εισφορές μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ) του κλάδου τους. Περαιτέρω μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων, καθώς με μηδεν εργασία αδυνατούν να τα συγκεντρώσουν, αδυνατώντας να λάβουν το επίδομα ανεργίας ή την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Τέλος, ζητάνε παράταση του μέτρου μείωσης του μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40%, για τα τουριστικά γραφεία (για όλους τους ΚΑΔ των κλαδων των τουριστικών γραφείων), τουλάχιστον μέχρι τις 30.06.2021.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.