Στις 15 Δεκεμβρίου 2020, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη  Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνας Νοτοπούλου και του βουλευτή  Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη κατέθεσαν ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Τουρισμού, τον κ. Υπουργό Οικονομικών και τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν , σχετικά με την ανάγκη παράτασης της επιδότησης των επαγγελματιών ξεναγών για τους χειμερινούς μήνες του 2021.

Ύστερα από την ερώτησή, μας απεστάλη η υπ’αριθμ. 526/2021 Απάντηση την οποία υπογράφει ο Υπουργός Τουρισμού. Η απάντηση αποτελεί μια μακροσκελή παράθεση των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης, χωρίς ουσιαστικά όμως να καλύπτονται τα ζητήματα που τέθηκαν από εμάς.  Το Υπουργείο παραλείπει να απαντήσει στο εάν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των επαγγελματιών ξεναγών ή εάν υπάρχει ο οποιοσδήποτε γενικά σχεδιασμός για την περαιτέρω στήριξη του κλάδου των ξεναγών, και μας παραπέμπει στα συνερωτώμενα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Η στάση αυτή μας προξενεί μεγάλη έκπληξη, καθώς το ίδιο το Υπουργείο αναφέρει πως οι ξεναγοί είναι μια επαγγελματική κατηγορία της οποίας «την δραστηριότητα αδειοδοτεί και εποπτεύει/ελέγχει το Υπουργείο Τουρισμού», πλην όμως δεν έχει καμία απολύτως απάντηση για το μέλλον του κλάδου.
Τα όποια μέτρα ενίσχυσης έχουν ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης για τους ξεναγούς, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την πανδημία του covid-19, δυστυχώς δεν καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες τους. Ακόμα χειρότερο αποτελεί το γεγονός πως το Υπουργείο Τουρισμού νίπτει τας χείρας του, αποφεύγοντας να απαντήσει στα ερωτήματα μας, αφήνοντας τον κλάδο των ξεναγών ουσιαστικά μετέωρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης :
Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».
Σχετ.: Η με Α.Π. 2709/15.12.2020 Ερώτηση.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων τριάντα τέσσερις (34) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία λαμβάνουν διαρκώς μέτρα προς ενίσχυση των επιχειρήσεων - εργαζομένων που πλήττονται από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας COVID-19.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4722/2020 (Α’ 177) και την με αριθμ. πρωτ. οικ. 43110/1078/21.10.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (B’ 4702) «Μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών» προβλέπεται ότι τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), τα πρόσωπα που αποφοίτησαν εντός του 2019 από τη διετούς φοίτηση Σχολή Ξεναγών και διαθέτουν ταυτότητα ξεναγού καθώς και οι τουριστικοί συνοδοί είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534 €) ανά μήνα, επί του οποίου ποσού παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.
Για το ζήτημα αυτό έχει εκδοθεί σχετικώς και η υπ’ αριθμ. 44343/1122/2020 εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών».
Σημειώνεται ότι οι ξεναγοί είναι μια επαγγελματική κατηγορία, της οποίας, ενώ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία την δραστηριότητα αδειοδοτεί και εποπτεύει/ελέγχει το Υπουργείο Τουρισμού, το αμιγώς εργασιακό και ασφαλιστικό σκέλος (δηλ. σχέση εργοδότη-εργαζόμενου, καταμετρήσεις ενσήμων, ασφαλιστικές εισφορές, επιλεξιμότητα για επίδομα ανεργίας κλπ) είναι προδήλως αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και -στον βαθμό που τα πιο πάνω έχουν δημοσιονομικό αντίκρισμα- είναι και αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Συνεπώς αρμόδιοι φορείς να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία .
