Ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μη διανομή επισιτιστικής βοήθειας ή παροχή άλλης ευεργετικής υπηρεσίας προς τους ωφελούμενους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εδώ και 8 μήνες.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά και οι ωφελούμενοι του π. ΤΕΒΑ που έχουν μείνει χωρίς παροχή επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής το 2024.

Επειδή οι διανομές τροφίμων και η βασική υλική συνδρομή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους αφήνοντας αβοήθητα εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η εκτίναξη του κόστους ζωής καθιστά τη βοήθεια αυτή πολύτιμη

 

Ερωτάται η αρμόδια κα Υπουργός:

1.        Γιατί η κυβέρνηση δε μερίμνησε ώστε η παροχή επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής στα ευάλωτα νοικοκυριά δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ομαλά και στο τρέχον έτος;

2.        Σκοπεύει να λάβει και ποιες ειδικές πρόνοιες ώστε οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να λάβουν βοήθεια προκειμένου να εξισορροπήσουν και μάλιστα αναδρομικά την απώλεια της μη διανομής επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε

Αθήνα, 8 Αυγούστου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την κα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Θέμα: «Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και ωφελούμενοι του π. ΤΕΒΑ χωρίς παροχή επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής το 2024»

Η λήξη της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠΕΒΥΣ) που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), η διαδοχή του από την Προτεραιότητα 6 – Επισιτιστική Βοήθεια και Υλική Στέρηση του Προγράμματος «Πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» (ΠΑΔΚΣ) που χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ+  του ΕΣΠΑ 2021-2027 και η μεταφορά της αρμοδιότητας υλοποίησης του προγράμματος από τους Δήμους στις Περιφέρειες έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενοι να μη λαμβάνουν τη βοήθεια που λάμβαναν έως 31.12.2023.   

Διανύουμε τον όγδοο μήνα του έτους 2024 και καμία διανομή επισιτιστικής βοήθειας ή παροχή άλλης ευεργετικής υπηρεσίας προς τους ωφελούμενους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μέσω των ανωτέρω δράσεων, δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ σε παρελθόντα έτη οι διανομές γίνονταν ακόμη και σε μηνιαία βάση.

Τα αναφερόμενα στην πρώτη παράγραφο και η μη πρόνοια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την έναρξη του νέου προγράμματος, καθώς και για τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την απρόσκοπτη συνέχεια των ευεργετικών δράσεων κατά τη μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή παροχής βοήθειας σε ευάλωτους συμπολίτες μας.  

Η τοποθέτηση της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών στο τέλος του ερχόμενου φθινοπώρου και η έναρξη των διανομών στα τέλη του τρέχοντος έτους σημαίνει ότι για μια ολόκληρη χρονιά οι ωφελούμενοι του προγράμματος, που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δε θα λάβουν καμία βοήθεια σε μία περίοδο που η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες και η εκτίναξη του κόστους ζωής σε δυσθεώρητα ύψη καθιστούν τη βοήθεια αυτή αναγκαία.

Επειδή διανύουμε τον όγδοο μήνα του έτους και οι ωφελούμενοι του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (π. ΤΕΒΑ) δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια.

Επειδή οι διανομές τροφίμων και η βασική υλική συνδρομή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους αφήνοντας αβοήθητα εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η εκτίναξη του κόστους ζωής καθιστά τη βοήθεια αυτή πολύτιμη. 

 

Ερωτάται η αρμόδια κα Υπουργός:

  1. Γιατί η κυβέρνηση δε μερίμνησε ώστε η παροχή επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής στα ευάλωτα νοικοκυριά δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ομαλά και στο τρέχον έτος;
  2. Σκοπεύει να λάβει και ποιες ειδικές πρόνοιες ώστε οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να λάβουν βοήθεια προκειμένου να εξισορροπήσουν και μάλιστα αναδρομικά την απώλεια της μη διανομής επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής;

 

 

    

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Ακρίτα Έλενα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ράνια

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Σαρακιώτης Γιάννης

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος