Για πρώτη φορά από την έναρξη των προγραμμάτων για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ η δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ και η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για τα voucher. 

 

Η μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσίευση της ΚΥΑ και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, γεννά πολλά ερωτηματικά, επειδή μετατίθενται για αργότερα όλες οι σχετικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ των δικαιούχων, αλλά και μεταξύ των φορέων των κοινωνικών δομών για την έγκαιρη και ομαλή λειτουργία τους.

 

Η μεγάλη καθυστέρηση γεννά όμως και πολλά ερωτηματικά για το πόσο διασφαλισμένα είναι οι απαραίτητοι πόροι, καθώς και για την ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων.

 

Οι μνήμες για τη στρεβλή κατανομή των πόρων και των voucher, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα ποσά και συγχρόνως να μην ικανοποιηθούν δικαιούχοι με πλήρη φάκελο, είναι νωπές και μας οδηγούν να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες. 

 

Νωπές είναι οι μνήμες και για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά με πλήρη φάκελο που είχαν μείνει εκτός των κοινωνικών δομών, πολλά εκ των οποίων ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν πολύ συχνά μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κοινωνικές δομές. Ακόμα και σήμερα τα χρήματα που προέρχονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχουν φτάσει στις Κοινωνικές δομές, για τους τρεις τελευταίους μήνες. 

 

Τέλος ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί μια σαφής και υπεύθυνη απάντηση, αν τα Άτομα με Αναπηρία άνω των 22 ετών θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα προγράμματα των ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

 

Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

 

Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, όταν μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός πολύ συχνά κομπάζει για την ψηφιοποίηση του Κράτους, για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών και για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών;

 

Μήπως τελικά η καθυστέρηση οφείλεται στη δυστοκία να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι;

 

Είναι σε θέση η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι είναι διασφαλισμένα τα απαραίτητα ποσά, ότι έχουν ξεπεραστεί οι στρεβλώσεις του παρελθόντος, με σκοπό να αξιοποιηθεί το σύνολο τους για την υλοποίηση των προγραμμάτων και ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων προς τις δομές; 

Θα μείνουν και για τη φετινή περίοδο δεκάδες χιλιάδες παιδιά με πλήρη φάκελο εκτός των κοινωνικών δομών;

 

Έχει φροντίσει να μη μείνει κανένα παιδί κάτω από το όριο της φτώχειας, εκτός κοινωνικών δομών;

 

Θα συνεχίσουν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα των ΚΔΑΠ ΜΕΑ τα Άτομα με αναπηρία ηλικίας άνω των 22;

 

Είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι έχει υπάρξει η μέριμνα για να ξεκινήσουν τα προγράμματα στην ώρα τους, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των διαδικασιών;

 

--