Διαβάστε στο Libre 

https://www.libre.gr/2024/06/24/kentroaristera-krisi-antitheseis-pro/

-       Πόσο εφικτή είναι η εκλογική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις εξελίξειςστον προοδευτικό χώρο. Έδειξε ότι ούτε εμείς ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορέσαμε να καρπωθούμε τη μεγάλη φθορά που υπέστη η ΝΔ. Τα ποσοστά που κατέγραψαν όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου φανερά δε δημιουργούν αίσθηση δυναμικής ικανής να ανατρέψει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Συνεπώς η ίδια η πραγματικότητα βάζει το θέμα των συγκλίσεων και των συνεργασιών. Το εάν κάτι τέτοιο ευωδοθεί εξαρτάται και από την ωριμότητα όλων στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε και θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο είναι και απαίτηση των πολιτών όπως αποτυπώνεται σε έρευνες και δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες,  αλλά και των συμπολιτών μας που σε όλη τη διάρκεια ακόμη και της προεκλογικής περιόδου το ζητούσαν.

-          Η πρόταση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Παππά για εκλογικό νέο σχήμα με κοινά ψηφοδέλτια στα πρότυπα της Γαλλίας, είναι εφικτή;

Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι ενδιαφέρον καθώς εκεί οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις συγκρότησαν το «Λαϊκό Μέτωπο» ως απάντηση στον κίνδυνο της εκρηκτικής ανόδου της ακροδεξιάς και της πιθανότητας να βρεθεί το κόμμα της Λεπέν πρώτο στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Βέβαια, η κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το δικό της πολιτικό σκηνικό με ιδιαίτερες πολιτικές διεργασίες.

Η πρόταση του σ. Νίκου Παππά δεν είναι η μόνη, έχουν κατατεθεί και άλλες παρόμοιες. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου οφείλουμε ως κόμμα να πάρουμε μέρος με κοινά συμφωνημένο σχέδιο και στρατηγική που θα προκύψει ως επεξεργασία μέσα από τη συλλογική πολιτική μας λειτουργίας. Αναμένω τη συνεδρίαση των συλλογικών πολιτικών μας οργάνων για να υπάρξει αυτή η συζήτηση, η κατάθεση προτάσεων και ανταλλαγή απόψεων και η αναγκαία σύνθεση. Την αυτονόητη δηλαδή δημοκρατική διαδικασία.

-          Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με πιθανές εκλογές για νέο πρόεδρο με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα να προωθείται πως τις κρίνετε;

Ο κ. Δούκας κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, είναι γνωστό ότι κι ο επικεφαλής της δικής μας παράταξης Κώστας Ζαχαριάδης έδωσε τη στήριξή του στον δεύτερο γύρο, καταφέρνοντας ένα καίριο πλήγμα στον μητσοτακισμό καθώς ο κ. Μπακογιάννης προέρχεται από τον στενό, οικογενειακό του περίγυρο. Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δε θα ήθελα να τις σχολιάσω, παρακολουθώ τις διεργασίες με ενδιαφέρον ωστόσο οτιδήποτε αφορά εσωτερικά άλλου κόμματος θεωρώ αδόκιμο πολιτικά την οποιαδήποτε αναφορά. Οι πιθανές εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ αφορούν τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

-          Μπορεί να έχει ρόλο εφόσον το επιθυμεί ο Αλέξη Τσίπρας σε αυτές τις διεργασίες;

Ο Αλέξης Τσίπρας, όλο το προηγούμενο διάστημα και πρόσφατα με το συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του, απέδειξε ότι είναι παρόν στις εξελίξεις, εκφράζει τις αγωνίες του για την πορεία του χώρου, καταθέτει με θάρρος και παρρησία τις προτάσεις του για την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει η προοδευτική παράταξη. Προφανώς ο ρόλος του μπορεί να είναι καταλυτικός στην ανασύνθεση και ανασυγκρότησή της.Το ποιος θα είναι αυτός θα το επιλέξει ο ίδιος.  

-          Ο ρόλος των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ποιος είναι σε αυτή τη φάση;

Οι ηγεσίες των κομμάτων κρίνονται κάθε φορά από την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες που η ίδια η πολιτική πραγματικότητα βάζει, από την ικανότητά τους να συλλαμβάνουν και να υλοποιούν σχεδιασμούς που δημιουργούν δυναμικούς συσχετισμούς ικανούς να εκπληρώσουν τις ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που εκπροσωπούν και από την επίτευξη των στόχων που θέτουν. Δε θέλω να μιλήσω για τον κ. Ανδρουλάκη, είναι πρόεδρος σε άλλο κόμμα. Ο σ. Στεφανος Κασσελάκης ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να εγγυηθεί την ενότητα, τη δημοκρατική συλλογική μας πολιτική λειτουργία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η σύνθεση ακόμη και διαφορετικών προσεγγίσεων και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης ώστε το κόμμα μας να πάρει μέρος στις διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με συντεταγμένο και συγκροτημένο τρόπο.