Επί δυο συναπτά έτη οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό- τουρισμό εξακολουθούν να βιώνουν τον εφιαλτη της επιβίωσης στον οποίο τους έχει καταδικάσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κοινή ανακοίνωση της τομεάρχη Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου.

Την εγκατάλειψη που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό –επισιτισμό από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον αποκλεισμό τους από το επίδομα ανεργίας διαπίστωσαν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου, σε συνάντηση που είχαν  με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.) Γεώργιο Χότζογλου, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας  της ΠΟΕΕΤ Δημήτρης Κουτούκης και το μέλος του Δ.Σ. Στέφας Γεώργιος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία και η υποστελέχωση του ΕΦΚΑ που δημιουργεί προβλήματα στην εμφάνιση των ενσήμων,  και η συστηματική άρνηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προσαρμόσει την νομοθεσία, έστω κατ εξαίρεση και για όσο επικρατούν ειδικές συνθήκες λόγω πανδημίας, κατά τρόπο ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και σειράς άλλων επιδομάτων όπως αυτό της λοχείας , στους εργαζόμενους στον τουρισμό –επισιτισμό.

Την έντονη ανησυχία τους και αγωνία τους εξέφρασαν οι Τομεάρχες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου για την τύχη όλων αυτών των εργαζομένων των οποίων, παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές και άλλες παρεμβάσεις, τόσο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο από πλευράς ΠΟΕΕΤ, συνεχίζεται, με υπαιτιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να μη δίνεται λύση  στα προβλήματά τους.

Η ιδεοληψία και οι επιλογές της Κυβέρνησης  οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια 140.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και 380.000 εργαζόμενους στην εστίαση , στην απόλυτη εξαθλίωση.

Χωρίς καμία στήριξη οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση.

Χωρίς  επίδομα ανεργίας και σειρά άλλων επιδομάτων οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό. 

7.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να   περιμένουν να ολοκληρωθεί η εμφανιση των ενσήμων των μονομερών αναστολών συμβασεων του 2020.

Στην ίδια μοίρα το σύνολο των εργαζομένων στον τουρισμό που αντιμετωπίζουν και φέτος πρόβλημα με τα ένσημα των μονομερών αναστολών συμβάσεων για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο 2021.

Χωρίς δυνατότητα ένταξης στο ταμείο ανεργίας οι εργαζόμενοι  που πρώτη φορά βγαίνουν στο ταμείο ανεργίας.  Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, η αδυναμία συγκέντρωσης 85 ενσήμων για το 2020 καθιστά αδύνατη την ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας.

Χωρίς επίδομα ανεργίας οι εργαζόμενοι που δεν δούλεψαν το 2021 και έχουν μόνο 2 μήνες αναστολή σύμβασης. Η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει πραγματική εργασία, ακυρώνοντας στην ουσία την διάταξη που ψηφίστηκε στην Βουλή για χορήγηση επιδόματος ανεργίας με την συγκέντρωση των 50 ενσήμων.

Χωρίς οικονομική βοήθεια μέχρι την επαναπρόσληψή τους,  οι εποχικά εργαζόμενοι των οποίων ολοκληρώθηκε η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Ένα μαρτύριο χωρίς τέλος, για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η Κυβέρνηση της Ν.Δ.