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε απο τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Τουρισμού
τον κ. Υπουργό Οικονομικών
τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Παράταση της επιδότησης των επαγγελματιών ξεναγών για τους χειμερινούς μήνες του 2021»

Οι επαγγελματίες ξεναγοί βρίσκονται στον πυρήνα των συνεπειών που υπέστη ο τουριστικός τομέας και της δραματικής μείωσης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας. Πρόσφατα, οι ίδιοι έλαβαν την οριζόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ την άνοιξη έλαβαν επίσης, μόνο 800 ευρώ για το μισό μήνα Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα είναι αναγκαία η χορήγηση για τους επόμενους χειμερινούς μήνες –αφού η κυβέρνηση αρνείται να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης- τουλάχιστον της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέχρι και τον Μάρτιο 2021. Είναι φυσικό επόμενο, του εσφαλμένου τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό, από την άνοιξη που μας πέρασε, το φετινό καλοκαίρι, μέχρι και τώρα, πως ο κλάδος τους μπήκε σε πραγματικό αφοπλισμό και ουσιαστική αναστολή εργασίας. Κρίνεται αναγκαίο να επαναλάβουμε σχηματικά το τεράστιο μέγεθος των απωλειών, δεδομένου του αποκλεισμού των περιηγητικών δραστηριοτήτων, των κλειστών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, των κλειστών σχολείων που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, αλλά και του σημαντικού περιορισμού των επισκεπτών εν γένει που καταφθάνουν από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου στη χώρα μας.
Το ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα άρσης των απαγορεύσεων, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2020, δεν ωφέλησε πολλαπλασιαστικά στην κάλυψη της τάξης των ζημιών που προκλήθηκαν, εξαιτίας της ανησυχίας για μεγάλο συγχρωτισμό σε δημόσιους χώρους, της μη άρτιας συσχέτισης των υγειονομικών πρωτοκόλλων μεταξύ του αριθμού των επιβαινόντων σε τουριστικά λεωφορεία και αριθμού ξεναγούμενων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων που ενώ δεν προσφέρουν στον τομέα των καταλυμάτων, αποτελούν εξαιρετική πηγή εσόδων σε αυτόν της περιήγησης και της ξενάγησης.
Επειδή, τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα οι ξεναγοί να μείνουν παροπλισμένοι, πραγματοποιώντας από καθόλου έως περιορισμένο εκτιμώμενο αριθμό ξεναγήσεων εν μέσω τουριστικής περιόδου, δεδομένων επιπλέον της ιδιαιτερότητας της εργασίας που επιτελούν στη βάση του ημερομισθίου και της απουσίας συχνά οποιασδήποτε κρατικής στήριξης λόγω του ότι η έλλειψη εργασίας αδυνατεί να γίνει ορατή από την πολιτεία
Επειδή, από τα τέλη του 2019 είχε προγραμματιστεί για το χειμώνα, την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2020 σημαντικός αριθμός τουριστικών εκδρομών από την ολόκληρη την Ευρώπη όπου εμπεριέχονταν οι κατά τόπους περιηγήσεις και οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν
Επειδή, οι επαγγελματίες ξεναγοί φέρουν στις πλάτες τους, ανάλογα οικονομικά βάρη με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, όπως τραπεζικές οφειλές, φορολογικές υποχρεώσεις κ.ο.κ.
Επειδή, ο αντικειμενικός υπολογισμός του ακριβούς χρόνου υπέρβασης της υγειονομικής πανδημίας για το 2021 δεν είναι τουλάχιστον σήμερα εφικτός με τεκμηριωμένο τρόπο και είναι πολύ πιθανή η επανάληψη των τουριστικών πεπραγμένων του 2020 σε αδυναμία ρεαλιστικού σχεδιασμού για την τουριστική περίοδο της νέας χρονιάς
Ερωτάστε κκ. Υπουργοί
1. Σκοπεύετε να δώσετε τουλάχιστον παράταση στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, δεδομένου ότι η κρατική ενίσχυση που έλαβαν οι ξεναγοί των 800 ευρώ (για ενάμιση μήνα) και στη συνέχεια των 534 για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν προσεγγίζουν αθροιστικά ούτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενός έτους για την επιβίωσή μια μονογονεϊκής οικογένειας;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε για τη συνέχιση της εν λόγω ειδικής αποζημίωσης για τους πρώτους μήνες του 2021 και πιο συγκεκριμένα για την περίοδο από τον προσεχή Ιανουάριο έως και τον μήνα Απρίλιο;
3. Έχετε σχεδιάσει την αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 προκειμένου να υφίστανται σοβαρές προϋποθέσεις ύπαρξης ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος διαβίωσης των ξεναγών και των οικογενειών τους;