Κριτική στην κυβέρνηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης» άσκησε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο του τουρισμού αλλά και διέξοδο στη μεταβατική περίοδο που βρισκόμαστε.

«Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική ούτε άποψη ούτε στρατηγική για τον τρόπο διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος γιατί άγεται και φέρεται πίσω από συμφέροντα» υπογράμμισε.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση της ΝΔ να μην τολμήσει να το καταθέσει ως τροπολογία στην ολομέλεια της Βουλής. «Σας καλούμε να σεβαστείτε τους κατοίκους αλλά και την ανάγκη της περιοχής για την αξιοποίηση ενός προσβάσιμου ναυαγίου στους πολίτες για όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά συγκεκριμένα άρθρα η τομεάρχης Τουρισμού επεσήμανε:

Για τους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς:

Η Κ. Νοτοπούλου ανέφερε πως οι διατάξεις δεν έχουν φιλοπεριβαλλοντική διάσταση, αντιθέτως επιβαρύνουν περισσότερο τους προορισμούς και δεν υπάρχει κανένα κριτήριο που να συνδέεται με την αειφορία και την προστασία περιβάλλοντος.

Για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και προώθησης Προορισμών:

Η τομεάρχης Τουρισμού τόνισε πως η κυβέρνηση δημιουργεί δομές, μέσω αναπτυξιακών, χωρίς τεχνογνωσία και στελέχωση, που ο μόνος ρόλος που θα μπορούσαν να έχουν είναι ο έλεγχος των χρηματοδοτήσεων. Στην ουσία τόνισε, δημιουργούνται «μαγαζάκια» χωρίς έλεγχο. Αγνοεί η κυβέρνηση τον ολιστικό σχεδιασμό της τουριστικής στρατηγικής, αγνοεί τον κομβικό ρόλο των περιφερειών στον σχεδιασμό και υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής.

Για το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης:

«Θα έπρεπε να υπάρχει παρατηρητήριο σε κάθε dmmo» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άσκησε έντονη κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ότι δεν λαμβάνει υπόψη τι λένε οι Περιφέρειες. «Ο κ. Κικίλιας» τόνισε, «έχει σταματήσει τη λειτουργία της επιτροπής των αντιπεριφερειών τουρισμού, αδιαφορεί πλήρως για αυτή τη βαθμίδα της αυτοδιοίκησης και η κυβέρνηση εξαναγκάζει τις περιφέρειες να δώσουν έργο που εκτελούν έμπειρες υπηρεσίες, ενώ εκφυλίζει το ρόλο του ΕΟΤ.

Εγείρονται ζητήματα δημοκρατίας, ελέγχου και διαχείρισης δημόσιου χρήματος» τόνισε.

Για τις Ιαματικές Πηγές:

Με το νομοσχέδιο αυτό, αγνοείται πλήρως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργείται κακό προηγούμενο της μεταβίβασης της δημόσιας περιουσίας ή της δημοτικής περιουσίας. Η κυβέρνηση υφαρπάζει τη δημόσια περιουσία υπογράμμισε. Το νομοσχέδιο δεν δίνει αποφασιστικό χαρακτήρα στην Τ.Α , δεν απαντά στα κρίσιμα ζητήματα όπως η υποστελέχωση των δήμων, δεν τους δίνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους ανθρώπινους πόρους και τους οδηγεί νομοτελειακά στις ΑΕ. Η τομεάρχης Τουρισμού εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς αυτές τις διατάξεις και κάλεσε το Υπουργείο να τις αποσύρει.

Για τους Ξεναγούς:

Έκανε λόγο για εξαιρετικά προβληματικά άρθρα και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως αυτό της παρ.6 που προβλέπει ότι οι παραβάσεις διαπιστώνονται από όργανα της ΕΛΑΣ.  Τέτοια έννοια δεν υπάρχει. Υπάρχει η βεβαίωση της παράβασης και η επιβολή του προστίμου. Με αυτή την διατύπωση, η διάταξη δεν επιτρέπει στην ΕΛΑΣ να βεβαιώσει την παράβαση. Η ανάθεση οποιασδήποτε νέας αρμοδιότητας στην ΕΛΑΣ δεν μπορεί να γίνει με τροποποίηση μόνο της νομοθεσίας περί Ξεναγών. Πρέπει να προβλεφθεί και ανάλογη διάταξη στη σχετική νομοθεσία. Επομένως, όπως προτείνεται, η διάταξη είναι περίπου κενή περιεχομένου» δήλωσε.

Για το Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού

Έκανε λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς όπως είπε οι Προορισμοί είναι μεγάλες γεωγραφικές ενότητες με μεγάλη ποικιλομορφία, δεν είναι μία επιχείρηση  και είναι αδύνατον να εξασφαλίζεται παντού ίδια προσβασιμότητα, και έκανε λόγο για κρατική αδιαφορία.

Για τις διατάξεις που αφορούν τον ΕΟΤ

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εκφράζει με κάθε τρόπο ότι επιθυμεί να διαλύσει τον ΕΟΤ όπως έχει κάνει εξάλλου και στο παρελθόν, προειδοποίησε όμως πως κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο. «Δεν μπορείτε» τόνισε, «να κάνετε κανονικότητα την παρέκκλιση από τις διατάξεις ν. 4412/2016. Φέρνετε παρέκκλιση ως κανονικότητα και εκτός Covid το σύνολο των δράσεων τουριστικής προώθησης και προβολής. Εκχωρείτε στην πραγματικότητα το brand της χώρας για απευθείας αναθέσεις για ποσά έως 214.000 ευρώ για γενικές υπηρεσίες και προμήθειες και για ποσά έως 750.000 ευρώ για νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.