Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των οργανικών κενών των εκπαιδευτικών, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

Το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ βασίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση, ο τρόπος που προσδιορίζονται τα οργανικά κενά για μετάθεση και για διορισμό δημιουργεί πολλά προβλήματα, τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στην ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα οργανικά κενά, μετατρέπει πολλά από αυτά σε λειτουργικά κενά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλασματική εικόνα και να ελαχιστοποιούνται οι οργανικές θέσεις που είναι διαθέσιμες για διορισμούς και για μεταθέσεις εκπαιδευτικών.

Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης, ακόμα και αν συμπληρώνουν πολλά χρόνια υπηρεσίας, ενώ δίνεται άλλοθι στην κυβέρνηση να μην πραγματοποιεί τους απαραίτητους διορισμούς για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.        Προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών και να μειώσει τον ανώτερο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, με σκοπό την ενίσχυση και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου;

2.        Τι προτίθεται να πράξει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκαλεί το σημερινό καθεστώς υπολογισμού των οργανικών κενών στη λειτουργία των σχολείων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους, με οργανική θέση στη Διεύθυνση που αιτούνται μετάθεσης και να διοριστεί ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε\

Αθήνα, 12  Φεβρουαρίου  2024

 

Ερώτηση

 

Προς τον κύριο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 

Θέμα: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των οργανικών κενών των εκπαιδευτικών

Το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ βασίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση, ο τρόπος που προσδιορίζονται τα οργανικά κενά για μετάθεση και για διορισμό προξενεί πολλά προβλήματα, τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στην ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα οργανικά κενά, μετατρέπει πολλά από αυτά σε λειτουργικά κενά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλασματική εικόνα και να ελαχιστοποιούνται οι οργανικές θέσεις που είναι διαθέσιμες για διορισμούς και για μεταθέσεις εκπαιδευτικών.

Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης στον τόπο συμφερόντων τους, ακόμα και αν συμπληρώνουν πολλά χρόνια υπηρεσίας, ενώ δίνεται άλλοθι στην κυβέρνηση να μην πραγματοποιεί τους απαραίτητους διορισμούς για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες κενά (μέχρι σήμερα  έχουν προσληφθεί πάνω από  50.000 αναπληρωτές), τα περισσότερα εκ των οποίων, στην πραγματικότητα, είναι οργανικά, καλύπτονται από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αυτό σημαίνει ότι στα δημόσια σχολεία ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών που αγγίζει το 1/3 σε πολλούς συλλόγους διδασκόντων, είναι κάθε σχολική χρονιά διαφορετικό.

Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτερου αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων.

 

Επειδή το υπάρχον νομικό καθεστώς που διέπει τον τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών και τον ανώτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, δημιουργεί στρεβλώσεις και προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων

 

Επειδή χιλιάδες εκπαιδευτικοί (για φέτος, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, είναι περίπου 11.500) δεν έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης στον τόπο συμφερόντων τους, ακόμα και αν συμπληρώνουν πολλά χρόνια υπηρεσίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών και να μειώσει τον ανώτερο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, με σκοπό την ενίσχυση και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου;
  2. Τι προτίθεται να πράξει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκαλεί το σημερινό καθεστώς υπολογισμού των οργανικών κενών στη λειτουργία των σχολείων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους, με οργανική θέση στη Διεύθυνση που αιτούνται μετάθεσης και να διοριστεί ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών;

Η Ερωτώντες Βουλευτές

 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Καλαματιανός Διονύσης

 

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος

 

 

Βέττα Καλλιόπη

 

 

Δούρου Ρένα

 

 

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

 

 

Μάλαμα Κυριακή

 

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

 

Παπαηλιού Γεώργιος

 

 

Πούλου Παναγιού

 

 

Σαρακιώτης Αλέξανδρος

 

 

Χρηστίδου Ραλλία