Συνέντευξή μου στην Political.gr 

https://www.political.gr/political-02-04-22/

Ο τουρισμός είναι μια μεγάλη πηγή εσόδων για την Ελλάδα. Πιστεύετε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα επηρεάσει προς το αρνητικότερο την φετινή σεζόν;

Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα και στον ελληνικό τουρισμό ενώ η ενεργειακή κρίση και η εισβολή στην Ουκρανία φέρνουν νέες αναταράξεις!

Όλοι ελπίζαμε πως φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμόμας, δυστυχώς όμωςη αναταραχή που οι εξελίξεις έχουν επιφέρει στις διεθνείς αγορές και στον τουριστικό τομέα προκαλούν δικαιολογημένηανασφάλεια.

Είναι πολύ νωρίς να δούμε τις επιπτώσεις αυτής της νέας κρίσης, δεδομένη είναι η αβεβαιότητα, η  κακή ψυχολογία που προκαλεί ο πόλεμος και κυρίως το κύμα ακρίβειας και ηεκτόξευση του ενεργειακού κόστους που πλήττουν έντονα τον Τουρισμό. Παρατηρούμε άνοδο των τιμών στην Ευρώπη, μείωση του διακριτού εισοδήματος για τον τουρισμό στις μεγάλες αγορές μας.

Η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός και κρατείται ψηλά στη λίστα προτίμησης των ταξιδιωτών. Ωστόσο οι κρατήσειςείναι παγωμένες, μεγάλο το πλήγμα για τη Βόρεια Ελλάδα. Και φέτος μόνη βεβαιότητα η αβεβαιότητα, και φέτος οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής.

Ανησυχία εκφράζεται για την αγορά των ΗΠΑ η οποία είναι σημαντική για τη χώρα μας. Χαμένες είναι οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, όμως δεν αποτελούν βασικές μας αγορές. Στάση αναμονής φαίνεται να τηρούν και οι δυτικοευρωπαίοι μετά τις αυξήσεις στις τιμές.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτεί εγρήγορση και διαρκή προσοχή, στα οποία αποτυγχάνει οικτρά ο κ. Κικίλιας.

  1. Σε αυτό το κλίμα με τις συνεπαγόμενες ανατιμήσεις σε όλο το εύρος της αγοράς, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να στηριχθούν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού;

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών ψαλιδίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που θα διέθεταν για διακοπές. Ταυτόχρονα είναι μια ακόμη «θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων” του τουρισμού που μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας και χρεών παλεύουν για να μείνουν όρθιες κάνοντας διαχείριση ζημίας.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες καλούνται, έχοντας ελάχιστες και μη εγγυημένες κρατήσεις, να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, χωρίς στήριξη αλλά με τις οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ το κόστος είναι δυσβάσταχτο εξαιτίας της ακρίβειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενεργειακό κόστος για κάθε επιχείρηση έχει διπλασιαστεί!Σε δεινή θέση βρίσκονται και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΤΕΠ η πτώση τζίρου που κατέγραψαν το 2021 σε σχέση με το 2019 ανέρχεται σε 57%! Ούτε λόγος για τις επιχειρήσεις χειμερινού τουρισμού.

Πρέπει έστω και τώρα να στηριχθούν με άμεσα και γενναία μέτρα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση συνειδητά τους έχει εγκαταλείψει επιχειρώντας αναδιάρθρωση της τουριστικής αγοράς εις βάρος της πλειοψηφίας και υπέρ των λίγων. Ως  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε πρόταση στοχευμένων μέτρων για την μικρομεσαία επιχειρηματικότηταμε στόχο  βιώσιμες και ανθεκτικές στις κρίσεις επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επαγγελματιών του κλάδου, με ΜΗ επιστρεπτέες ενισχύσεις, διαγραφή των πανδημικών χρεών και άρση του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπεύθυνη για τα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα επειδή επιλέγει να τον αφήσει απροστάτευτο. Μόνη λύση να φύγουν και μία προοδευτική κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό να εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία.

