Συνέντευξή μου στο paok 24

19.5.2023

https://www.paok24.com/epikairotita/422860/thelame-eleythero-paok-thelane-na-ton-dialysoyn-me-aygenakies-epitropes/

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και τι θα κάνετε γι’ αυτά αν ξανά εκλεγείτε;

Πολλά τα προβλήματα. Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βιώνει έντονη απαξίωση και αδιαφορία από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και έλλειψη οράματος και σχεδίου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη σημερινή διοίκηση Ζέρβα στο Δήμο που έσπευσε να «φιλήσει το χέρι της ΝΔ» παρότι εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος. Το κυκλοφοριακό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας το οποίο βέβαια έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των αποφάσεων Μητσοτάκη-Ζέρβα. Τόσο η ακύρωση του διαγωνισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά 350 νέων λεωφορείων όσο και το σταμάτημα στην πραγματικότητα των έργων του ΜΕΤΡΟ έχουν επιδεινώσει την καθημερινότητα στην πόλη. Η πόλη σήμερα θα είχε ΜΕΤΡΟ. Όλα τα έργα που είχαμε δρομολογήσει ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάγωσαν ή ακυρώθηκαν, η πόλη πήγε πολλά χρόνια πίσω. Η Θεσσαλονίκη και το να ζούνε οι άνθρωποί της καλά είναι για εμάς προτεραιότητα. Από τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών μέχρι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτά με σεβασμό και συνέπεια. Θα ξανά βάλουμε τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας όπως κάναμε και στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με μετρήσιμα πια αποτελέσματα για την πόλη.

Απέχουμε τρεις ημέρες από τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις σας φέρνουν δεύτερους. Ποια είναι η δική σας αίσθηση και τι μήνυμα στέλνετε κυρίως στους νέους ανθρώπους που λένε ότι δεν θα πάνε ψηφίσουν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Μιλάμε καθημερινά με τους πολίτες που αγωνιούν. Που λένε ως εδώ, θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με κουπόνια. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δημοσκοπήσεις γιατί πάντα θεωρώ ότι η πραγματική σφυγμομέτρηση είναι αυτή που γίνεται στους δρόμους. Εκεί που Μαζί με τους πολίτες μοιράζεσαι αγωνίες, προβληματισμούς. Και δεν ακούω κανέναν να λέει ότι με το Μητσοτάκη πρωθυπουργό έζησε καλά. Όσο για τους νέους ανθρώπους έχω εμπιστοσύνη ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να αλλάξουν τα πράγματα. Να μπουν μπροστά. Να διεκδικήσουν το μέλλον και τη ζωή τους με αξιώσεις και να μη ζήσουν με τις επιλογές των άλλων. Στις 21 Μαϊου να είναι εκεί και με το πάθος που διακρίνει τους νέους ανθρώπους να τα αλλάξουν όλα.

Στο παρελθόν έχετε μιλήσει σκληρά σχετικά με τη στάση του κυρίου Αυγενάκη σχετικά με την αντικατάσταση των μελών της ΕΕΑ και γενικότερα απέναντι στον ΠΑΟΚ τις κατηγορίες για πολύιδιοκτησία κλπ. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια;

Η ΝΔ τα έκανε μπάχαλο και στο χώρο του ποδοσφαίρου. Προφανώς ο Αυγενάκης δεν λειτουργεί αυτόνομα. Πίσω από τις αποφάσεις και τους χειρισμούς αυτούς, βρίσκεται το «Επιτελικό Κράτος» του κ. Μητσοτάκη.

Η διαπλοκή της ΝΔ με συμφέροντα Μιντιακά, με συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και άλλα. Αυτή η διαπλοκή που έφερε την ΝΔ στην εξουσία. Σχετικά τώρα με τη στάση του και τη μεγάλη αναστάτωση που αυτή επέφερε με την αλλαγή της δομής της ΕΕΑ ήταν μια ξεκάθαρα παρεμβατική κίνηση καθοριστική σε αυτό το κλίμα διχασμού. Ο «Νόμος Βασιλειάδη» (4603/19) ορίζει στις διατάξεις του περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 (παρ.2) ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής». Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση για τις επιλογές του, επέλεξε να μην εφαρμόσει το νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παραπλάνησε την Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει την θητεία της και στην συνέχεια προχώρησε σε αντικατάσταση των μελών της.

