Στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του αρμόδιου Υπουργείου που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρθηκε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

"Αυτές είναι οι ευθύνες του εγκλήματος. Πράξεις και παραλείψεις. Αυτές προσπαθείτε να κρύψετε. Δε στέκεστε στο ύψος της πολιτικής σας ευθύνης”

«Την ώρα που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλειώδη αγώνα των συγγενών των θυμάτων για απόδοση δικαιοσύνης, πως μπορείτε να αποφασίζετε να μη διερευνηθούν οι ευθύνες των Υπουργών σας» είπε και τόνισε πως οι Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ δεν στέκονται στο ύψος της πολιτικής ηθικής. «Δεν στέκεστε στο ύψος που αρμόζει σε κάθε υπουργό βουλευτή πολιτικό. Αυτό της ανάληψης ευθύνης, της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους Δικαίου, της υπεράσπισης της Δημοκρατίας»

«Πως μπορείτε να κρύβεστε πίσω από διαχρονικές ευθύνες όταν ήσασταν στο τέλος της κυβερνητικής σας θητείας όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα; Όσα και να μπαζώσετε, όσα κι αν κουκουλώσετε η αλήθεια θα έρθει στο φως. Θα βγει στην επιφάνεια. Και είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την αλήθεια. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτό τον αγώνα για την αλήθεια, για να συνεχίσει να υπάρχει η ελπίδα του ελληνικού λαού, για ένα κράτος και μια κοινωνία δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης» ανέφερε.

"Είχα την ελπίδα,  οι Υπουργοί της Ν. Δ.,

 και κυρίως οι πρώην Υπουργοί της Ν. Δ.,

που εμπλέκονται στο δυστύχημα των Τεμπών,

ο κ. Καραμανλής, ο κ. Καραγιάννης, ο κ. Τριαντόπουλος,

θα ζητούσαν, έστω για τον εαυτό τους, διερεύνηση, πιθανών ευθυνών τους.

Περίμενα να σεβαστούν έστω και τώρα τη μνήμη των θυμάτων, το αίτημα των συγγενών τους και ολόκληρου του ελληνικού λαού για Δικαιοσύνη.

Είχα μια ελπίδα ότι θα ακούγαμε μια απάντηση στα τραγικά ερωτήματα

Ποιος ευθύνεται για τη μονταζιέρα”;

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα ηχητικά στοιχεία τα οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να στοιχειοθετήσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους αλλά και στην εντολή για τη μεταφορά των χωμάτων που δόθηκε λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα.

«Ποιός έδωσε εντολή για την μεταφορά χωμάτων, μαζί με τα στοιχεία της τραγωδίας, τις πρώτες ώρες μετα το δυστύχημα πριν καν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων;

Ποιός έδωσε και σε ποιούς τα ηχητικά στοιχεία;

Ποιός ευθύνεται για τη μονταζιέρα με τους διαλόγους, που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του;

Γιατί στην εξεταστική επιτροπή αποκλείσατε κρίσιμους μάρτυρες ;

Γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη;

Γιατί δεν απαντά κανείς επιτέλους στο τι κουβαλούσε η άλλη αμαξοστοιχία;

Για τα εύφλεκτα υλικά».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις σοβαρές παραλείψεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου που ενώ γνώριζε πως δεν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας δεν φρόντισε να επιδιορθωθεί το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας, δεν διατήρησε το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου, δεν ενεργοποίησε το GSMR, δεν έλαβε πρόσθετα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου .

Δεν έβαλε περισσότερους έμπειρους σταθμάρχες στους σταθμούς, δεν μείωσε τις ταχύτητες των συρμών, δεν διασφάλισε την ασφαλή λειτουργία σε διπλή γραμμή.

Μνημείο Κυνισμού η ομιλία Καραμανλή

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. Καραμανλή στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς την "μνημείο κυνισμού, αναισθησίας , αναλγησίας και παράδειγμα πρόκλησης στο συλλογικό αίσθημα και την κοινή λογική", παράλληλα σχολίασε και τη στάση των βουλευτών της κυβέρνησης της ΝΔ που αντί να ζητούν να χυθεί άπλετο φως, αντί να ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης για τις 57 ψυχές, καταχειροκρότησαν τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που κρύφτηκε πίσω από το Νόμο περί ευθύνης των Υπουργών.

«Αντι να δεσμευτείτε για τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών εμπλεκόμενων Υπουργών με βάση τις μηνύσεις συγγενών να δεσμευτείτε δηλαδή για την αποδοχή προανακριτικής δυο ημερων τι κάνατε; Χειροκροτήσατε  τον Καραμανλή ».

"Δεν είμαστε όλοι ίδιοι" είπε.

Αναφέρθηκε στο αίτημα του πρώην Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, που αιτήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής σύμφωνα με το Σύνταγμα τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστών για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για το Κράτος Δικαίου που συστηματικά παραβιάζεται στην Ελλάδα,

για την 107η θέση της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου, για την παρεμπόδιση του έργου των ανεξάρτητων αρχών, για την παρακολούθηση πολιτικών δημοσιογράφων και πολιτών από το predator, με ευθύνη του Πρωθυπουργού.

Κουρελόχαρτο το Σύνταγμα

Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ τόνισε η Κ. Νοτοπούλου που δεν δίστασε να κουρελιάσει το Σύνταγμα για να ιδιωτικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να διαλύσει το ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτών, να γονατίσει την ελληνική κοινωνία με την ακρίβεια , να δυσφημήσει  τη χώρα στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση που έκανε ακόμη και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να εκδώσει ψήφισμα για το κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και ενώ το έγκλημα των Τεμπών παραμένει ανοιχτή υπόθεση στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ, οι γαλάζιοι βουλευτές ενοχλούνται από την Ευρωπαία εισαγγελέα που καταγγέλλει εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Για τους Υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ τόνισε:

«Δεν στέκεστε στο ύψος που αρμόζει σε κάθε υπουργό βουλευτή πολιτικό.

Αυτό της ανάληψης ευθύνης,

της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους Δικαίου,

της υπεράσπισης της Δημοκρατίας,

στο ύψος της πολιτικής ηθικής.»