16.2.2024

 

Σήμερα θρηνούμε ακόμη μια γυναίκα που έπεσε νεκρή από το χέρι του συντρόφου της.

Ακόμη μια γυναίκα θύμα της έμφυλης βίας.

Ακόμη μια ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ που μας συγκλονίζει.

Ακόμη μια τραγική απόδειξη ότι οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπισή της, δεν είναι αρκετές.

Σήμερα πια, δεν αρκεί να είμαστε συγκλονισμένοι.

Δεν αρκεί το πένθος.

Πριν από λίγες ημέρες, με πρωτοβουλία μου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τα θέματα  πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ζητάμε την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης/Ν.4531/2018).

Διαρκώς γινόμαστε μάρτυρες κακοποίησης και ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη, τόσο κατά την προηγούμενη θητεία της, όσο και στην παρούσα, όχι μόνο δεν προώθησε τις πολιτικές στον τομέα της Ισότητας των Φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά αντίθετα έκανε σοβαρά βήματα οπισθοδρόμησης.

Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή, σε ολόκληρη τη χώρα, των πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ιδίως με την προώθηση αυξημένου συντονισμού και μεγαλύτερης συνέπειας των πολιτικών και των μέτρων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η ενίσχυση της εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να λάβει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πετύχουμε ως χώρα την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Το Καμία μόνη δεν πρέπει να είναι μόνο σύνθημα.

Είναι διαρκής αγώνας.

Για να μη λείψει ξανά Καμία.