Την αξιοποίηση του κτιρίου του Ιδρύματος «Λασκαρίδειος Στέγη» ζητούν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Το κτίριο, εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια παραμένει αναξιοποίητο ενώ κινδύνευσε να βγει σε πλειστηριασμό εξαιτίας χαμηλών οφειλών σε σχέση με τη συνολική αξία του.

Όπως προκύπτει από επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Πρωθυπουργό, η Λασκαρίδειος Στέγη, είναι αντικείμενο διεκδίκησης από τον Δήμο Αμαρουσίου για κοινωνικούς σκοπούς και από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, με σκοπό τη δημιουργία γηροκομείου για άτομα με οπτική αναπηρία, το οποίο προτείνεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), αφού, σύμφωνα με την ίδια επιστολή, η βούληση της διαθέτιδος ήταν να στεγάζονται εκεί τυφλές άπορες γυναίκες.

Επειδή οι ανάγκες για πρόνοια, φροντίδα και  υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία τυφλότητας είναι μεγάλες και η επειδή η Πολιτεία πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με γνώμονα την υπεράσπιση του Δημοσίου συμφέροντος, την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Κοινότητα και τον σεβασμό απέναντι στους νόμους

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να λάβει τέλος η απαράδεκτη αυτή εκκρεμότητα και να σταματήσει να παραμένει αναξιοποίητη μια πολύτιμη υποδομή για την αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών του αναπηρικού κινήματος;

2) Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, σεβόμενοι τους νόμους και την επιθυμία της διαθέτιδος για το ακίνητο;

Η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

 

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου  2024

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

 

Θέμα: «Αξιοποίηση του κτιρίου του Ιδρύματος «Λασκαρίδειος Στέγη».

 

Το ίδρυμα «Λασκαρίδειος Στέγη» παρείχε ανελλιπώς φιλοξενία σε άπορες ενήλικες τυφλές γυναίκες από το 1938 έως και το καλοκαίρι του 2013, οπότε και διακόπηκε η λειτουργία του με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ, το οποίο δήλωσε αδυναμία για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Όπως προκύπτει από την  01/12/2023  επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Πρωθυπουργό, η Λασκαρίδειος Στέγη, η οποία βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι, σε οικόπεδο τριών περίπου στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκεται κτίσμα 1.200 τ.μ., είναι αντικείμενο διεκδίκησης από τον Δήμο Αμαρουσίου για κοινωνικούς σκοπούς και από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, με σκοπό τη δημιουργία γηροκομείου για άτομα με οπτική αναπηρία, το οποίο προτείνεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), αφού, σύμφωνα με την ίδια επιστολή, η βούληση της διαθέτιδος ήταν να στεγάζονται εκεί τυφλές άπορες γυναίκες.

Είναι φανερό ότι περισσότερα από δέκα έτη το κτίριο του Ιδρύματος παραμένει αχρησιμοποίητο, ενώ κινδύνεψε να βγει σε πλειστηριασμό εξαιτίας πολύ χαμηλών οφειλών σε σχέση με τη συνολική αξία του.

Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν τόσο μεγάλες ανάγκες για την πρόνοια, τη φροντίδα και την υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία τυφλότητας.

Είναι επίσης το λιγότερο παράξενο, το Κράτος και η επίσημη Πολιτεία να συμβάλλει στη διαιώνιση αυτής της κατάστασης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Επειδή είναι απαράδεκτο να παραμένει σε εκκρεμότητα, αχρησιμοποίητη μια πολύτιμη υποδομή και να υφίσταται τις φθορές του χρόνου.

Επειδή οι ανάγκες για πρόνοια, φροντίδα και  υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία τυφλότητας είναι μεγάλες.

Επειδή το Κράτος και η Πολιτεία πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με γνώμονα την υπεράσπιση του Δημοσίου συμφέροντος, την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Κοινότητα και τον σεβασμό απέναντι στους νόμους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να λάβει τέλος η απαράδεκτη αυτή εκκρεμότητα και να σταματήσει να παραμένει αναξιοποίητη μια πολύτιμη υποδομή για την αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών του αναπηρικού κινήματος;

2) Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, σεβόμενοι τους νόμους και την επιθυμία της διαθέτιδος για το ακίνητο;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

 

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Χρηστίδου Ραλλία