1. Αποτροπή Πλειστηριασμών - Διατήρηση κατοικίας: Αγορά από την Αναπτυξιακή Τράπεζα κόκκινων δανείων Μικρών, Μεσαίων Επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα funds με έκδοση ομολόγου, εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να ρυθμιστούν δάνεια με εξασφάλιση στέγης. Επαναφορά δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας με υποχρεωτική ρύθμιση για τους πιστωτές, δόσεις στης βάση της διαφοράς εισοδήματος και Ευλόγων Δαπανών Διαβίωσης (πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής) και γενναία διαγραφή οφειλών.
  1. Πρόγραμμα «με το κλειδί στο χέρι»: θα κατασκευάζονται ή και θα διατίθενται 25.000 χιλιάδες πράσινες κατοικίες ετησίως μέχρι το 2030 προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει στο 75,4% της ιδιοκατοικησης που βρισκόταν το 2019 (500.000 πληθυσμός δεν ιδιοκατοικεί την τελευταία 4ετία. Απο 75,4% ιδιοκατοίκησης στο 6% το 2023). Στο πλαίσιο αυτό η κεντρική διοίκηση θα συνεργαστεί με τις τοπικές Αρχές για την αύξηση της κοινωνικής κατοικίας ώστε να θεμελιωθουν κατά μέσο όρο 9.500 εκ των 25.000ων κατοικιών νέων κοινωνικών κατοικιών κάθε χρόνο. Επιπλέον, ανέγερση βιοκλιματικών κατοικιών με σκοπό τη μεταπώληση σε τιμή κόστους.
  1. Δημιουργία Υφυπουργείου Στέγης με εποπτευόμενο φορέα το Ταμείο που θα δημιουργηθεί στο πρότυπο της Ιταλίας και θα μπορεί να παρέχει ενοίκια ακόμα και στο ¼ του μέσου όρου των μισθωμάτων μιας περιοχής (GESCAL fund), με ύψος ενοικίου εξαρτώμενο από το εισόδημα του ενοίκου. Ήτοι , Ρυθμιζομενο ενοίκιο σε 000 πληθυσμό
  1. Κίνητρα για μειωση τρέχοντος ενοικίου κατά 20% με τη μείωση του συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος μισθωμάτων κατά 10% για τρία χρόνια. Το μέτρο θα ισχύσει και σε νέες δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων που δεν είχαν δηλωθεί ως μισθωμένα (κλειστών διαμερισμάτων) αν το νεοδήλωτο ενοίκιο είναι μειωμένο κατά 20% απο τον μέσο όρο της οικοδομικής ζώνης.
  1. Το πρόγραμμα «Στέγαση για όλους» εισάγει το «Cost Rental», μία νέα μορφή δημόσιας στέγασης στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται πάνω από τα εισοδηματικά όρια για την κοινωνική στέγη & αντιμετωπίζουν υψηλά ενοίκια ή δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό τα ενοίκια που θα καταβάλουν θα καλύπτουν μόνο το το κόστος ανάπτυξης, χρηματοδότησης, διαχείρισης και συντήρησης των κατοικιών με την προοπτική παλιά σπίτια του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανακαινιστουν, να γίνουν πράσινα και να στεγάσουν. Σχεδιάζουμε να παρέχουμε κατά μέσο όρο 000 κατοικίες Cost Rental ετησίως. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να ενθαρρύνει το γκρέμισμα γηρασμένων ακινήτων, μηδενικής πολιτισμικής αξίας, σε μητροπόλεις (απόσυρση).
  1. Στο παράδειγμα του Βελγίου πολιτική αποκεντρωσης για όλες τις ακριτικές περιοχές και για τις Περιφέρειες με μείωση πληθυσμού απο το Μόνο για όσους αποκτήσουν ακίνητο με σκοπό την ιδιοκατοίκηση (όχι για δεύτερη κατοικία) ή για μίσθωση 5ετίας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης:
    • 80% μείωση φόρου μεταβίβασης για ιδιοκατοικούμενες κατοικίες και 100% μείωση για μεταβίβαση οικοπέδων (μόνο σε περίπτωση μεταδημότευσης και αποδεδειγμένης πρόθεσης ανέγερσης κατοικίας)
    • Μειωση του φόρου εισοδήματος στο ποσό των τοκοχρεολυσίων
    • Ασφάλεια απώλειας εισοδήματος για όσους έχουν ήδη στεγαστικό στις ακριτικές περιοχές

 

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ 50%
  • μηδενισμός φόρου κληρονομίας με αποδεδειγμένη πενταετία ιδιοκατοίκησης
  • μηδενισμός φόρου γονικής παροχής
  1. Πρόγραμμα “Πρώτο Σπίτι”: Το χάσμα μεταξύ της αγοραίας αξίας και αυτης που μπορεί να αντέξει οικονομικά το νοικοκυριό με βάση το μέσο εισόδημα του για την τελευταία πενταετία, θα καλύπτεται από το Δημόσιο και θα αφορά μέσα εισοδήματα νέων.
  1. Κάλυψη στεγαστικών αναγκών δημόσιων λειτουργών που υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές από έσοδα φόρου διαμονής από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρόγραμμα «Εστία παντού»: Ανέγερση φοιτητικών εστιών με την ίδια χρηματοδότηση.
  1. Επαναφορά του πιστωτικού σκοπού λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για παροχή στεγαστικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοικους ορους σε ευπαθείς ομάδες ή για απόκτηση κατοικιών σε ακριτικές περιοχές και νησιά της άγονης γραμμής με σκοπό τη δεκαετή ιδιοκατοίκηση. Επιδότηση επιτοκίων από τον νέο ΟΕΚ με κοινωνικά κριτήρια και με πολεοδομικούς στόχους υπερ της ανάπτυξης της περιφέρειας.
  1. Εξάλειψη της αστεγιας του δρόμου ως το 2030 με βαση τις δεσμεύσεις του 19ου στόχου του σχεδίου δράσης του ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων όπως δεσμευτικά προσδιορίζεται στη Διακήρυξη της Λισαβόνας.
  1. Αντιμετώπιση / εξορθολογισμός πλαισίου λειτουργίας βραχυχρόνιας μίσθωσης Σαφής ορισμός ποσοστού οικιστικών ζωνών ανα οικοδομική ζώνη που απειλείται η χρήση της. Αύξηση του φόρου διαμονής σε ζώνες με μεγάλο μέσο βραχυπρόθεσμο ενοίκιο.
  1. Επιδότηση ενοικίου για νέες/νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών. Αφορά

150.000 νοικοκυριά με 400.000 μέλη. Η επιδότηση διπλασιάζεται από 70 ευρώ σε 140 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ/μήνα για ζευγάρι με

2 παιδιά. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 10.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500 ευρώ σε 25.000 για ζευγάρι με 2 παιδιά.