Συζήτηση για την προάσπιση του αυτονόητου
Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωράει αντίθετη άποψη, τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου για την Ισότητα στον Πολιτικό Γάμο και σχολιάζοντας τη ρητορική μίσους που ακούγεται αυτές τις ημέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Χαρακτήρισε τη συζήτηση ως προάσπιση του αυτονόητου, της ισότητας δηλαδή και της ισονομίας κατά τις επιταγές του Συντάγματος της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία μιας νέας γενιάς δικαιωμάτων.
«Η καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο νόμος για την αναδοχή, υπήρξαν καταλυτικές παρεμβάσεις για την ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας. Και σήμερα, ένα βήμα πριν από την αναγνώριση του γάμου για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, όπως η Εισηγήτρια μας και πλήθος άλλων συναδέλφων τόνισαν, και όχι απλά των ομόφυλων. Και ταυτόχρονα την διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον γάμο, δηλαδή τα γονεϊκά, τα κληρονομικά, τα προνοιακά» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνοντας παράλληλα τις σημαντικές ατέλειες που παρουσιάζει το εν λόγω νομοσχέδιο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ήδη, από το 2022, είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για την ισότητα στο γάμο και για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν. Μια πρόταση πραγματικά προωθημένη που εντάσσεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής, σε αντίθεση, δυστυχώς, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει κενά και παραλείψεις» είπε.
Επεσήμανε τα ζητήματα που αφορούν στις παρένθετες μητέρες, σχολίασε πως σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να καταλήξουμε σε μία νομική ρύθμιση που θα οδηγεί σε διακρίσεις και σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος ενώ αναφέρθηκε στο Νόμο του 2002 σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η παρένθετη κυοφορία υπό συγκεκριμένους όρους, μετά από δικαστική απόφαση, η οποία πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις.
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε ακόμη την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς το συγκεκριμένο θέμα σχολιάζοντας:
«Για ποιο λόγο ένα ζευγάρι, με τον δικό σας νόμο, θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά στο εξωτερικό με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω της παρένθετης κύησης, αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό στην Ελλάδα; Πώς απαγορεύετε πλέον τις διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ταυτόχρονα παρεμποδίζετε την προσφυγή στις μεθόδους της υποβοηθούμενης ιατρικής αναπαραγωγής»;
Με την ιδιότητά της ως Ψυχολόγος, η Κατερίνα Νοτοπούλου παρέπεμψε στη συνδρομή των πανεπιστημιακών στο χώρο της ψυχολογίας, στα επιστημονικά ευρήματα υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή η οικογένεια δεν βάλλεται από το παρόν νομοσχέδιο. Το αντίθετο είπε, «αυτή τη στιγμή η οικογένεια, τα παιδιά, οι γονείς πλήττονται από την ακραία νεοφιλελεύθερη, ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πολιτικές επιλογές της είναι που φέρνουν τη χώρα μας στην τρίτη θέση της Ευρώπης, με το 26,3% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ είμαστε δεύτεροι στην ευρωζώνη στην παιδική φτώχεια.
Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά υπερπροσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να «ενδυθεί» τον προοδευτικό ηγέτη, εντός και εκτός συνόρων.
Σχολιάζοντας το ψήφισμα καταδίκης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε πως οι πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ πλήττουν βάναυσα τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την ίδια τη Δημοκρατία και χαρακτήρισε πρωτοφανή τη στάση του Πρωθυπουργού να παρακινεί τους βουλευτές να μην πάρουν θέση δείχνοντάς τους το δρόμο της αποχής προσβάλλοντας τον κοινοβουλευτικό κανόνα και τη Δημοκρατία.
Δείτε εδώ την ομιλία: