Άρθρο μου στο news247

https://www.news247.gr/ekloges/katerina-notopoyloy-einai-i-ora-na-allaxoyme-to-montelo-toy-toyrismoy-stin-ellada.10086784.html

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική παραδοχή. Η χώρα μας έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δικαίως βρισκόμαστε στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν είναι επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήταν σε θέση να διαμορφώσει ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική, δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει ούτε τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, ούτε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ούτε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ούτε την ενίσχυση του οικονομικού αποτελέσματος και διασπορά των ωφελειών στο σύνολο της οικονομίας.

Η περισσότερο επικίνδυνη πολιτική είναι εκείνη που προκρίνεται από μια κυβέρνηση που διατείνεται ότι έχει επιτύχει το μέγιστο, έχοντας όμως ουσιαστική και βαθιά άγνοια της ανεπάρκειάς της.

Βρισκόμαστε «επί ξηρού ακμής» σε μια περίοδο που σχεδόν αλλάζουν σημαντικά οι συμπεριφορές και τα καταναλωτικά πρότυπα των τουριστών, δημιουργούνται νέες ανάγκες και απαιτούνται νέες υποδομές.

Έχουμε υποχρέωση να διαβάσουμε τα μηνύματα από την παγκόσμια αγορά και να προχωρήσουμε στον στρατηγικό ανασχεδιασμό της τουριστικής προσφοράς δημιουργώντας αποδοτικότερη ζήτηση. Είναι η ώρα να αλλάξουμε το μοντέλο του τουρισμού στην Ελλάδα.

Δεν μένουμε στα παρωχημένα μοντέλα μονομερούς και μακροπρόθεσμα επιζήμιας τουριστικής ανάπτυξης.

Έχουμε όραμα:

Είναι ώρα να αλλάξουμε το μοντέλο και τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Είναι η ώρα να φέρουμε δικαιοσύνη και στην τουριστική δραστηριότητα, αναθεωρώντας εκ βάθρων ό,τι υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Ξεκινώντας από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας- οφείλουμε να προχωρήσουμε στον ανασχεδιασμό της στρατηγικής για τον τουρισμό στη χώρα μας βασιζόμενοι σε τρεις βασικούς άξονες

  • Βιώσιμη
  • Ευφυή
  • Χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη

Βιώσιμη: Θέτουμε το περιβάλλον σε κεντρική προτεραιότητα, επικεντρωνόμαστε στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ευημερία του κόσμου της εργασίας.

Ευφυή: Αξιοποιούμε τεχνολογίες αιχμής με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εμπειρίας, την σύγκλιση και βέλτιστη λειτουργικότητα των ψηφιακών εργαλείων στην τουριστική δραστηριότητα.

Χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη: Στόχος μας είναι οι προορισμοί να είναι πλήρως προσβάσιμοι για όλους.

Ο τουρισμός είναι μια από τις βασικότερες πηγές επενδύσεων, εισοδήματος και εργασίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Μέλημά μας δεν είναι μόνο να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις διαρκείς προκλήσεις, διάχυση των ωφελειών στην ελληνική κοινωνία.

Επανασχεδιάζουμε στρατηγικά τον τουρισμό στην Ελλάδα με κύριο άξονα την αειφορία και τη βιωσιμότητα.

Βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού μας είναι:

1. Αναμόρφωση του πλαισίου διακυβέρνησης, τρία επίπεδα διακυβέρνησης: Κράτος με εκτελεστικούς βραχίονες Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, περιφερειακό με στήριξή των ΟΤΑ, προορισμού με εργαλείο τους DMMO’s.

2. Ενδυναμώνουμε περιφέρειες και προορισμούς δίνοντας έμφαση σε εναλλακτικές δραστηριότητες, στον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τον οίνο, και τις δημιουργικές βιομηχανίες.

3. Νομοθετούμε για να ενισχύσουμε τις υποδομές, να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα της τουριστικής δραστηριότητας και για να αποφύγουμε υπερ-συγκέντρωση περιηγητών (υπερ-τουρισμός) στους κύριους τουριστικούς προορισμούς

4. Διασυνδέουμε τον τουρισμό με κύριες παραγωγικές δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας για να ενισχύσουμε την πολλαπλασιαστική ωφέλεια του τουρισμού στη χώρα μας

5. Αξιοποιούμε τον τουρισμό ως εργαλείο νησιωτικής πολιτικής. Επικεντρωνόμαστε στην διασύνδεση των νησιών μας και την ανάδειξή τους ως προορισμούς 365 ημερών.

6. Επικεντρωνόμαστε στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων έχοντας κατά νου ότι ο ικανοποιημένος εργαζόμενος προσφέρει ανάλογου επιπέδου εμπειρίες στον περιηγητή.

7. Επενδύουμε στην τουριστική εκπαίδευση η οποία θα στοχεύει στην δημιουργία τουριστικής συνείδησης και υψηλού επιπέδου κατάρτιση εργαζόμενων και επιχειρηματιών.

8. Δημιουργούμε παρατηρητήριο τουριστικής δραστηριότητας και εφαρμόζουμε το σύστημα των Δορυφόρων Λογαριασμών προκειμένου να αποτυπωθεί με σαφήνεια το οικονομικό αποτύπωμα.

9. Αξιοποιούμε νέες τεχνολογίες για τον έλεγχο και την προώθηση του τουρισμού.

10. Συνδεόμαστε με τους διεθνείς φορείς του τουρισμού. Δημιουργούμε συμμαχίες με ομοειδείς προορισμούς απευθυνόμενοι σε νέες δυναμικές και αναπτυσσόμενες αγορές.

Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, έχουμε άποψη και γνώση για την τουριστική δραστηριότητα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν αντάξιο της ομορφιάς της πατρίδας μας.

Μαζί μπορούμε.