Αθήνα, 3 Ιουνίου 2024

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Εθνικής Άμυνας

Εσωτερικών

Θέμα: «Συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στην παράδοση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά-Να συσταθεί άμεσα Φορέας Διαχείρισης»

Το 2017 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε στον Δήμο Παύλου Μελά το ομώνυμο πρώην στρατόπεδο έκτασης 332.103,92 τ.μ. για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου εκπληρώνοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλογικοτήτων πολιτών ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. 

Όπως αναφέρεται στη Σύμβαση Παραχώρησης που συνήφθη μεταξύ Τ.ΕΘ.Α. (Υπ’ Αριθ.µ. «5» Πρακτικό Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α. της 20 Ιουν 2017, ΑΔΑ: ΨΙ ΙΑΟΡΛΦ-ΧΕΞ) και Δήμου Παύλου Μελά (Αριθμός Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 523/09-10-2017, ΑΔΑ: 7ΞΗΜΩΞΘ-Θ5Β) η παραχώρηση έγινε με «στόχο την ενσωμάτωση του χώρου αυτού στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου, αποδίδοντας κεντρικές λειτουργίες, χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής μικρής κλίμακας και την ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή του ως τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς».

Μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διοικητικών ενεργειών και τη μελετητική ωρίμανση του έργου (σύνταξη και έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, Σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Ανάπλασης, ολοκλήρωση Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, ένταξη σε Πρόγραμμα χρηματοδότησης) ορίστηκε ανάδοχος και στις 27/09/2021 υπεγράφη η σύμβαση με χρονική διάρκεια 2 έτη, ήτοι στις 27/09/2023 το Μητροπολιτικό Πάρκο έπρεπε να παραδοθεί προς χρήση στον Δήμο Παύλου Μελά και τους πολίτες.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο ανάδοχος, επικαλούμενος δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθυστερήσεις κατασκευής δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ, αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν καθώς και την καθυστέρηση στην μετεγκατάσταση της υπηρεσίας του Στρατού αιτήθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε παράταση ολοκλήρωσης του έργου κατά ένα έτος δηλαδή έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2024. Επιπρόσθετα τον Φεβρουάριο του 2023 ο ανάδοχος είχε επικαλεστεί και προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των υλικών (https://www.voria.gr/article/paei-piso-mitropolitiko-parko-payloy-mela-paratasi-enos-hronoy-gia-tin-oloklirosi-tis). Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο ανέρχεται σε 19.650.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με δηλώσεις σε δημοσιογράφους του Δημάρχου Παύλου Μελά κ. Δημήτρη Ασλανίδη (https://www.voria.gr/article/aslanidis-tin-anoixi-toy-2025-mitropolitiko-parko-payloy-mela-ti-tha-ginei-me-karatasioy) προβλέπεται νέα παράταση στην ολοκλήρωση του έργου και μεταφορά της ημερομηνίας παράδοσης την Άνοιξη του 2025.

Επίσης, στην παρ. 6.1 της Σύμβασης Παραχώρησης προβλέπονταν « η σύσταση και λειτουργία Φορέα ∆ιαχείρισης του έργου, στις αρµοδιότητες του οποίου θα υπάγεται και ο έλεγχος τήρησης των υποχρεώσεων του ∆ήµου εν γένει και η εκπλήρωση του σκοπού της παρούσας».

Ωστόσο, 7 χρόνια μετά Φορέας Διαχείρισης δεν έχει συσταθεί.

Επειδή σημειώνονται συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ανάπλασης και μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Επειδή η αρχική ημερομηνία παράδοσης του έργου ανάπλασης και μετατροπής του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο ήταν η 27/09/2023.

Επειδή 7 χρόνια μετά την υπογραφή της Συμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Τ.ΕΘ.Α. και του Δήμου Παύλου Μελά δεν έχει συσταθεί Φορέας Διαχείρισης παρά τη ρητή πρόβλεψη της παρ. 6.1 της εν λόγω Σύμβασης.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Που οφείλονται οι συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ανάπλασης και μετατροπής του πρώην Στρατοπέδου σε Μητροπολοτικό Πάρκο;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες και να παραδοθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο προς χρήση στους πολίτες; Πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;
  3. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να συσταθεί Φορέας Διαχείρισης όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης και πότε ;
  4. Υπάρχουν όντως προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου; Οι καθυστερήσεις συντείνουν στην υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισθέντος ποσού των 19.650.000 €; Ο ανάδοχος έχει εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης εξαιτίας των καθυστερήσεων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

  Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Αποστολάκης Ευάγγελος

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

 

Δούρου Ρένα

 

Θρασκιά Ράνια

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Κοντοτόλη Μαρίνα

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπάρκας Κώστας

 

Παππάς Πέτρος

 

Πούλου Γιώτα

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γιώργος