Αρθρογραφία

80 χρόνια πριν, την 28η Οκτωβρίου 1940 ο ελληνικός λαός έπαιρνε την απόφαση να παραμείνει στην τροχιά των ελεύθερων εθνών του κόσμου, πιστός στα ιδανικά της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Επέλεξε να στρατευτεί ενάντια στη λαίλαπα των δυνάμεων του Άξονα που καταλάμβαναν αργά και σταθερά την Ευρώπη, επιβάλλοντας αυτήν του τη βούληση στο αυταρχικό καθεστώς Μεταξά .

Οι Έλληνες δοκιμάστηκαν πολύ.

Έγραψαν το Αλβανικό Έπος και την λαμπρή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης απέναντι στο ναζισμό αλλά το πλήρωσαν με βαρύ φόρο αίματος.
Η πόλη μας, όπως και άλλες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη ανήκουν στο παγκόσμιο μαρτυρολόγιο των θυμάτων του ναζισμού.

Οι Έλληνες άντεξαν κυρίως χάρις στην βαθιά συνειδητοποίηση του αξιακού χάρτη των αρχών της προόδου, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης αλλά και την αδάμαστη θέλησή τους, παραδειγματίζοντας λαούς που είχαν στη διάθεσή τους την πλέον σύγχρονη πολεμική μηχανή και την προπαγάνδα.
Οι συμπατριώτες μας δεν υποτάχθηκαν, οργανώθηκαν και νίκησαν στο τέλος τον κατακτητή.

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό στην πορεία του έθνους και ημέρα μνήμης και τιμής για το λαικό απελευθερωτικό κίνημα. Το “ΟΧΙ” του 1940 ενσαρκώνει τη διαχρονική πίστη του λαού μας στην ελευθερία, την ειρηνική συνύπαρξη και την πρόοδο.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες όπως και όλοι οι ευρωπαικοί λαοί δοκιμάζονται εκ νέου διαπιστώνοντας, μέσα από βίαιες και εγκληματικές ενέργειες, πως μέσα στον κυκεώνα της οικονομικοπολιτικής και κοινωνικής κρίσης, το αυγό του φιδιού επωάστηκε και έσκασε δίνοντας χώρο σε νεοναζιστικά μορφώματα, φλύκταινες μίσους.

Πριν λίγες μόνο μέρες, η ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή στην πατρίδα μας έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης πως στην Ελλάδα η απάντηση σε κάθε ερώτημα είναι ο άνθρωπος και τα δικαιώματα του.
Η ρητορική του μίσους, η βίαιη και ρατσιστική εγκληματική δραστηριότητα που κρύβεται -ενίοτε- στο μανδύα της Κοινοβουλευτικής ασυλίας δεν μενει πια ατιμώρητη.
Ό φασισμός αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια τόσο χθες όσο -προ πάντων-σήμερα σε όλον τον προοδευτικό κόσμο.

Οι χιλιάδες δημοκρατικών πολιτών που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα έξω από το Εφετείο και απαίτησαν την οριστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης είναι οι Έλληνες αγωνιστές του 2020 που διατράνωσαν το σύγχρονο “ΟΧΙ” και χάρηκαν μία πολυάνθρωπη και λυτρωτική γιορτή της Δημοκρατίας.

Στο τέλος της εβδομάδας, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και θυμάται την απελευθέρωσή της από τα στρατεύματα Κατοχής,στις 30 Οκτωβρίου του 1944, μετά την είσοδο του ΕΛΑΣ στην πόλη.

Φέτος, λόγω της πανδημίας (ακριβώς όπως και την 28η Οκτωβρίου) δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με μαζική προσέλευση.

Τηρούμε με ευλάβεια τα πρωτόκολλα υγείας ώστε την επόμενη χρονιά να γιορτάσουμε όλοι μαζί ,υγιείς ,τις στιγμές που καθόρισαν τα χαρακτηριστικά του λαού και τη φυσιογνωμία της ιστορίας μας.

Ο καθένας και η καθεμιά καλείται με περισυλλογή και αγωνιστικό φρόνημα να διαφυλάξει τα διδάγματα της ιστορικής μνήμης, να τα διαδώσει,να τα “διαβάσει” σήμερα .

Ο αγώνας δεν σταματάει ποτέ.

Για την αλληλεγγύη ,τη δημοκρατία, την ελεύθερη σκέψη,ενάντια στην ακροδεξιά μισαλλοδοξία, τη ρητορική του μίσους,τον αυταρχισμό και το ρατσισμό.