Τηλεδιάσκεψη με τον Σύλλογο Ακοοπροθετιστών Ελλάδος, είχε την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τσίγκος Αθανάσιος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρυσικός Δημήτριος.  

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου εξέφρασαν κραυγή αγωνίας  κι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι όλες οι εισαγωγικές επιχειρήσεις ακουστικών βαρηκοΐας οδηγούνται σε λουκέτο από ένα  λάθος υπολογισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ,  λόγω των ελλείψεων του συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018 για τα ακουστικά βαρηκοΐας ανήλθε στο ποσό των 5.600.000€, σημαντικά μειωμένος από τα 9.000.000€ που ήταν για το έτος 2017. Επιπλέον, ενώ το 2017 το όποιο clawback θα υπήρχε θα αναζητούνταν από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για το 2018, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι την «επιστροφή» δεν θα την επιβαρυνθούν οι πάροχοι αλλά οι εισαγωγείς των προϊόντων.  

Εξαιτίας, λοιπόν, του γεγονότος ότι η εγκεκριμένη δαπάνη για τα ακουστικά βαρηκοΐας ήταν εκτός πραγματικότητας, απαιτήθηκε να γίνει ένα τεράστιο clawback, το οποίο για τις περισσότερες επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερο από τον ετήσιο τζίρο τους για το 2018. 

Μέχρι σήμερα, 30 Νοεμβρίου 2020, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων και να δεσμεύσουν τις επιχειρήσεις τους για 10 χρόνια επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ, χρημάτων που ουδέποτε, όμως έχουν εισπράξει.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε την ανάγκη για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των εν λόγω επιχειρήσεων με κρατική, μη επιστρεπτέα ενίσχυση καθώς και τη στήριξή τους μέσω της εκμετάλλευσης στο έπακρο των ήδη υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, έως ότου ρυθμιστεί με την έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Υγείας η συγκεκριμένη αστοχία