Στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Αρμενίας αναφέρθηκε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου στο πλαίσιο υποδοχής του πρωθυπουργού της Αρμενίας (27.2.2024) από την κοινοβουλευτική ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Αρμενίας στην οποία συμμετέχει.

Μίλησε για το ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας ως όργανα για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε διεθνές διμερές επίπεδο.

Όπως είπε, ανοίγουν το δρόμο για την προβολή και προώθηση των θέσεων της χώρας μας σε εθνικά και διεθνή θέματα, ενδυναμώνουν τις σχέσεις μας μεταξύ των Κοινοβουλίων των χωρών και προωθούν τις διεθνείς συνεργασίες.

«Στην περίπτωση της Αρμενίας, η ιστορία, ο πολιτισμός και η συλλογική μνήμη παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις. Γιατί οι Έλληνες αγαπούν την Αρμενία; Γιατί η χώρα αυτή τους θυμίζει την αιώνια φιλία που έχουν αυτοί οι δύο λαοί από τότε που ο παγκόσμιος χάρτης είχε διαφορετική όψη. Και γιατί οι Αρμένιοι αγαπάνε εμάς τους Έλληνες; Γιατί μάλλον δεν υπάρχει άλλος λαός με τον οποίο έχουμε τόσα κοινά στην ιστορία, τον πολιτισμό ακόμα και την νοοτροπία. Καταλαβαίνει κανείς τον πόνο των Αρμενίων καλύτερα από τους Έλληνες; Τον πόνο για τη χαμένη πατρίδα και για τους προγόνους τους που έπεσαν θύματα γενοκτονίας;

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν διπλωματικά το νεοσύστατο αρμενικό κράτος» δήλωσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ αναφέρθηκε και στην εξαιρετικά έκρυθμη κατάσταση στο Νότιο Καύκασο μετά τα τραγικα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως τόνισε, στόχος της Ομάδας Φιλίας είναι η ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.