14.6.2024

Η πρόσφατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ δε λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας ούτε τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ είναι σταθερά προσανατολισμένοι στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών συμφερόντων και στην επίτευξη ιδιωτικών υπερκερδών.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας αν δε βρίσκεται σε ισορροπία με την τοπική κοινωνία, αν δεν αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, αν δε λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των πολιτών είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Η δημιουργία μιας «περίκλειστης» οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων της Μαρίνας, με πολλαπλές επιτρεπόμενες χρήσεις γης, με ξενοδοχείο, κατοικίες υψηλής όχλησης, εμπορικά καταστήματα, εκθεσιακό/συνεδριακό κέντρο, με σημαντικό περιορισμό του ελεύθερου δημόσιου χώρου, αποκομμένη από την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία και την τοπική επιχειρηματικότητα τελικά είναι δραστηριότητα αντιτουριστική, αντιαναπτυξιακή και αντιπεριβαλλοντική. Αλήθεια, αυτό χρειάζεται η Καλαμαριά;

Καλούμε το ΤΑΙΠΕΔ να σεβαστεί τις αποφάσεις του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου και να αποβάλλει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του - κατάλοιπο της "τροϊκανής", μνημονιακής περιόδου.

Η Καλαμαριά και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης χρειάζονται η αξιοποίηση της Μαρίνας να εδράζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική βιωσιμότητα, την αλληλεπίδραση με την τοπική οικονομία, τη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.