ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Βουλή των Ελλήνων

Σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας από την αρχή της φετινής χρονιάς στον ξενοδοχειακό κλάδο σε ολόκληρη την χώρα.

Κατάθεση ερώτησης στην Βουλή.

Το θέμα των σημαντικών απωλειών θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, φέρνουν με ερώτησή τους στην Βουλή, 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της τομεάρχη Τουρισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τουρισμού, ενώσεις ξενοδόχων ανά την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την Κυβέρνηση, ζητώντας, έστω την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει σε άμεση χορήγηση βραχυχρόνιων και μικρού κόστους μέτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας και στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως έχει ήδη προχωρήσει με άλλους πληττόμενους κλάδους.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, εκτός της πανδημίας, έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος ενώ τα προγράμματα στήριξης που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή και έχουν αφήσει εκτός, την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνουν πως θα είναι αδικαιολόγητο από ολιγωρία των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης, να υπάρξει σε μικρό διάστημα σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί, ερωτώνται:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν και ποια μέτρα θα λάβουν, προκειμένου να αναστραφεί η απώλεια θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο που ήδη σημειώνεται από τις αρχές της χρονιάς;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τουρισμού

Θέμα: « Σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας από την αρχή της φετινής χρονιάς στον ξενοδοχειακό κλάδο σ’ ολόκληρη την χώρα»

Καθ’ όλο το διάστημα των δύο ετών, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, τα ξενοδοχεία της χώρας μας βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστια προβλήματα, αντιμετωπίζοντας ακόμη και ζήτημα βιωσιμότητας στην λειτουργία τους. Οι πολύ περιορισμένες πληρότητες οδήγησαν σε κατακόρυφη μείωση των εσόδων τους, ενώ «έδωσαν μάχη», έως τα τέλη της περσινής χρονιάς να ανταπεξέλθουν, παρά τα περιορισμένης έκτασης μέτρα (αναστολές συμβάσεων, επιστρεπτέες προκαταβολές κ.λ.π) που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση.

            Δυστυχώς, η φετινή χρονιά, λόγω της συνέχισης της επέλασης της πανδημίας, ξεκίνησε για την συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της χώρας μας με μονοψήφια ποσοστά στις πληρότητες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους, μέσα στην προσπάθειά επιβίωσής τους στον κυκεώνα και των υπολοίπων τεραστίων προβλημάτων με πρωτεύον αυτό της έκρηξης του ενεργειακού κόστους, να έχουν ήδη ξεκινήσει αλλεπάλληλες απολύσεις εργαζομένων τους.

Επειδή από τις αρχές του νέου έτους ενώσεις ξενοδόχων ανά την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου έστω και την ύστατη στιγμή προς την Κυβέρνηση, ζητώντας της να προχωρήσει σε άμεση χορήγηση βραχυχρόνιων και μικρού κόστους μέτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας και στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως έχει ήδη προχωρήσει με άλλους πληττόμενους κλάδους.

Επειδή, εκτός της πανδημίας, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, και τα μέχρι τώρα προγράμματα στήριξης που έχουν υλοποιηθεί είναι ανεπαρκή και έχουν αφήσει εκτός την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

            Επειδή θα είναι αδικαιολόγητο από ολιγωρία των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης, να υπάρξει σε μικρό διάστημα σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν και ποια μέτρα θα λάβουν, προκειμένου να αναστραφεί η απώλεια θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο που ήδη σημειώνεται από τις αρχές της χρονιάς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Νοτοπούλου

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

 

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανώλης

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παππάς Νίκος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τόλκας Άγγελος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γιώργος