MENOY

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Βουλή των Ελλήνων
c9FL9-guI0k

Ο κλάδος του Τουρισμού βαδίζει με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ στα τυφλά τόνισε η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΙΝΑΛ εκπροσωπώντας την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ένα μήνα πριν το επίσημο άνοιγμα του Τουρισμού, το τοπίο όπως είπε παραμένει «πιο θολό από ποτέ σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που αγωνιούν, που βρίσκονται σε εξαθλίωση εδώ και ένα χρόνο και η κυβέρνηση τους γυρίζει ανάλγητα την πλάτη».

«Κ. Υπουργέ έχετε δυσανεξία στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης την τελευταία περίοδο, επιτρέψτε μου να σας ξανα συστήσω στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες » τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου σχολιάζοντας πως ο Υπουργός Τουρισμός έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να απαντήσει σε Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού που έχει κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου. Θα μου πείτε, κάλλιο αργά παρά ποτέ έρχεστε να απαντήσετε στην επίκαιρη επερώτηση των συναδέλφων του ΚΙΝΑΛ από τον Δεκέμβριο του 2020, στα μέσα Απριλίου(!) κι ενώ έχετε πανηγυρικά εχετε διακηρύξει το άνοιγμα του τουρισμού σε λιγότερο από ένα μήνα. Στην δική μας πότε αλήθεια προγραμματίζετε να ανταποκριθείτε; Να πούμε καλά Χριστούγεννα; Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα Χριστούγεννα που θα μας την απαντήσετε θα ξανα ζήσουμε το κάναμε λάθος νούμερο δυο του κ. Γεωργιάδη» ανέφερε η Τομεάρχης Τουρισμού τονίζοντας πως η περσινή καταστροφική διαχείριση δεν έγινε μάθημα και σήμερα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου, όλα να είναι στον αέρα!

Η Κατερίνα Νοτοπούλου κάλεσε τον κ. Θεοχάρη να απαντήσει αν συμφωνεί με το σχόλιο του κ. Γεωργιάδη που δήλωσε οτι «ο Τουρισμός μπορεί να ανοίξει χωρίς να ανοίξει η εστίαση».

Είστε υπουργός τουρισμού ή των all inclusive; Είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλώντας εκ νέου τον Υπουργό Τουρισμού να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η Τομεάρχης Τουρισμού υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή επιχειρείται άνοιγμα του Τουρισμού στο κενό, με πρωτόκολλα που ακόμη δεν είναι γνωστά, με τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό στον αέρα, χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ στους τουριστικούς προορισμούς.

Σχολίασε ακόμη το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε «για τουρίστες δύο ταχυτήτων «εσωτερικού και εξωτερικού» ενώ η κυβέρνηση καλεί τους τουρίστες σε πόλεις φαντάσματα που δεν μπορούν να αφήσουν ούτε ένα ευρώ οι τουρίστες στην τοπική οικονομία με τα πάντα κλειστά».

«Οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με το απειλητικό φάσμα της ανεργίας και της πείνας. Ένα χρόνο ζουν τις οικογένειές τους με 534. Και κάποιοι ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα. Που τους βγάζετε και την ψυχή να τους το δώσετε. Διαλύονται κόποι μιας ζωής» υπογράμμισε αναφέροντας παραδείγματα εργαζομένων που εμπαίζει η κυβέρνηση όπως Ξεναγούς, Τουριστικούς συνοδούς, εποχικούς εργαζόμενους, εργαζόμενους στα τουριστικά λεωφορεία, τους επαγγελματίες της εστίασης. Εποχικά καταστήματα.

Η Τομεάρχης Τουρισμού επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση. Για ένα ξεχωριστό και γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και τους κλάδους της εστίασης, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

 • με μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας
 • με μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
 • με ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Επανέναρξη των ταξιδιών

Η Τομεάρχης Τουρισμού κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει σχετικά με το σχέδιο υποδοχή των πρώτων τουριστών που ηδη καταφθάνουν στην χώρα. Με ποια πρωτόκολλα και ποιες διαδικασίες θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία καραντίνας έκανε λόγο για φιάσκο την περασμένη χρονιά και τόνισε πως φέτος πρόκειται για στημένη υπόθεση αφού η προκήρυξη έληγε σε μία μόλις ημέρα.

«Φέτος, η υγειονομική κατάσταση της χώρας – με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ – είναι τραγική, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επερχόμενη τουριστική περίοδο σε επίπεδο ψυχολογίας, κρατήσεων, αλλά και ουσιαστικής ταξιδιωτικής κίνησης. Πολύ μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για το καλοκαίρι που έρχεται με σεζόν να ξεκινά από τέλος Ιούνη» υπογράμμισε.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί μείζον ζήτημα για την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας και επέμεινε για κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα, αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης. Εμβολιασμό εργαζόμενων στον τουρισμό κατά προτεραιότητα, Εκτεταμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ στους τουριστικούς προορισμούς και συνταγογράφηση των τεστ, παράλληλα με την υγειονομική και επιχειρησιακή προετοιμασία των προορισμών.

«Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μία καθόλου σοβαρή κυβέρνηση που το έχει ρίξει σε πανηγύρια και βαφτίσια» σχολίασε.

Η Τομεάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε ακόμη και στο digital green pass, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση σε μια ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια επιχείρησε να εξομοιώσει στη μετάφραση δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Κ. Νοτοπούλου κάλεσε τον κ. Θεοχάρη να απαντήσει:

 • Ποιο είναι το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό;
 • Ποια η προετοιμασία για τα χερσαία σύνορα της χώρας και τη διαχείριση των εισερχόμενων τουριστών; Ή πάλι θα γίνουμε ρεζίλι;
 • Γιατί επιμένετε στον εκ του αποτελέσματος αποτυχημένο αλγόριθμο EVA;
 • Έχετε προνοήσει για το γιώτινκ;
 • Τι θα γίνει με τις χωρητικότητες στα τουριστικά λεωφορεία; 
 • Ποιοι κανόνες θα εφαρμοστούν στις κρουαζιέρες;
 • Θα διεξαχθούν επιστημονικά συνέδρια δια ζώσης;
 • Με τους αρχαιολογικούς χώρους;
 • Για το πείραμα στη Ρόδο τί έχετε να μας πείτε; Διαβάζουμε για κρούσματα. Κατανοείτε πως τα αποτυχημένα πειράματα αποτελούν δυσφήμιση; Πώς ρισκάρετε κάτι τέτοιο και κυρίως γιατί;

Τραγέλαφος κατάντησε είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τον κίνδυνο αν νοσήσει με covid κάποιος τουρίστας, κάτι το οποίο όλοι απεύχονται, που θα νοσηλευτεί; Στις ανύπαρκτες τοπικές μονάδες υγείας;

«Πολύ φοβάμαι διάβαζοντας τις δηλώσεις σας που ομοιάζουν ανατριχιαστικά με τις περσινές, ότι εξακολουθείτε να μην έχετε συναίσθηση της ευθύνης που έχετε απέναντι στον ελληνικό τουρισμό. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Φροντίστε λοιπόν να βάλετε τάξη στο χάος σας πριν τις 14 Μαΐου»