 

Πέραν των όποιων συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης, στον τομέα του τουρισμού και σε περίοδο κανονικότητας, κρίνετε ότι όλα βαίνουν καλώς ή πρέπει να αναληφθούν νέες πολιτικές σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο κι ανταγωνιστικό;

Οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύουν με μεγαλύτερη ένταση τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας αλλά και του ελληνικού τουρισμού.

Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια.

Ο κόσμος αλλάζει, ο τουρισμός αλλάζει, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.

Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις που διαμορφώνονται, σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον οφείλουμε να αλλάξουμε και εμείς την πολιτική μας.

Τίθενται σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμοί, στρατηγικής στόχευσης.

Οι κρίσεις θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα, τη γνώση αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσει ο ελληνικός τουρισμός τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη. Απαιτείται σοβαρός και ολιστικός σχεδιασμός. Υποδομές, υπηρεσίες, μεταφορές και δίκτυα με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.Χρειαζόμαστε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αντέξουν στις πιέσεις των ανακατατάξεων της αγοράς.

Είναι ανάγκη να μεταβούμε σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξηςπου θα απαντά πειστικά στις σύγχρονες προκλήσεις, στην κλιματική αλλαγή, στις ανάγκες της νέας γενιάς ταξιδιωτών και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου.

Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για τηναειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού πρέπει να έχει τριπλό στόχο:

η οικονομική ανάπτυξη να είναι αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Στην γενικότερη πολιτική, θεωρείτε πιθανές τις πρόωρες κάλπες; Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι έτοιμος να κυβερνήσει και πάλι;

Η προσφυγή στις κάλπες είναι απαραίτητη. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Πιστεύει κανείς πως η αυριανή μέρα θα είναι καλύτερη αν συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση; Κανείς.

Η κοινωνία αναζητά διέξοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει έναν άλλο δρόμο.

 Αυτή η δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά. Η ακρίβεια έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο μισθός και οι συντάξεις εξανεμίζονται στα μισά του μήνα, αδυνατεί η πλειοψηφία των πολιτών να πληρώσει τους λογαριασμούς και την ίδια στιγμή τα goldenboysτης κυβέρνησης της ΝΔ στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου που ματώνει δίνουν στον εαυτό τους μπόνους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

 Ο λαός χρειάζεται μια κυβέρνηση που νοιάζεται.

Που διεκδικεί και αγωνίζεται για τους πολλούς. Όχι για τους λίγους.

Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να θέλει και να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα, με σχέδιο και όραμα για τον τόπο μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη .

 

Με δεδομένη την απλή αναλογική, που δεν βγάζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, έχουν ωριμάζει οι συνθήκες για μια ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, σε σύγκλιση ενός μίνιμουμ κοινού προγράμματος και με ποιους;

Οφείλουμε να σεβόμαστε όλοι τη λαϊκή ετυμηγορία.

Το λέω αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει προεξοφλήσει ότι οι εκλογές με την απλή αναλογική δεν θα οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης.

Η απλή αναλογική είναι το πλέον δημοκρατικό εκλογικό σύστημα και δεν είναι τυχαίο ότι φέρει τον χαρακτηρισμό άδολη.

Είναι αλήθεια ότι αυτό το σύστημα ωθεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Εμείς έχουμε προβάλλει εδώ και καιρό την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής στην χώρα και της προοδευτικής διακυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό προκειμένου να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία.

Πιστεύουμε, ότι ως πρώτο κόμμα μπορούμε να χτίσουμε συνεργασίες με τη σημερινή αντιπολίτευση που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική στη βάση προγραμματικών συμφωνιών με βασικέςαιχμές πχ την αύξηση του κατώτατου μισθού, την στήριξη και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση με δίκαιους όρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικά την κατανομή του παραγόμενου πλούτου με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από νέες ιδέες, νέες πολιτικές και μία νέα σχέση με την πολιτική.

Ο προοδευτικός πολιτικός κόσμος οφείλει να ανταποκριθεί σεβόμενος τη λαϊκή ετυμηγορία και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.