Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις συνέπειες των κυβερνητικών χειρισμών στην εστίαση, στα αντιφατικά μέτρα και τις παλινωδίες που κόστισαν ακριβά στις επιχειρήσεις της εστίασης αλλά και στην ανύπαρκτη οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις την περίοδο των lockdown.
Όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις της εστίασης και οι εργαζόμενοι σε αυτήν αποτελούν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της οικονομίας και αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα ήταν 25η σε 30 χώρες της Ευρώπης σε αύξηση τζίρου εστίασης το Δ’ Τρίμηνο του 2022.
Η τομεάρχης Τουρισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών-Επανεκκίνηση εστίασης με το οποίο επιδοτούνταν επιχειρήσεις εστίασης με το πενιχρό- όπως τόνισε- 7% του κεφαλαίου κίνησης του 2019:
● Είχε προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια
● Κάλυπτε μόλις το 7% του τζίρου του 2019 όταν δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα το 2020 με την πτώση του ετήσιου δείκτη κύκλου εργασιών της εστίασης να φθάνει επισήμως στο - 41,7% το 2020.
● Με βάση την τελευταία Απόφαση Ένταξης (14η Απόφαση 16/3/22) ένταξης Επιδοτήθηκαν/εντάχθηκαν 25.070
● (Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης, σύμφωνα με το μητρώο ΕΛΣΤΑΤ, είναι 78.291 και απασχολεί 428.942 εργαζόμενους)
53.221 επιχειρήσεις εστίασης (το 68% του συνόλου) έχουν αποκλειστεί και 92.190.000 €, του σχετικού προϋπολογισμού του προγράμματος, έχουν μείνει αδιάθετα υπογράμμισε.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στο φαινόμενο της «μεγάλης φυγής». Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ ΙΝΣΕΤΕ οι θέσεις εργασίας στον Τουρισμό-Επισιτισμό που δεν καλύφθηκαν για το 2022 ήταν 60.225 και φέτος εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 80.000.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου εξέφρασε αγωνία πως αυτές οι ελλείψεις βάζουν σε κίνδυνο το γαστρονομικό προφίλ της χώρας μας.
Μιλώντας για την έκρηξη ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και έχει εκτοξεύσει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, η τομεάρχης Τουρισμού επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση του εισοδήματος για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
1. Ρύθμιση των χρεών της πανδημίας: διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπόλοιπου- Ενταξη στο σχήμα και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019
2. Αύξηση του κατώτατου μισθού για τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης.-επανίδρυση του ΣΕΠΕ για
3. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός
4. Νέος πτωχευτικός κώδικας -ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.
Επιπλέον, ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού πόρου με τη μέγιστη δυνατή διάχυση.
Επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος με Δικαιοσύνη Παντού.