Στον εκτροχιασμό του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και την ανάγκη προάσπισής του με όλες μας τις δυνάμεις αναφέρθηκε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας την Τρίτη 26 Μαρτίου, στην 4η ενότητα της 71ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) των Κοινοβουλίων Ε.Ε. αναφορικά με τη «Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, τονίζοντας ωστόσο πως παρά το γεγονός ότι η έκθεση του 2023 συμπεριέλαβε κάποιες συστάσεις, αυτές ωστόσο δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς ούτε τις παραβιάσεις ούτε επιλύουν προβλήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, από το σκάνδαλο των υποκλοπών μέχρι την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, η Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε λόγο για συστηματική παραβίαση του κράτους Δικαίου και αναρωτήθηκε τι θα συμπεριλαμβάνει η φετινή έκθεση.

Αναφέρθηκε στην 107η θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου, στην παρεμπόδιση του έργου των ανεξάρτητων αρχών, στο Ελληνικό «Predatorgate» όπου με ευθύνη του πρωθυπουργού παρακολουθούνταν παράνομα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και χιλιάδες πολίτες αλλά και στην προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών που συγκλονίζει όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά και την Ευρώπη.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην Ελλάδα, η καταγγελία της Ευρωπαίας εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, η οποία κάνει λόγο για εμπόδια στη διεξαγωγή της έρευνας για την αλήθεια αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών που αναζητούν Δικαιοσύνη στην Ευρώπη.

«Εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες το έγκλημα των Τεμπών στην Επιτροπή Αναφορών και αποφασίστηκε ομόφωνα να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά και να παραπεμφθεί στις 2 αρμόδιες επιτροπές LIBE και TRAN» ανέφερε.

«Εμείς κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Το ερώτημα είναι τι κάνει η Επιτροπή. Τι κάνει η Ευρώπη; Είμαστε όλοι μπροστά στις ευθύνες μας»