Δεν άργησε η στιγμή που καταλάβαμε όλοι γιατί συνέβη αυτό. Η επιτροπή είχε το θράσος να βγάλει απόφαση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ την ώρα έναρξης ενός εντός έδρας αγώνα της ομάδας. Ένα γεγονός που δείχνει το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο τον οπαδό του ΠΑΟΚ αλλά και όλους τους Βορειοελλαδίτες. Ευτυχώς εκείνη τη μέρα ο κόσμος του ΠΑΟΚ αποδείχτηκε ψύχραιμος, όμως ευτυχώς για τη δημοκρατία μας, αντιλήφθηκα από την ανακοίνωση των Συνδέσμων φίλων της ομάδας, πως δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου.

Δυο λόγια για τη Νέα Τούμπα

Όλη η Θεσσαλονίκη, οι φίλοι και οι φίλες του ΠΑΟΚ και η διοίκηση γνωρίζουν ότι το θέμα του γηπέδου του ΠΑΟΚ δρομολογήθηκε και έλαβε την πρώτη του άδεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς εργαστήκαμε σκληρά στην κατεύθυνση αυτή. Είχαμε υποσχεθεί στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, στους φιλάθλους της ομάδας και κρατήσαμε την υπόσχεσή μας ότι το έργο αυτό θα προχωρήσει και έτσι έγινε σε ότι μας αφορά. Και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα αν αναλογιστεί κανείς ότι η σύνταξη ενός ειδικού χωρικού σχεδίου είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Να σας θυμίσω, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, είχαν ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο μέσα σε δυο μόλις μήνες. Υπήρξαν όμως αδιανόητες καθυστερήσεις στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποκτήσει το γήπεδο που αξίζει και δικαιούται, ώστε να διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει ακόμα μεγαλύτερους στόχους και να κάνει περήφανους όλους τους Θεσσαλονικείς. Η Τούμπα και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο και ολόκληρη η περιοχή θα αναβαθμιστεί, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και εναλλακτικές για πολιτισμό και άθληση στους κατοίκους της πόλης μας.

Σας κατηγόρησαν ως κυβέρνηση ότι «χαρίσατε» χρέη στον ΠΑΟΚ

Μας κατηγόρησαν επειδή ψηφίσαμε έναν Νόμο που διευκόλυνε τις ΑΕ που είχαν χρέη προς το δημόσιο να τα ρυθμίσουν. Όσοι μας κατηγόρησαν λοιπόν ήταν αντίθετοι προς την εξυγίανση και τη ρύθμιση των χρεών. Επιθυμούν να συσσωρεύονται χρέη εκατομμυρίων ευρώ; Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκμεταλλευόμενη αυτό το πλαίσιο κατάφερε να αποτινάξει από πάνω της το βάρος των χρεών καταβάλλοντας 10,8 εκατομμύρια ευρώ. Απαλλαγμένος από χρέη ο ΠΑΟΚ μπόρεσε να ανοίξει τα φτερά του.

Εμείς θέλουμε ομάδες και ΠΑΕ, ανεξάρτητες και όχι δέσμιες του κράτους. Οι ΠΑΕ εκφράζουν και αποτυπώνουν τα όνειρα, τις επιδιώξεις και τους αγώνες (ειδικά για τον ΠΑΟΚ με το έντονο προσφυγικό στοιχείο) και υπό αυτό το πρίσμα οφείλει να τις αντιμετωπίζει η Πολιτεία.

Μέριμνά μας είναι η εξυγίανση του χώρου και να σας θυμίσω ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και με την απόφαση για ξένους διαιτητές στη Super League