Τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο κοινωνικό πεδίο υπογράμμισε η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα η «Βία σε βάρος των γυναικών» που διοργάνωσε η Παιδεία του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αφού εξήρε την πρωτοβουλία αυτή, εξέφρασε την πεποίθηση πως αν ενώσουμε δυνάμεις Όλοι Μαζί, μπορούμε να βάλουμε τέλος στον κύκλο της βίας.

«Η αγωνία όλων μας πρέπει να γίνει πολιτική πράξη. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή.  Οφείλουμε να προστατεύσουμε την αξία και την προσφορά της γυναίκας» υπογράμμισε.

«Όταν δολοφονούνται άνθρωποι εν ψυχρώ, λόγω σεξουαλικής προτίμησης, ταυτότητας φύλου, προτίμησης μιας ομάδας, εθνικότητας ή  θρησκείας,  κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην κοινωνία μας» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζοντας σαφώς κάθε μορφής βίας.

Η Κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα της  βίας κατά των γυναικών, έμφυλης, ενδοοικογενειακής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής βία, με θύματα κορίτσια και γυναίκες, που πολλές φορές καταλήγουν να τους στερούν την ίδια τους την ζωή και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη υιοθέτησης και προώθησης πολιτικών που θα οδηγήσουν στην εξάλειψή της.

«Να πούμε τα πράγματα όπως είναι» τόνισε, «τη γυναικοκτονία, τον γυναικοκτόνο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο γυναικοκτονιών (EOF) και το αντίστοιχο ελληνικό τμήμα του, οι γυναικοκτονίες  ανέρχονται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό έναντι των 17, ανεβάζοντας τον αριθμό των γυναικών που έχασαν την ζωή τους, λόγω φύλου, σε 30 για το 2021, ενώ το 2020  σημειώθηκαν με βάση το ΕΟF 19 και το 2019 17 γυναικοκτονίες» ανέφερε φέρνοντας αντίστοιχα παραδείγματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

«Όσο ο κύκλος βίας συνεχίζεται δεν μπορούμε να κοιμάστε ήσυχοι. Η βία αφορά κάθε έναν και κάθε μια από εμάς. Καμία μόνη» υπογράμμισε.