Τοποθέτηση της Επικεφαλής Κ. Νοτοπούλου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Τραγική από κάθε άποψη, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί, Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου άσκησε κριτική στον δήμαρχο Κ. Ζέρβα για την στάση του κατά την παραμονή του κυβερνητικού επιτελείου στην πόλη, τις ημέρες της ΔΕΘ. «κ. Ζέρβα δεν ακούσαμε να διεκδικείτε τίποτα για την πόλη για άλλη μια φορά. Σε μια πόλη που έχει θρηνήσει τόσους νεκρούς και το ΕΣΥ δεν είναι έτοιμο να υποδεχτεί αυτό το μεγάλο κύμα, δεν ακούσαμε να ζητάτε τίποτα για τους Θεσσαλονικείς. Το μόνο που ακούσαμε είναι ότι θέλετε μια task force για να ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα της πόλης. Κύριε Ζερβά εσείς δεν μπορείτε . Αυτό το ξέρει όλη η πόλη. Αλλά να αναλάβουν τα κεντρικά στελέχη του «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη τα έργα του δήμου, ξεπερνάει κάθε φαντασία! Να αναλάβει το Μαξίμου τις πεζοδρομήσεις και τα έργα της Θεσσαλονίκης! Δείχνει και την δική σας ανικανότητα και την πολιτική εξάρτησή σας.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αναφερόμενη στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η επικεφαλής της παράταξης επισήμανε ότι «ξεκίνησε με πολύ σοβαρά προβλήματα», ενώ, αναφερόμενη προς τον κ. Ζέρβα, σημείωσε ότι η διοίκηση του Δήμου, αντί να προστατεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα, επιδεινώνει την κατάσταση γεμίζοντας τις αυλές των σχολείων με ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες.

«Μια προσεχτική ματιά στην πορεία των απορροφήσεων των προϋπολογισθέντων ποσών σε διάφορους κωδικούς του προϋπολογισμού του 2020, φανερώνει τα μεγάλα ψεύδη» της διοίκησης του Δήμου ανέφερε η Κ. Νοτοπούλου κάνοντας λόγο για μηδενική απορροφητικότητα  και φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

  • ·Διαμόρφωση σχολικών αυλών: Πίστωση 900.000 ευρώ, απορρόφηση μηδέν.
  • ·Πυρασφάλειες σχολείων: Πίστωση 1.700.000 ευρώ, απορρόφηση μηδέν. Αναθέσεις μελετών για ανέγερση νέων σχολείων, όπως: ειδικό σχολείο Μητρ. Ευσταθίου-Επιδαύρου.
  • ·1ο-2ο Νηπιαγωγείο Τριανδρίας
  • ·Νηπιαγωγείο Μακεδονίας-Κανδυλάκη

Δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη και οι προβλεπόμενες πιστώσεις δεν αξιοποιήθηκαν. Απορρόφηση μηδέν κι εδώ! Ενώ υπάρχει έντονο πρόβλημα σχολικής στέγης και επιπλέον θέμα στέγασης για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, δεν διαφαίνεται όχι λύση, μα ούτε στοιχειώδης πρόοδος.  Δεν κάνετε λοιπόν ότι μπορείτε κύριοι της Διοίκησης, αλλά πολύ λιγότερα και η εξήγηση είναι απλή: Η Παιδεία και η εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες σας, όπως χαμηλά είναι και το Δημόσιο σχολείο».

ΟΒΡΕΠΟΜ

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κάλεσε τον Δήμο να καταθέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που θα διασφαλίζει τη φύση και το αντικείμενο εργασίας, θα διασφαλίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και γι αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι τόνισε.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η Κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε γι ακόμη μια φορά στις τιμωρητικές, εκδικητικές μετακινήσεις υπαλλήλων του Δήμου και κάλεσε τον δήμαρχο να απαντήσει πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στον Δήμο, ποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες , τι προκρίνει ο δήμαρχος και τι ζητάει από την κυβέρνηση.

ΦΟΔΣΑ

Η Κ. Νοτοπούλου τόνισε πως είναι απορίας άξιο γιατί ο δήμαρχος δεν φρόντισε να συντάξει εγκαίρως η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, την καινούρια ΑΕΠΟ από τη στιγμή που την προηγούμενη που έληξε τον Οκτώβριο του 2020 την είχε συντάξει η υπηρεσία του Δήμου. «Αν το κάνατε έγκαιρα, ο Δήμος θα εξοικονομούσε το ποσό της ανάθεσης προς τον ΦΟΣΔΑ ύψους 105.000 ευρω» είπε η Κ. Νοτοπούλου καλώντας τον κ. Ζέρβα να απαντήσει αν πράγματι πρόκειται για ένα τέτοιο ποσό υπογραμμίζοντας πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα καθώς προκύπτει το ερώτημα, γιατί να επωμιστεί ο Δήμος τα 105.000 και να μην τα επωμιστεί ο ΦΟΔΣΑ;

«Η προηγούμενη διοίκηση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου, είχε ετοιμάσει προγραμματική σύμβαση, η οποία έπρεπε να υπογραφεί με τον ΦΟΣΔΑ, έτσι ώστε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ προς τον ΦΟΣΔΑ, να μη γίνει εις βάρος του Δήμου. Γιατί δεν προχωράτε στην υπογραφή αυτής της προγραμματικής σύμβασης δυο χρόνια τώρα»;

Ψήφιση 17ου θέματος περί «παραχώρησης της αίθουσας εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Ενόψει της ψήφισης του 17ου θέματος περί «παραχώρησης της αίθουσας εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ», της σημερινής συνεδρίασης, το οποίο η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» εγκρίνει, η Κ. Νοτοπούλου δήλωσε: «θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο. Πρόκειται για εκδήλωση η οποία διοργανώνεται από το εν λόγω σωματείο, στο πλαίσιο επιχορηγούμενου προγράμματος του ΥΜΑΘ, το  ΣΤΗΡΙΖΩ 3. Δε μπορώ να ξεχάσω τον Φεβρουάριο του 2019, όταν διατελούσα Υπουργός στο ΥΜΑΘ, το πλήθος δριμείων κατηγοριών που εξαπέλυαν στελέχη της ΝΔ, και εσείς ο ίδιος προσωπικά εις βάρος μας, εγκαλώντας εμένα προσωπικά για παλαιοκομματική φαυλότητα και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για προεκλογικό ίδιον συμφέρον για το εν λόγω πρόγραμμα. Για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) είχαν επιλεγεί διαδικασίες ανοιχτής και δημόσιας πρόσκλησης και αξιολόγησης. Για πρώτη φορά μπήκε τάξη στο ΥΜΑΘ και τέθηκαν όροι διαφάνειας στις χρηματοδοτήσεις, σε αντίθεση με την κατάσταση αδιαφάνειας και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος που επικρατούσε έως τότε.  Έστω και τώρα στηρίζετε αυτό που εμείς πρώτη φορά εισαγάγαμε. Και το θεωρώ αυτό ως έμπρακτη συγγνώμη σας».