Στην Υποεπιτροπή της Βουλής για τα θέματα των Aτόμων με Αναπηρία, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τοποθετήθηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τόνισε στην ομιλία της ότι τα θέματα ΑμεΑ είναι από εκείνα τα θέματα που δε χωρά μικροπολιτική αντιπαράθεση -ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι.
«Σε ότι μας αφορά αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα όχι με αντιπολιτευτική/μικροκομματική διάθεση, αλλά με διάθεση προσφοράς και συμβολής ώστε η Πολιτεία να εγγυάται στους συμπολίτες μας ΑμεΑ την ισότητα, την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την καθολική τους συμπερίληψη στη σφαίρα της κοινωνικής, οικονομικής, παραγωγικής, μορφωτικής, πολιτιστικής δραστηριότητας».
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας και αναφέρθηκε στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία στις 23/05/2024 δύο ημέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές.
Πως μπορεί αυτή η κυβέρνηση να εγγυηθεί τις απαραίτητες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, την αξιοπρεπή τους διαβίωση, την καθολική τους προσβασιμότητα όταν στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ χειροτέρευσαν οι δείκτες που σχετίζονται με τους συμπολίτες μας ΑμεΑ; ανέφερε η κ. Νοτοπούλου.
-την τριετία 2019-2022 είχαμε ρεκόρ αύξησης κατά 6,1% του πληθυσμού ΑμεΑ που αισθάνονται ότι έχουν κακή ή πολύ κακή υγεία (από 27,2% σε 33,3%).
- διαπιστώνεται ότι είμαστε 2οι στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία με το 33% των δαπανών υγείας να είναι από την τσέπη μας, όταν στην Ευρώπη ο ΜΟ είναι 14,5%.
-Οι δαπάνες για ΑμεΑ είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά 50%
-23,5% των ΑμεΑ έχει ανεκπλήρωτες ανάγκες για την διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Μ.Ο. είναι 4%.
-Το 2023 σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 30,6% των ΑμεΑ ζούσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Καταγράφηκε μια συγκλονιστική ετήσια αύξηση του πληθυσμού κατά 1,5% το 2023 σε σχέση με το 2022.
Για το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού τόνισε ότι διαψεύστηκαν οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από τη ΝΔ, καθώς παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα κατά την εφαρμογή του, όπως ο πολύ μικρότερος αριθμός προσωπικών βοηθών συγκριτικά με τις διακηρύξεις, ο αποκλεισμός Ατόμων με Αναπηρία με ηλικιακά κριτήρια (αποκλεισμός από το πρόγραμμα των ατόμων με αναπηρία για ηλικίες κάτω των 16 και άνω των 65 ετών), τα μεγάλα προβλήματα με τη μισθοδοσία και την ασφάλιση τους, την απουσία κέντρου ελέγχου, αξιολόγησης και ανατροφοδότησης του προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωσή του, ενώ επεσήμανε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κάλυψη 70.000 ωφελούμενων σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στον εμπαιγμό που υφίστανται για δύο χρόνια από την κυβέρνηση οι 12.500 νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι συμπολίτες μας στο θέμα των οδοιπορικών εξόδων, στην πρόσφατη νομοθέτηση της συμμετοχής στην ιδιωτική δαπάνη φαρμάκων ακόμη και σε άτομα με βαριές αναπηρίες, στις τετραπλά αυξημένες, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική παρακολούθηση, λόγω της ακρίβειας, από τα Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, αναφέρθηκε στην απουσία δέσμευσης για την πλήρη κάλυψη του κόστους βοηθημάτων αξιοπρέπειας -όπως δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφήνοντας τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του κόστους για τεχνητά μέλη, αμαξίδια, βοηθητικά εξαρτήματα, όπως λχ των ακουστικών βαρηκοΐας, αφού η συμμετοχή του ασφαλιστικού φορέα είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το κόστος τους.
Επεσήμανε τις ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που πέρα από την αναπηρία συνδέονται και με επιπλέον παράγοντες, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση, ο τόπος διαμονής, το φύλο κ.α., κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες με αναπηρία (ειδικότερα με κινητική αναπηρία) και στο κρίσιμο πρόβλημα πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γυναικολογικής ειδικότητας, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Η κ. Νοτοπούλου ανέφερε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια 60.000 παιδιά με πλήρη φάκελο μένουν εκτός ΚΔΑΠ και χαρακτήρισε κρίσιμη και αναγκαία τη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία άνω των 22 ετών στα προγράμματα που υλοποιούν τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τόσο για τα ίδια τα Άτομα με Αναπηρία, όσο και για τις οικογένειες τους.
Τέλος, για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, ένα χρόνο μετά τη σύστασή του, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στερείται Οργανισμού Λειτουργίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. «Μια υδροκέφαλη διοικητική δομή, με δομικά και λειτουργικά προβλήματα, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς την απαραίτητη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους» όπως είπε χαρακτηριστικά.