Αν είναι κάποιος που θα ήθελε να αποφύγει τον απολογισμό του έτους που φεύγει, αυτός σίγουρα είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Το 2020 υπήρξε μια τραγική χρονιά για την κυβέρνησή του, τις συνέπειες όμως τις πληρώνουν η χώρα και οι πολίτες.

Το πρώτο, το μεγαλύτερο και το πιο τραγικό Βατερλό από όλα, είναι αυτό που υπέστη ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι ασύλληπτες ανθρώπινες απώλειες που θρηνούμε καθημερινά, είναι αδιάψευστος μάρτυρας, όσο και να προσπαθούν να μεταφέρουν τις τεράστιες ευθύνες τους στους πολίτες, στην αντιπολίτευση και όπου αλλού τους βολεύει.

Σήμερα, οι παράταιροι κομπασμοί και οι γραφικοί «μικρομεγαλισμοί» της Άνοιξης, αντικαταστάθηκαν από τις μαύρες θλιβερές πρωτιές της χώρας.

Οι διεθνείς αξιολογήσεις κατατάσσουν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η έλλειψη συνεκτικού σχεδίου, η προσκόλληση σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες, η πρωτοφανής ανεπάρκεια στη διαχείριση κρίσεων, οι επιπόλαιες και αντιφατικές αποφάσεις, η πεισματική άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ, οδήγησαν στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Το δεύτερο Βατερλό, η δεύτερη μεγάλη συντριβή τους, είναι αυτή που υπέστησαν στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι αριθμοί, όταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ δεν προλαβαίνουν να τους μαγειρέψουν και να τους μετατρέψουν στο ανέκδοτο των greek statisticks, όπως συνηθίζουν να κάνουν για να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, λένε την αλήθεια.

Οι αριθμοί στο τέλος του χρόνου είναι αδυσώπητοι, κυρίως βέβαια για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν γι’ ακόμη μια φορά να πληρώσουν τις συνέπειες της αποτυχημένης διακυβέρνησης της ΝΔ.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, υπέστησαν από τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των κρατών της ΕΕ για το 2020.

Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο ασύλληπτο επίπεδο πάνω από 200% του ΑΕΠ. Είναι φανερό ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγεί τη χώρα για δεύτερη φορά σε μνημόνια.

Αναρωτιέται κανείς πόσες φορές ακόμα θα καταδικάσουν τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία και στην απώλεια κυριαρχίας.

Τα δεδομένα λένε ότι η Ελλάδα κατέγραψε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη κατά το 3ο τρίμηνο του 2020, 11,7%, όταν ο Μ.Ο ήταν 4,3%. Το 2020 η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 10,5% προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Μια ατελείωτη ακολουθία δεδομένων αποδεικνύει το μέγεθος της ζημίας που επέφερε, η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να ακολουθήσει το παράδειγμα όλων των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και να υποστηρίξει δραστικά την εθνική οικονομία.

Το εξοργιστικό είναι, ότι για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση μετά από το 2009, έχει την ευχέρεια και τους διαθέσιμους πόρους να το πράξει χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς χάρη στη ρήτρα διαφυγής και παρόλα αυτά αρνείται.

Το τρίτο μεγάλο Βατερλό, το υπέστησαν εκεί ακριβώς που είχαν δώσει τις περισσότερες υποσχέσεις. Στο πεδίο του Κράτους Δικαίου και της λειτουργίας των θεσμών.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς!

Τις φωτογραφικές αλλαγές νόμων με σκοπό την πρόσληψη των εκλεκτών τους, τις αμέτρητες απευθείας αναθέσεις με διάφορα προσχήματα, τις ατελείωτες, κοινοβουλευτικές, ντροπιαστικές διαδικασίες εξπρές, την καρικατούρα του επιτελικού Κράτους, τις προσλήψεις των μετακλητών που έσπασαν κάθε ρεκόρ, τις χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις κατά παράβαση του ΑΣΕΠ, τη λίστα Πέτσα, το σκόιλ ελικίκου, την καθημερινή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους πραιτοριανούς του υπουργού προστασίας του πολίτη, την αναστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων με αστυνομικές αποφάσεις;

Ατελείωτος ο κατάλογος των αποτυχιών τους και εδώ.

Μόνο σε ένα σημείο τα πάνε καλά και αυτό είναι η καταστολή.

Εδώ παίρνουν καθημερινά Άριστα, η μοναδική Αριστεία τους.

Η τέταρτη μεγάλη συντριβή της πολιτικής τους που το αποκορύφωμά της ήρθε με το τέλος του έτους, για να επισφραγίσει και όλες τις άλλες, είναι η εξωτερική πολιτική και το πολιτικό «χαστούκι» που δέχτηκε προσωπικά ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ από τους ομολόγους του.

Επί έναν ολόκληρο χρόνο παρακολουθούν άβουλοι τα γεγονότα, αντί να τα προβλέπουν και να τα προλαβαίνουν, τρέχουν συνεχώς από πίσω τους και ποτέ δεν τα φτάνουν.

Αντί να σχεδιάσουν μια ενεργητική, αποτελεσματική πολιτική, επένδυσαν τα πάντα στην επικοινωνιακή τους πολιτική στο εσωτερικό.

Επί έναν ολόκληρο χρόνο αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, με στόχο τη συγκρότηση της νέας εθνικής στρατηγικής και επιδίδονται μόνοι τους, σαν άλλοι μαθητευόμενοι μάγοι, σε αδιέξοδους και επικίνδυνους πειραματισμούς.

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν και να υλοποιούν, αντί δηλαδή να κυβερνούν, προτιμούν να ασκούν αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , αντί να επιδιώκουν τη δημιουργία ήπιου και εποικοδομητικού κλίματος που απαιτεί η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, βάζουν φωτιά και επιλέγουν την ένταση για να κρύψουν την αποτυχία τους.

Αν συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και κατά το 2021, είναι βέβαιο ότι η χώρα και οι πολίτες θα βρεθούν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση και θα προκληθεί μη αναστρέψιμη ζημία.

Αυτό που μπορεί να τους σταματήσει, είναι μια πλατιά προοδευτική πολιτική και κοινωνική συμμαχία, η οποία θα βγει μπροστά και απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, θα προβάλλει και θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση στους πολίτες για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν τη χώρα και να την οδηγήσει σε μια τροχιά ανάπτυξης, προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει μια ειλικρινή, ανοιχτή και διαρκή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που απορρίπτουν την καταστροφική συντηρητική, ιδεοληπτική επιλογή της ΝΔ και ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στη δημιουργία της νέας προοδευτικής πρότασης, της νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Το 2021 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά της πραγματοποίησης αυτού του μεγάλου στόχου, για το καλό της χώρας και των πολιτών.