Κατώτερη των αναγκών η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Επικοινωνία χωρίς πολιτική στους πιο ευαίσθητους τομείς.

Κατώτερο των προσδοκιών την ώρα που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας γιγαντώνονται το πρώτο Σ/Ν του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που συζητείται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, χαρακτήρισε η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας, βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγήτρια στο ν/σ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε τους κρίσιμους τομείς που συγκεντρώνει το Υπουργείο στο χαρτοφυλάκιό του, όπως την κοινωνική πρόνοια, τη στεγαστική πολιτική, τις πολιτικές για νέους, παιδιά, οικογένειες και ηλικιωμένους, την αντιμετώπιση της φτώχειας επισημαίνοντας πως θα περίμενε κανείς σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο να δίνονται πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και όχι να εξαντλείται σε διατάξεις τυπικού χαρακτήρα.

Δεν διαθέτετε εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αστεγίας

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» το οποίο περιλαμβάνεται στο Ν/Σ η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει εθνική στρατηγική για την αστεγία παρά τη δέσμευση που απορρέει από τη Διακήρυξη της Λισαβόνας για  Εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αστεγιας και το  στόχο των Ηνωμένων Εθνών για εξάλειψη της αστεγίας εως το 2030.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες των Μνημονίων και ακόμα και σήμερα αποτελεί το μόνο εργαλείο που διαθέτει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της αστεγίας.Και όμως έχει καθυστερήσει ήδη πέντε μήνες, και θα καθυστερήσει κι άλλο για την έκδοση σχετικής ΚΥΑ!

Πρόκειται για προσπάθεια της ΝΔ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καθώς δε διαθέτει στεγαστική πολιτική ούτε και στρατηγική για την αστεγία.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε να δεσμευτεί η Υπουργός τουλάχιστον σε διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Επεσήμανε πως ενώ επιχειρείται διεύρυνση με την ένταξη όσων βρίσκονται σε συνθήκες επισφάλειας στέγης ως δυνητικά ωφελούμενους ταυτόχρονα δεν προβλέπει επαρκή αύξηση των πόρων καθώς πρόκειται για δεκαδες χιλιάδες ανθρώπους.

«Διεύρυνση του προγράμματος χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας».

«Η στήριξη των οικογενειών και η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και του Δημογραφικού προβλήματος» επεσήμανε και θύμισε τα χιλιάδες παιδιά με πλήρη φάκελο που έμειναν φέτος εκτος ΚΔΑΠ και μάλιστα με 6.702 από αυτά, να είναι παιδιά οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει η  κρατική μέριμνα που διατείνεται η ηγεσία του Υπουργείου..

Για τα Κέντρα Κοινωνικής πρόνοιας τόνισε πως τη στιγμή που τα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας Περιφερειών υποφέρουν από την υποστελέχωση και ενώ βοά η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την επαρκή στελέχωσή τους, η  κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μέτρα παρωνυχίδες για την οικονομική ενίσχυση ωφελούμενων σε Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού.

Για τις «Πολιτικές ενδυνάμωσης της νεολαίας»

Ειρωνεία προς τη νέα γενιά χαρακτήρισε το πρόγραμμα η Κατερίνα Νοτοπούλου, από μια κυβέρνηση που δε δίστασε να στοχοποιήσει τη νεολαία την περίοδο της καραντίνας, που αντιμετωπίζει μια βία και καταστολή τις διεκδικήσεις της, που αντιμετωπίζει τιμωρητικά τους μαθητές, που αφαιρεί μαθήματα κοινωνικών επιστημών από την υποχρεωτική εκπαίδευση, να μιλάει για προαγωγή της ενεργού πολιτειότητας των νέων.

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να μιλάει για πολιτειότητα των νέων, τους αφαιρεί το δικαίωμα έκφρασης στη διαδικασία διαβούλευσης καθώς το μόνο άρθρο που θυμίζει κάτι από πολιτικές νεολαίας δεν κατατέθηκε στη διαβούλευση.

Ως προς την υλοποίηση του νέου θεσμού Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής ,συναντούμε άλλη μία πρωτοτυπία καθώς δεν υπάρχει στο Υπουργείο δομημένη υπηρεσία για τα θέματα Νεολαίας!

Σημειωσε με έμφαση την ανυπαρξία πολιτικών νεολαίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, την αδυναμία να δώσει λύσεις στα προβλήματα των νέων αλλά και την  υποβάθμιση των υπηρεσιών που  έχουν ως αντικείμενο τις πολιτικές νεολαίας αντιπαραβάλλοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές νεολαίας και τη Γενική Γραμματεία νέας γενιάς.

Ένα χρόνο μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τη νεολαία από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Οικογένειας όχι μόνο δεν παράγεται έργο, δεν υπάρχει στρατηγική και σχεδιασμός αλλά οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Νεολαίας του Παιδείας είναι ακόμα στο Υπουργείο Παιδείας(!)

Για τη δήθεν «βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την παιδική προστασία»

Πλήρης υποβάθμιση της παιδικής προστασίας από τη ΝΔ.

Άσχετη η ένταξη των αρμοδιοτήτων που αφορούν στην προστασία του παιδιού, στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Υποβαθμίζεται πλήρως η προστασία του παιδιού, δεν διασφαλίζεται η προστασία του συμφέροντος και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ρυθμίσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, τιμωρητικές πρακτικές από τον Πιερρακάκη αντί για εξειδικευμένες στρατηγικές για την παιδική προστασία σήμερα, που τα προβλήματα και οι προκλήσεις για τα παιδιά είναι τόσο μεγάλες, που υπάρχει έξαρση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και cyber bullying, σήμερα που η παιδική φτώχεια αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει εξειδικευμένες στρατηγικές και υποβαθμίζει την παιδική προστασία.

Λειτουργικά και δομικά προβλήματα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέδειξε για ακόμη μια φορά πως η σύσταση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρουσιάζει μια σειρά από δομικά και λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με την ίδια τη σύστασή του. Δηλαδή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, περιεχομένων, Γενικών Γραμματειών, οργανικών μονάδων, εποπτευόμενων φορέων από διαφορετικά υπουργεία και με διαφορετικό αντικείμενο στο νεοσύστατο Υπουργείο ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, δημιουργώντας μια υδροκέφαλη διοικητική δομή χωρίς σχεδιασμό και χωρίς την απαραίτητη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Δέκα μήνες μετά τη σύσταση του Υπουργείου ο Οργανισμός Λειτουργίας του αγνοείται!

Μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα αντί κοινωνικής πολιτικής

Παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία για την κρίση που πλήττει τη χώρα μας με 2,65 εκατ. συνανθρώπους μας να ζουν σε εξαθλίωση και είμαστε 2η χώρα στην ευρωζώνη σε παιδική φτώχεια,  ενώ καταγράφουμε αρνητικές πρωτιές σε όλους τους δείκτες του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι έχει βάλει την κοινωνική πολιτική στον πάγο

«Φέρνετε Νομοσχέδιο -μουσαμά για να κρύψετε τα ερείπια του κοινωνικού κράτους που έχετε κατεδαφίσει αλλά και την ανεπάρκειά σας στη διοίκηση και την άσκηση πολιτικής»