Ομιλία στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Έντονη κριτική στο τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022 άσκησε η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος, φανερώνει όπως τόνισε την έλλειψη οράματος και σχεδίου για την Θεσσαλονίκη, την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της πόλης ταυτόχρονα όμως αποτυπώνει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η διοίκηση του Δήμου τη διαβούλευση και τον βαθμό που σέβεται και αξιοποιεί τη βούληση και τις προτεραιότητες  των πολιτών και των συλλογικών τους εκφράσεων.

«Δυστυχώς», τόνισε, «το τεχνικό πρόγραμμα δείχνει ότι δεν ανήκει στις προτεραιότητες σας η κατασκευή και η ολοκλήρωση των τεχνικών έργων που έχει ανάγκη η πόλη και οι πολίτες και για αυτό είναι χαμηλός ο βαθμός της αποτελεσματικότητας της διοίκησης μέχρι τώρα».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε ακόμη πως όσον αφορά στον τρόπο που ασκείται η Διοίκηση είναι φανερό πως ο κύριος Ζέρβας προτιμά να διοικεί με τους διορισμένους από τον ίδιο ειδικούς συμβούλους του και όχι με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους , φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατανομή πόρων ανά διεύθυνση σύμφωνα με την οποία στα έργα στα οποία δεν προΐσταται κάποιος αντιδήμαρχος, αλλά ο ίδιος ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι του, παίρνουν τη μερίδα του λέοντος.

Η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί τόνισε πως το πρόγραμμα του Δήμου σε νέα έργα είναι φτωχό ενώ εξασφαλίζεται μόλις το 49% των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση τους αφήνοντας δηλαδή τα έργα στον αέρα.  «Δεν γίνεται να μην αναρωτηθούμε ποιες οικονομικές δυνατότητες θα διέθετε ο Δήμος για την κατασκευή τεχνικών έργων, αν η προηγούμενη Διοίκηση σας άκουγε και δεν προχωρούσε στη διασφάλιση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου επισημαίνοντας ότι κρίνοντας από το πρόγραμμα που εφερε ο Δήμος, τότε πολύ λίγα θα γινόταν χωρίς αυτό.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση του ποσού που  προβλέπεται για τα συνεχιζόμενα έργα, υπογραμμίζοντας πως είναι απόδειξη ότι τα έργα μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο χωρίς να προχωράει ο βαθμός υλοποίησης τους, απόδειξη της χαμηλής αποτελεσματικότητας της διοίκησης του Δήμου.

Η Κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στις μεγάλες ανισοκατανομές των πόρων  που διαπιστώνονται σε σχέση με τον πληθυσμό των Δημοτικών Κοινοτήτων όπως για παράδειγμα ότι στην  Α και στη  Β Δημοτική Κοινότητα αναλογεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πόρων, από τον πληθυσμό τους, ενώ όλες οι άλλες Δημοτικές Κοινότητες  παίρνουν αρκετά μικρότερο ποσοστό, όπως για παράδειγμα η Β κοινότητα που είναι παραμελημένη με ευθύνη του Δήμου και ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με αυτή την ανισοκατανομή των πόρων.

Ενδεικτικά ανέφερε τον προϋπολογισμό των  14.000.000 ευρώ στη διεύθυνση Κατασκευών και συντηρήσεων, 17.000.000 ευρώ στη Δ/νση Βιώσιμης κινητικότητας και Δικτύων  ενώ στη  Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος 682.247 ευρώ και στη Διεύθυνση Πρασίνου  900.000  ευρώ.                

Μίλησε ακόμη για τα έργα που διαρκώς εξαγγέλλει ο Δήμαρχος από την αρχή της θητείας του όμως μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, όπως για παράδειγμα την Πλατεία Αριστοτέλους, την Πλατεία Διοικητηρίου, τη συντήρηση της Νέας Παραλίας αλλά και το πάρκο για ΑμεΑ στο πρώην ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος για το οποίο ενώ ο Δήμος έχει έτοιμη μελέτη εδώ και δυόμιση χρόνια (από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019) δεν έχει κάνει τίποτα στερώντας από την πόλη ένα τέτοιο πάρκο

Η διοίκηση του Δήμου όπως είπε εχει συντάξει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με εγγραφές έργων με αστεία ποσά στις πιστώσεις που αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν ποτέ.