Την ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος αναφορικά με την δρομολόγηση της μετατροπής των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, κατέθεσε ως αναφορά για την Υπουργό Πολιτισμού, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Βουλευτής, αναγνωρίζει και συμμερίζεται τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος καθώς στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/2020 αποφασίστηκε η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εν μέσω πανδημίας και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Φαίνεται πως η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει τον χαρακτήρα των μουσείων και την προσφορά τους στην κοινωνία και τους πολίτες, χρησιμοποιώντας ως όχημα και βάση για την μετατροπή αυτή, το Μουσείο της Ακρόπολης.

Εξετάζοντας ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος τα διαθέσιμα δεδομένα καταλήγει σε συμπεράσματα για την προσφορά των διαφορετικών τύπων λειτουργίας των μουσείων, είτε ως μουσεία με δημόσιο χαρακτήρα ενταγμένα στον ιστό του ΥΠΠΟ είτε ως ΝΠΔΔ. Διατυπώνουν δε συγκεκριμένα αιτήματα, ήτοι να μην προχωρήσει η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, καθώς αυτή η μετατροπή δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην λειτουργία των μουσείων και στην αποστολή που αυτά επιτελούν, απεναντίας τα μουσεία θα αποκοπούν από το σώμα του αρχαιολογικού ιστού, ενώ τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου στηρίζει την άποψη ότι προβλήματα που υφίστανται στην διοίκηση και την λειτουργία των μουσείων θα πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσα από την ύπαρξη τους εντός της δομής του ΥΠΠΟ και του δημόσιου χαρακτήρα τους.