Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της υποστελέχωσής του, φέρνει με Επίκαιρη ερώτησή της στη Βουλή η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως τονίζει η κ. Νοτοπούλου στην ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη, η κατάσταση και η λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, των παραρτημάτων και των δομών του προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.

Τα κενά στη στελέχωση του Κέντρου τα τελευταία χρόνια, καλύπτονται μέσω προσλήψεων εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, χωρίς όμως να υπάρχει μ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστική λύση καθώς με τη λήξη των συμβάσεων το πρόβλημα αναδεικνύεται πιο έντονα κάθε φορά, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό.

Επειδή το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τα παραρτήματα και τις δομές του είναι επιφορτισμένο με ένα εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο έργο και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι εξαιρετικά ανησυχητική,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, των παραρτημάτων και των δομών του, με σκοπό να επιτελέσουν απρόσκοπτα τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τους και να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες που χρειάζονται οι φιλοξενούμενοι σε αυτά;

Αθήνα, 21 Μαρτίου  2024

 

Επίκαιρη Ερώτηση

 

Προς την  Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

 

Θέμα: «Η κατάσταση και η λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των παραρτημάτων και των δομών του προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία»

Με μεγάλη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα παραρτήματα και οι δομές που λειτουργούν υπό την ευθύνη του, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται συνεχώς.

Η σημαντικότερη, αλλά όχι η μοναδική, αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η μεγάλη έλλειψη του προσωπικού, τόσο του μόνιμου, όσο και του επικουρικού, όλων των ειδικοτήτων.

Όπως προκύπτει, από το από 12.03.2024 Δελτίο Τύπου των Σωματείων των εργαζομένων στα Παραρτήματα και στις Δομές του Κέντρου, είναι ενδεικτικό ότι, σήμερα, στο Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. υπηρετούν, στο σύνολο των Παραρτημάτων και των Δομών, 240 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων, έναντι των 581 που προβλέπονται από τον Οργανισμό Λειτουργίας του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ., με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς τη διασφάλιση σοβαρού πλαισίου Ασφάλειας.

Τα κενά στη στελέχωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα τελευταία χρόνια, καλύπτονται μέσω προσλήψεων εργαζομένων, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει και μ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστική λύση.

Με την λήξη των εν λόγω συμβάσεων Σ.Ο.Χ το πρόβλημα της υποστελέχωσης αναδεικνύεται πιο έντονα κάθε φορά, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό. Δυστυχώς, ούτε εκδίδεται, εγκαίρως, νέα προκήρυξη για προσλήψεις, ούτε παράταση στους ήδη συμβασιούχους δίνεται, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων της επόμενης προκήρυξης, ενώ οι αρμόδιοι μειώνουν κάθε χρονιά τον αριθμό των θέσεων που εγκρίνονται για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Είναι αυτονόητο ότι με αυτές τις προϋποθέσεις, δεν είναι δυνατόν τα παραρτήματα και οι δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες στα άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που περιθάλπονται σε αυτά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Ασφαλώς, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί οποιοδήποτε πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, ενώ η «συμπερίληψη» παραμένει αφηρημένη ιδέα, όταν δεν υπάρχει η παραμικρή επαφή με την κοινότητα.

Επειδή το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τα παραρτήματα και τις δομές του είναι επιφορτισμένο με ένα εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο έργο.

Επειδή η κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα στη λειτουργία του είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μόνιμου και επικουρικού, όλων των ειδικοτήτων.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, των παραρτημάτων και των δομών του, με σκοπό να επιτελέσουν απρόσκοπτα τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τους και να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες που χρειάζονται οι φιλοξενούμενοι σε αυτά;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Νοτοπούλου Αικατερίνη