Κοινή Δήλωση Τομεαρχών Εργασίας και Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Κατερίνας Νοτοπούλου

Στο έλεος της φτωχοποίησης χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού

Τηλεδιάσκεψη, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), είχαν την Τρίτη,1 Δεκεμβρίου 2020, οι Τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για τον Τομέα της Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και για τον Τομέα του Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμου κ. Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, ο Νίκος Κοκολάκης Αντιπρόεδρος ΠΟΕΕΤ και η Μαρία Φάζου Αναπληρώτρια Γενικη Γραμματέας ΠΟΕΕΤ, και ο συντονιστής του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αρανίτης Παναγιώτης.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού έθεσε τις διαστάσεις του προβλήματος που αγγίζει τα όρια της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν περίπου 600.000 εργαζόμενοι.

Διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για την εμμονή –όπως ανέφεραν- που διακρίνει τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα να μην στηρίζει περαιτέρω και ουσιαστικά τους εργαζόμενους του κλάδου του Τουρισμού Επισιτισμού, καθώς όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μέχρι σήμερα, είναι αποσπασματικά και αφήνουν ακάλυπτους χιλιάδες εργαζομένους.

Έθεσαν το σημαντικό ζήτημα της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και δυστυχώς συνοδεύεται από την απαίτηση της ΠΟΞ για μειώσεις μισθών που αγγίζουν το ποσοστό του 20%, καθώς και το ότι για τον κλάδο του επισιτισμού δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα στην επαναπρόσληψη γεγονός που αφήνει τους εργαζόμενους στον επισιτισμό χωρίς προοπτική εργασίας.

Τέλος, εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη σκέψη της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς τη θεωρούν ανέφικτη για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Από κοινού οι Τομεάρχες Εργασίας και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται στο πλευρό των χιλιάδων εργαζομένων του επισιτισμού- τουρισμού και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Κατερίνα Νοτοπούλου, επανέλαβαν τις πάγιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιδότηση της εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση, με κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε κλάδους που αναστέλλουν την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης.

Επιπλέον, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση, στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, καθώς και την καταβολή του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση.

Σκοπός αυτών των μέτρων, είναι να καλυφθούν όσοι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας. Η έμπρακτη στήριξη μεταξύ άλλων, των ανέργων, των εποχικά εργαζόμενων, των ξεναγών και των τουριστικών συνοδών είναι επιτακτική ανάγκη.

«Η μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων του τόπου μας, στον τομέα του επισιτισμού-τουρισμού είναι δύσκολη, αλλά θα συνεχίσουμε να την δίνουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι Τομεάρχες Εργασίας και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.