Άρθρο στην ΑΥΓΗ
Η ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία και στην εργασία με ισότιμους όρους είναι ύψιστο δικαίωμά τους.
Της Κατερίνας Νοτοπούλου, Τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α Θεσσαλονίκης.
Η αναπηρία εκ γενετής ή επίκτητη, πρόσκαιρη ή μόνιμη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μια συνθήκη που σου στερεί θεμελιώδη δικαιώματα, στοιχειώδεις ελευθερίες, ισότητα. Η προσβασιμότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση κοινωνικής ένταξης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας.
Στη χώρα μας, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά δεδομένα, υπολογίζεται όμως ότι ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, η αναπηρία και η φτώχεια, δυστυχώς πάνε μαζί. Το ίδιο και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αναπηρία δεν αφορά μόνο τα άτομα σε αμαξίδιο. Υπάρχει η οπτική αναπηρία, υπάρχουν τα άτομα με νοητική υστέρηση. Συνάνθρωποί μας που ζουν αποκλεισμένοι, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας.
Ζούμε σε πόλεις που δεν είναι προσβάσιμες ούτε φιλικές για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές και υποδομές, δεν υπάρχουν φιλικά μέσα μαζικής μεταφοράς για άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι και πεζοδρόμια. Η μετακίνηση για ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο, ή για έναν συνάνθρωπό μας με λευκό μπαστούνι είναι πραγματικός Γολγοθάς.
Είτε πρόκειται για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΜΕΤΡΟ, είτε για μικρά πλοία (ferry boat), είτε για δημόσια κτίρια, δημαρχεία, αστυνομία, δικαστήρια, ακόμη και για σχολεία που είναι η καθημερινότητα των παιδιών μας! Δεν είναι σπάνιο, να μην υπάρχει προσβασιμότητα για τους μαθητές ακόμη και σε ειδικά σχολεία.
Όλοι Μαζί, πρέπει να εξετάσουμε προσεχτικά τις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας από τη δική του πλευρά ώστε να κατακτήσουμε τις επιθυμητές συνθήκες και υποδομές.
Οι αποσπασματικές κινήσεις δεν λύνουν το μεγάλο δομικό πρόβλημα της προσβασιμότητας.
Πρέπει να δημιουργηθούν πλήρως προσβάσιμες, ανεμπόδιστες και συνεχείς διαδρομές στους δρόμους της πόλης, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές. Ράμπες, φαρδιά πεζοδρόμια με σωστές κλίσεις, οδηγοί για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, σήμανση, σημεία στάσης και ξεκούρασης, μέσα μαζικής μεταφοράς.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια συμπεριληπτική και δίκαιη κοινωνία, αν όλοι οι συνάνθρωποί μας δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το κόστος ζωής ενός ανάπηρου συμπολίτη μας είναι πολλαπλάσιο από το κόστος ζωής κάθε άλλου πολίτη, τα επιδόματα είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και η δυνατότητα εργασίας είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στα άτομα με αναπηρία αγγίζει το 80-85%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόγραμμά του είχε δεσμευτεί για επαναφορά του 15% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ – που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε.
Το εθνικό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τα Άτομα με Αναπηρία προβλέπει τη
- Ριζική μεταρρύθμιση στο σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και παραπέρα στελέχωση τους και με ειδικότητες κοινωνικών ειδικοτήτων
- Υλοποίηση «πάσο του ανάπηρου ατόμου», που θα είναι συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του/της φάκελο
- Αύξηση της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων, με άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες ανάπηρων ατόμων
- Εξασφάλιση Προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση
- Αύξηση των Στεγών Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΣΥΔ και ΣΑΔ)
- Εργαλεία αξιοπρέπειας σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς επιβαρύνσεις
- Πρώιμη και έγκυρη διάγνωση της βλάβης για παιδιά και ενήλικες, ενισχύοντας και πολλαπλασιάζοντας τις δημόσιες δομές διάγνωσης
- Όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας να γίνουν προσβάσιμα
- Πιλοτικό πρόγραμμα 20 προσβάσιμων γειτονιών
- Ένταξη στην εργασία. Επαναφορά του 15% των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Βελτίωση πλαισίου ΚΟΙΝΣΕΠ & ΚΟΙ.ΣΠΕ και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ανάπηρων ατόμων
- Υλοποίηση από τον ΟΑΕΔ ευέλικτων προγραμμάτων, εργασίας, κατάρτισης και συμβουλευτικής
- Συμπεριληπτική εκπαίδευση για τους ανάπηρους μαθητές και πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών ειδικής εκπαίδευσης. Προγράμματα ενημέρωσης γονέων για την αναπηρία.
- Πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, για ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία των ανάπηρων ατόμων. Πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη την έμφυλη διάσταση της αναπηρίας και εξαλείφουν κάθε διάκριση που αφορά τα χαρακτηριστικά της εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και κοινωνικής τάξης.
- Καθιέρωση Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού και Εποπτείας Αξιολόγησης Πολιτικών για Ανάπηρα Άτομα.
- Ενίσχυση όλων των υπαρχουσών δομών και η επιπλέον δημιουργία κατάλληλων δομών βραχείας φιλοξενίας και κινητών μονάδων, ώστε να παραμείνουν τα άτομα αυτά μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον και να μην κατευθύνονται προς στα ιδρύματα.
Η ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία και στην εργασία με ισότιμους όρους είναι ύψιστο δικαίωμά τους.
Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Μέχρι να άρουμε τις ανισότητες που βιώνουν και να διασφαλίσουμε αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση.