Κοινή δήλωση Νεκτάριου Σαντορινιού τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέα Μιχαηλίδη αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, Κατερίνας Νοτοπούλου τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τα υγειονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις μετακινήσεις στα νησιά φανερώνουν, ήδη, ελλιπέστατο σχεδιασμό, αλλά και αδιαφορία για ολόκληρη την μικρομεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα των νησιών.

Η επιβολή υποχρέωσης διενέργειας τεστ όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένους, αλλά και για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση ή στις περιπτώσεις που δεν έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τη διενέργεια της δεύτερης, έχει ήδη δημιουργήσει κύμα ακυρώσεων σε καταλύματα των νησιών της χώρας. Βασικό προβληματικό στοιχείο είναι ο συνδυασμός ξαφνικής επιβολής των νέων μέτρων, χωρίς να δίνεται ικανό χρονικό περιθώριο αναπροσαρμογής των σχεδίων των επισκεπτών, από τη μία, και η εξαιρετικά περιορισμένη ικανότητα κάλυψης της αυξημένης ζήτησης για rapid test από τον ΕΟΔΥ, από την άλλη. Όσοι είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν τα νησιά, κατά συνέπεια, είτε καλούνται να καταβάλουν ένα σημαντικό τίμημα για να κάνουν τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια, είτε ακυρώνουν το ταξίδι τους.
Την ίδια ώρα, άλλη μία εξαγγελία της κυβέρνησης για λειτουργία κινητών εμβολιαστικών μονάδων στα νησιά μένει κενή, καθώς κανένας σχεδιασμός και καμιά σχετική ενημέρωση δεν υφίσταται. Κάτοικοι απομακρυσμένων νησιωτικών οικισμών και ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που διαμένουν σε νησιά συνεχίζουν, λοιπόν, να μην διαθέτουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια.
Είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι απαιτείται άμεση επιτάχυνση και εντατικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να καταστεί ευχερής προς όλους τόσο η δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ, αλλά και η πρόσβαση στο εμβόλιο. Οι νησιωτικές κοινωνίες δεν αξίζουν υποβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα, ούτε άλλη μια καταστροφική τουριστική περίοδο.