Τη στιγμή που η κυβέρνηση θριαμβολογεί και προσπαθεί να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στην αγορά εργασίας, έρχεται η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που τη διαψεύδει και παρουσιάζει την πραγματική, ζοφερή εικόνα που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια συμπολιτών μας.

Όπως φαίνεται από την έκθεση, το 36% των νοικοκυριών δυσκολεύεται με τα εισοδήματα που διαθέτει να τα βγάλει πέρα, ενώ το 45% των εργαζομένων δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του και την ίδια στιγμή το 64% εργάζεται κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης.

Η χώρα μας δυστυχώς, βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση, μεταξύ των μελών της ΕΕ, στα ποσοστά απασχόλησης στις ηλικίες 15-64 ετών, με 61,8%, τη στιγμή  που ο ευρωπαϊκός Μ.Ο. είναι 70,4%.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στον δείκτη της Ανεργίας με 10.8%, όταν ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι μόλις 6%.

Ειδικά στη γυναικεία ανεργία η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με 14,3% το 2023, ενώ ο Μ.Ο. μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι μόλις  6,3%.

Πρωταθλήτρια είναι η χώρα μας και όσον αφορά την απασχόληση ως προς το φύλο, με 18 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ίδια αρνητική πρωτιά παρουσιάζεται και στην ανεργία των νέων ηλικίας 15-29 ετών, με 21,8%, ενώ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι μόλις 11,2%.

Αλλά και όσον αφορά στην απόκλιση μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια με 12,7 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη ανεργία στις μικρές ηλικίες, από αυτήν που παρατηρείται στις μεγαλύτερες.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και ωθεί εκατομμύρια συμπολίτες μας στη φτώχια, στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όμως αναδεικνύει και με γλαφυρό τρόπο, ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού με πολιτικές υποστήριξης , των νέων, των γυναικών, και της οικογένειας, είναι κενές περιεχομένου και δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Έτσι δεν μας ξενίζουν καθόλου τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), στα οποία φαίνεται μια ριζική επιδείνωση στο ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων στη χώρα μας, ειδικά κατά την τελευταία τριετία.

Αποδεικνύεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού και το μόνο που κάνει είναι μια φτηνού τύπου επικοινωνιακή διαχείριση, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των πολιτών.

Τα καυτά κοινωνικά προβλήματα και το μείζον ζήτημα του Δημογραφικού δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακή διαχείριση.

Δεν ελπίζουμε σε αλλαγή στάσης από τον κύριο Μητσοτάκη, εξάλλου αυτό που δήλωσε μετά από το ηχηρό μήνυμα των Ευρωεκλογών, είναι ότι θα ανεβάσει ρυθμούς στην ίδια πολιτική.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη όξυνση των ανισοτήτων, αύξηση της ανεργίας των νέων και των γυναικών, εγκατάλειψη της οικογένειας στην τύχη της και ότι περισσότεροι νέοι θα εγκαταλείψουν τη χώρα μας.

Την απάντηση θα τη δώσουμε με μαζικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, με τις συνεχείς προσπάθειες μας για την ενότητα των προοδευτικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.