Το θέμα της απορριπτικής απόφασης της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, φέρνουν στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πριν από περίπου δυο χρόνια τα δημοτικά συμβούλια τεσσάρων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, των δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών, από τα όρια των οποίων διέρχεται η οδός Λαγκαδά, αποφάσισαν για τη μετονομασία της οδού, σε οδό Μίκη Θεοδωράκη προς τιμήν του μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας και παγκοσμίως γνωστού και καταξιωμένου δημιουργού. 

Προς μεγάλη έκπληξη των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων, των τεσσάρων δήμων, αλλά και ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που είναι αρμόδια για την έγκριση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων για μετονομασίες οδών, εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη συγκεκριμένη μετονομασία της οδού Λαγκαδά, σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, με αστήρικτες δικαιολογίες που στερούνται σοβαρότητας.

Η απορριπτική απόφαση της επιτροπής αποτελεί προσβολή στη μνήμη του αλησμόνητου Μίκη Θεοδωράκη και στη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα τέσσερα δημοτικά συμβούλια και σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1.        Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αρθεί η προσβολή απέναντι στη μνήμη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη και στη βούληση των Θεσσαλονικέων;

2.        Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία, να αλλάξει η απαράδεκτη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και να μετονομαστεί επιτέλους η οδός Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, όπως είναι η βούληση του λαού της πόλης μας και αξίζει στον μεγάλο αγωνιστή και δημιουργό.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου  2024

 

Ερώτηση

 

Προς την Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Απορριπτική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη

Τα δημοτικά συμβούλια τεσσάρων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, των δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου – Μελά, από τα όρια των οποίων διέρχεται η οδός Λαγκαδά, αποφάσισαν για τη μετονομασία της οδού σε οδό Μίκη Θεοδωράκη προς τιμήν του μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας και παγκόσμια γνωστού και καταξιωμένου δημιουργού.  

Προς μεγάλη έκπληξη των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων, των τεσσάρων δήμων, αλλά και ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που είναι αρμόδια για την έγκριση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων για μετονομασίες οδών, εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη συγκεκριμένη μετονομασία της οδού Λαγκαδά, σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, με αστήρικτες δικαιολογίες που στερούνται σοβαρότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετονομασίες οδών είναι μια συνήθης και τυπική διαδικασία που ακολουθείται από τους δήμους της χώρας, είτε με σκοπό την απόδοση τιμής σε επιφανείς εκλιπόντες συνανθρώπους μας, είτε για την αποκατάσταση της Ιστορίας μας, είτε για άλλους λόγους που κρίνουν κάθε φορά και για κάθε περίπτωση.

Για αυτόν τον λόγο η έκπληξη, αλλά και η οργή, έγιναν ακόμα μεγαλύτερες, όταν η ίδια αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης απέρριψε για δεύτερη φορά την απόφαση που πήραν τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων.

Επειδή  η απόδοση τιμής προς τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε

Επειδή η βούληση για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη είναι καθολική βούληση, όχι μόνο των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων, αλλά ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου και της κοινωνίας της πόλης μας

Επειδή η, για δεύτερη  φορά, απορριπτική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής αποτελεί προσβολή στη μνήμη του αλησμόνητου Μίκη Θεοδωράκη και στη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης

Επειδή η απαράδεκτη αυτή απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα τέσσερα δημοτικά συμβούλια και σε όλους τους Θεσσαλονικείς

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αρθεί η προσβολή απέναντι στη μνήμη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη και στη βούληση των Θεσσαλονικέων;
  2. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία, να αλλάξει η απαράδεκτη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και να μετονομαστεί επιτέλους η οδός Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, όπως είναι η βούληση του λαού της πόλης μας και αξίζει στον μεγάλο αγωνιστή και δημιουργό.

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Ακρίτα Έλενα

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

 

Βέτα Καλλιόπη

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

 

Θρασκιά Ουρανία

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

 

ΜαμουλάκηςΧαράλαμπος

 

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Παπαηλιού Γιώργος

 

Πούλου Παναγιού

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γεώργιος