Άρθρο στη Μακεδονία της Κυριακής, 11 Φεβρουαρίου 2024

Να συνεννοηθούμε για τη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, με τη νέα προοδευτική Διοίκηση,  πρέπει να κάνει άλματα για να αναπληρώσει τα τέσσερα χαμένα χρόνια της περιόδου Ζέρβα.

Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τις ματαιώσεις, τις ακυρώσεις, τις απογοητεύσεις και την εποχή των μειωμένων προσδοκιών που καθήλωσαν την πόλη στο τέλμα και στην παρακμή.

Οι αντιπαραθέσεις, οι εκατέρωθεν επιθέσεις, οι ισοπεδωτικές λογικές και πρακτικές, ήταν πιο εύκολος δρόμος, από την παρουσίαση επεξεργασμένων και συνεκτικών προτάσεων και θέσεων, με σκοπό τη σύνθεση.

Δύσκολο να διεκδικήσεις για την πόλη τις σημαντικές υποδομές που της λείπουν, πιο εύκολο να συμμετέχεις σε αμφιλεγόμενα συλλαλητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών, με σκοπό να καλύψεις την αδυναμία και την ανεπάρκεια σου, αλλά και να πείσεις για το ενδιαφέρον σου για τη Θεσσαλονίκη.

Είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν οι ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και μέσα από ουσιαστικές διαδικασίες διαβούλευσης και δημόσιου διαλόγου, να συμβάλλουν και να καθορίζουν τις σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα επιτύχουν ευρύτερες συναινέσεις, για να υλοποιούνται απρόσκοπτα, χωρίς τις ματαιώσεις που τόσο στοίχισαν μέχρι σήμερα.

Να αποφασίζουμε, εδώ,  στην πόλη, ανοιχτά, δημοκρατικά, συλλογικά και να διεκδικούμε την υλοποίηση των αποφάσεων μας.

Έτσι αποφασίζουμε και θέτουμε τις προτεραιότητες  για τις μεγάλες βασικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη για να γίνει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Μητρόπολη.

Πρώτα από όλα η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μια βιώσιμη και φιλική πόλη για τους κατοίκους της, με πολύ περισσότερο πράσινο, βιώσιμη αστική κινητικότητα, σύγχρονες και επαρκείς αστικές συγκοινωνίες, μητροπολιτικά πάρκα, ανοιχτούς δημόσιους χώρους, οι οποίοι θα αναδεικνύουν την πλούσια Ιστορία της και την πολιτιστική της κληρονομιά, με ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας, κοινωνικών δομών για τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας .

Το νέο ΓΠΣ που είχε ετοιμάσει η Διοίκηση Μπουτάρη θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης του αύριο, ώστε να αποφεύγονται  οι αποσπασματικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία ολόκληρων,  σημαντικών περιοχών.

Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε  την υλοποίηση της μεγάλης, διαχρονικής  υπόσχεσης - προσδοκίας για μια ξεχωριστή θέση της Θεσσαλονίκης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη είχε ανοιχτούς ορίζοντες τόσο προς τη θάλασσα, όσο και προς τα Βαλκάνια.

Η αναβάθμιση του Λιμανιού, η οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση του, μαζί με τη νέα ΔΕΘ και το νέο διακομιστικό κέντρο, είναι οι προϋποθέσεις για την ανακατάκτηση αυτού του ρόλου. 

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να απαντήσει στην πρόκληση των νέων τεχνολογιών και των  νέων τομέων της οικονομίας που αυτές ανοίγουν.

Τα τρία μεγάλα Πανεπιστήμια και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό είναι προϋπόθεση και εγγύηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Ο τουρισμός είναι ξεχωριστός τομέας της οικονομίας με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι διάφοροι τομείς της οικονομίας  πρέπει να αναπτύσσονται με ισορροπία, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο άλλους τομείς και κυρίως τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και της πόλης μας.

Οι πολιτικές εκπροσωπήσεις της πόλης, οι νέες τοπικές αρχές της Αυτοδιοίκησης, οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών και οι πολίτες, είναι ώρα να βρούμε τον τρόπο για την επίτευξη των απαραίτητων συναινέσεων και συμφωνιών για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.