«Eύχομαι η νέα σας κυβερνητική θητεία να μην έχει τα αποτελέσματα της πρώτης για το καλό του ελληνικού λαού».

 

Για οδυνηρά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία από την τετραετή διακυβέρνηση της ΝΔ έκανε λόγο η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Σε αυτήν την πρώτη συνεδρίαση να συγχαρώ τους Συναδέλφους της ΝΔ, για την δεύτερη τετραετία, που παρουσιάζουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τους.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, η δεύτερη θητεία σας ξεκινά με τα αποτελέσματα της πρώτης. Σε αυτή τη δεύτερη θητεία σας, δεν έχετε πλέον κανένα άλλοθι. Είστε οι μόνοι και αποκλειστικοί υπεύθυνοι για ότι παραλάβατε από εσάς και για ότι θα κάνετε.
Μαζί με τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια, να σας ευχηθώ για το καλό της κοινωνίας μας,  η δεύτερη να μην έχει τα δραματικά αποτελέσματα της πρώτης».

Αναφέρθηκε στην παραδοχή του πρωθυπουργού για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και τις δραματικές του συνέπειες καθώς και για την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά.
Μίλησε για τα εργασιακά στον τουριστικό κλάδο με εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου και δυσφημούν τη χώρα αλλά και για την αναλγησία υπουργών της ΝΔ όπως του κ. Γεωργιάδη που στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις εικόνες με τους «κολυμβητές-σερβιτόρους» στη Ρόδο επικαλέστηκε τη συναίνεσή τους.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας, η ασφάλεια είναι ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργατικού Δικαίου» τόνισε.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στον Τουρισμό περιγράφοντας την κατάσταση στον κλάδο με την κατάρρευση της εργασίας, κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου που γιγαντώθηκαν την τελευταία τετραετία αλλά και την υποβάθμιση του ΕΟΤ αλλά και του ίδιου του Υπουργείου Τουρισμού που μεταβλήθηκαν όπως τόνισε σε απλούς παρατηρητές που επιδόθηκαν μόνο σε απευθείας αναθέσεις και εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέθεσε στοιχεία τα οποία καταρρίπτουν το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ για «ρεκόρ τουριστικών εσόδων το 2022» καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2022 δεν ξεπέρασαν ποτέ τα επίπεδα του 2019, αλλά αντιθέτως μειώθηκαν 2,8% .

Κ. Νοτοπούλου: Τα ρεκόρ στον τουρισμό για την Ελλάδα τα πετύχαμε με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε πως τα ρεκόρ στον τουρισμό που έφερε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2019, ακόμη δεν έχουν καταρριφθεί με την Ελλάδα σήμερα να βρίσκεται στην 

τελευταία θέση ανάκαμψης αριθμού διανυκτερεύσεων, σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της, όλο το 2022.

Υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, η Κατερίνα Νοτοπούλου εξέφρασε αγωνία για την κρίσιμη περίοδο την οποία διανύει ο κλάδος και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. 

Χαρακτήρισε ως από τις μεγαλύτερες ολιγωγίες της κυβέρνησης της ΝΔ την αδυναμία διαμόρφωσης μις ολοκληρωμένης πρότασης για τον τουρισμό.

Υπογράμμισε πως ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και σχολίασε πως οι εξαγγελίες της νέας υπουργού για τον τουρισμό πολλές από τις οποίες είχε εξαγγείλει το 2019 ο τότε υπουργός τουρισμού αποδεικνύουν πως τίποτα δεν έγινε τέσσερα χρόνια τώρα για τον τουρισμό. ‘Εκανε λόγο για θεωρητικούς άξονες και στόχους -κοινής αποδοχής επί της αρχής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη- χωρίς όμως να παρουσιάζεται η πρόταση για την επίτευξή τους.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις εξαγγελίες για την 

Ολοκλήρωση ειδικού χωροταξικού σχεδίου, λέγοντας πως μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, όχι μόνο δεν ολοκλήρωσαν το χωροταξικό παρότι το 2019 παρέλαβαν από το ΣΥΡΙΖΑ τη σύμβαση της μελέτης για ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό και τη σύμβαση ανάθεσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών τους οποίους πριν δυο χρόνια νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ υπονομεύοντας τους  όμως εν τη γενέσει τους

Για τη ρύθμιση της λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων χωρίς όμως να παρουσιάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Για τη Διαφοροποίηση του Τουριστικού μας Προϊόντος, που η ΝΔ όμως τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης δεν έφερε ούτε μια ΚΥΑ για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού παρότι παρέλαβε τον πρώτο νομο πλαίσιο του 2018 για την οργανωμένη ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Για τα Έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με έργα υποδομών ύψους 230 εκατ. Ευρώ για τον τουρισμό ενώ θα λάβει πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις 

Για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που εκ του αποτελέσματος απέτυχε όπως τόνισε καθώς 2 στους 3 δικαιούχους δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα όταν ένας στους δύο Έλληνεςδεν θα πάει φέτος ΚΑΘΟΛΟΥ διακοπές.

Για την Τουριστική εκπαίδευση που δεν διευκρινίζεται πως θα εξασφαλιστούν τα αναγκαία κτίρια σε κάθε Περιφέρεια της χώρας για την γεωγραφική κάλυψη.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ υπεύθυνη για τις διαχρονικές παθογένειες της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα να μην αποδειχτεί όπως προκύπτει και από τις προγραμματικές της δηλώσεις, ότι είναι προσηλωμένοι στην ανάπτυξη για τους λίγους, στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην αδιαφάνεια. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε θα είναι εδώ για να δίνει προοδευτική 

διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών , για να αγωνίζεται στο πλευρό τους απέναντι σε κάθε αδικία, σε κάθε παράλειψη, σε κάθε πολιτική σας που πλήττει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.