Μήνα αποκάλυψης για την ΝΔ και την κυβέρνηση συνολικά, χαρακτήρισε τον Αύγουστο, η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην 15η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Πυρκαγιές- Σειχ Σου

Έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία σε όλα τα μέτωπα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές ενώ σε ότι αφορά στην πόλη μας και στο περιαστικό δάσος του Σειχ Σου, αναφέρθηκε στην διερεύνηση από την Δικαιοσύνη τυχόν κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών ευθυνών για την ανησυχητική κατάσταση στο περιαστικό δάσος και κάλεσε τον δήμαρχο να ενημερώσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πανδημία

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες που διαρκώς επιδεινώνονται και στις δυσβάσταχτες ανθρώπινες απώλειες και κάλεσε τον Κ. Ζέρβα να πράξει ως δήμαρχος της πόλης όσα δεν έπραξε πέρσι και να διεκδικήσει για τους πολίτες, ΜΕΘ, επαρκές προσωπικό, εκτεταμένο testing, καμπάνια ενημέρωσης. Αναφέρθηκε ακόμη σε καταγγελίες εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης ότι δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα κατά του Covid19 και σε μαρτυρίες εργαζομένων για την κατάσταση που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν καθημερινά στους εργασιακούς χώρους του Δήμου που αποτελούν όπως τόνισε αδιάψευστο μάρτυρα της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας του δημάρχου.

Λειτουργία Δήμου

Σχετικά με την διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2020, η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί έκανε λόγο για θλιβερή εικόνα. «Δεν ξέρω πόσο ευχαριστημένοι είστε με τη διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης» τόνισε,  «αλλά η εικόνα να συζητάτε σχεδόν μόνοι σας, μεταξύ σας, ένα τόσο σημαντικό θέμα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη και καθόλου κολακευτική για εσάς». Η Κατερίνα Νοτοπούλου κατήγγειλε συστηματική υποβάθμιση εδώ και δυο χρόνια της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, απαξίωση του ρόλου των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων και κάλεσε τον κ. Ζέρβα να αλλάξει «ρότα» καθώς δεν θα επιτρέψει η αντιπολίτευση την περαιτέρω υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου και του ρόλου των αιρετών. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να συνεχίσετε να διοικείτε με πλήρη αδιαφάνεια, όσο και αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε την έκτακτη και απαράδεκτη νομοθέτηση, δήθεν λόγω της πανδημίας, που σας έκανε δώρο η κυβέρνησή σας» δήλωσε.

Κυβερνοεπίθεση

Οι εξηγήσεις του Δήμου για την κυβερνοεπίθεση δεν πείθουν κανέναν ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς ένα μήνα μετά,  η Διοίκηση δεν έχει δώσει σαφείς και ικανοποιητικές απαντήσεις, ούτε για την έκταση και τις συνέπειες της επίθεσης, ούτε  για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. «Η Διοίκηση και ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι από την διαρροή χιλιάδων εγγράφων στο διαδίκτυο που περιέχουν προσωπικά στοιχεία πολιτών και ευαίσθητα δεδομένα όπως ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ, διευθύνσεις, οφειλές προς τον Δήμο κλπ» τόνισε. «Η αρχική ανησυχία για την ασφάλεια ευαίσθητων αρχείων του Δήμου, των προσωπικών δεδομένων των δημοτών και την πιθανότητα αυτά να διαρρεύσουν με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Από την άλλη μεριά, οι διαβεβαιώσεις για τη γρήγορη αποκατάσταση, με σκοπό την επανάκτηση της ομαλής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του Δήμου,  διαψεύστηκαν επίσης. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν όπως υπογράμμισε είναι πολλά:

Γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός στη χώρα που δέχτηκε τέτοιου είδους επίθεση;

Πότε θα επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση της ζημίας και η ομαλή λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου;

Θερμαϊκός  

Αποκρουστική η εικόνα του ΘερμαΪκού και μάλιστα στην καρδιά  του καλοκαιριού και στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου. Φύκια, πλαστικά μπουκάλια, μπιτόνια και άλλα επιπλέοντα απορρίμματα είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στον επισκέπτη σε όλη την έκταση παλιάς και νέας παραλίας.

Σχολική στέγη

 

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις προκατασκευασμένες αίθουσες που τοποθετησε ο δήμος,  στις αυλές των σχολείων, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο. «Βέβαια αυτή τη συζήτηση θα έπρεπε να την είχε προκαλέσει η Διοίκηση του Δήμου, όπως πολλές φορές είχαμε ζητήσει» τόνισε. «Η σχολική χρονιά που έληξε άφησε πίσω της σοβαρά προβλήματα στο χώρο  της εκπαίδευσης που δοκιμάστηκε από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, ταυτόχρονα όμως έγινε η αφορμή να αποκαλυφθούν ανεπάρκειες και λανθασμένες πολιτικές που ταλαιπώρησαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.  Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται το κυρίαρχο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης και των συχνά ακατάλληλων σχολικών δομών στην πόλη μας. Δυστυχώς η παρούσα διοίκηση  έχει κάνει ελάχιστα για την διεκδίκηση πόρων και την  εύρεση κατάλληλων χώρων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η αναστολή λειτουργίας του Ε΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού, καθώς, με τη  λήξη του μισθωτηρίου δεν λήφθηκε μέριμνα να ανευρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για την στέγαση του Σταθμού αλλά και ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου δίπλα στο εργοστάσιο ΑΛΥΣΙΔΑ (περιοχή Χαριλάου).  Το τελευταίο, ενώ  προορίζονταν για οικοδόμηση σχολείου και δημιουργία χώρου πρασίνου, αποχαρακτηρίστηκε και επιστρέφει στους ιδιοκτήτες με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής αλλά και της κυβέρνησης οι οποίες επικαλούνται «έλλειψη πόρων», παρά το γεγονός ότι είναι διαπιστωμένη η μεγάλη έλλειψη σε σχολικές αίθουσες αλλά και σε πράσινο στην περιοχή.